De acht belangrijkste taken van een klassenouder

Maike

Klassenouder zijn: Is dat iets voor jou? Inmiddels zit de eerste informatieavond op school erop en ben je weer helemaal bijgepraat over wat jou en je kind(eren) het komende schooljaar te wachten staan. De onvermijdelijke vraag die ieder jaar weer opnieuw gesteld wordt door de juf of meester: wie wil er dit jaar klassenouder zijn? Misschien heb je al volmondig ‘ja’ gezegd of denk je er nog over na. Want wat houdt dat eigenlijk precies in; klassenouder zijn? Wij zetten het voor je op een rijtje!

Wat is een klassenouder?

Een klassenouder is de belangrijkste schakel tussen een juf of meester en de ouders/verzorgers van de kinderen in een klas. Het gaat vooral om administratieve- en organisatorische zaken waarbij een klassenouder de leerkracht ondersteunt. Denk bijvoorbeeld aan de jaarlijkse paasbrunch, het Sinterklaasfeest of het plannen van een excursie voor de kinderen. De klassenouder houdt de andere ouders op de hoogte van de activiteiten, benadert ze als er meer ondersteuning nodig is en helpt mee met de voorbereidingen.

Trouwens: een klassenouder kan een moeder maar natuurlijk ook een vader zijn!

Vaak zijn er twee klassenouders per groep. Dat is handig omdat je elkaar op die manier kunt helpen en eventueel vervangen. Voorwaarde om klassenouder te kunnen worden is dat je kind wel in de desbetreffende groep zit. Vaak vervul je de taak een schooljaar lang.

Acht belangrijkste taken

Voordat je definitief besluit om klassenouder te worden is het goed om te weten wat er ongeveer van je verwacht wordt. Dit kan per school wat verschillen. Hieronder de acht belangrijkste taken van een klassenouder:

  • Je helpt bij het opzetten en organiseren van activiteiten voor de groep. Denk bijvoorbeeld aan excursies, uitstapjes, een groepfeest, verjaardag of afscheid van de leerkracht;
  • Je ondersteunt de leerkracht bij activiteiten van de klas;
  • Je bereidt, samen met de andere klassenouders, verschillende activiteiten voor. Denk aan het regelen van de kerstversiering, bordjes en bestek kopen voor de Paasbrunch en het organiseren van een verjaardagsfeest;
  • Je beheert de financiën van de klas. Ouders leggen -bij de start van- het schooljaar een vastgesteld bedrag in en jij beheert deze ‘pot’. Met de pot kun je bijvoorbeeld een cadeau voor de leerkracht kopen of een kaart kopen voor een speciale gelegenheid;
  • Je besteedt aandacht aan de groep, bijvoorbeeld bij ziekte, scheiding of de geboorte van een broertje of zusje;
  • Je betrekt nieuwe ouders bij de school en de groep;
  • Je vangt signalen op van de ouders die je spreekt. Bijvoorbeeld als er onvrede heerst of als er zaken niet duidelijk zijn. Dit bespreek jij vervolgens weer met de leerkracht;
  • Je bent de centrale schakel in de communicatie van ouders naar leerkracht en andersom.

Het stralende middelpunt

Zoals je leest is klassenouder zijn een verantwoordelijke maar erg leuke en sociale ‘job’. Je bent het stralende middelpunt en je zorgt ervoor dat zaken soepel verlopen. Handig om te weten; de leerkracht is én blijft de eindverantwoordelijke.

Naast dat het gewoon erg leuk is om ‘klassenouder te zijn’ levert het je ook veel extra’s op. Je bent bijvoorbeeld nauw betrokken bij de klas van je kind, je vergroot je netwerk, je ontpopt je tot een heuse spin in het web en je vervult een hele dankbare taak. Ook kun je (met je kind) gratis deelnemen aan allerlei toffe activiteiten, zoals het schoolreisje.

Meer weten over hoe je als ouder betrokken kan zijn bij de school en voortgang van je kind? Schrijf je gratis in voor de grootste online ouderavond van Nederland. Deze wordt op 11 oktober om 20.00 uur georganiseerd door Squla.

Inschrijven

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!