Lezen voor kinderen: waarom dit zo belangrijk is!

Maike

Gedurende het jaar worden er verschillende evenementen zoals ‘de Nationale Voorleesdagen’ georganiseerd. Het doel is te stimuleren dat kinderen -die zelf nog niet kunnen lezen- regelmatig worden voorgelezen. Maar lezen is voor alle leeftijden van onschatbare waarde: je wordt er slim, blij én gezond van. Hoe werkt dat precies? Lees er alles over in deze blog!

Even lekker wegdromen

Wist je dat lezen en voorgelezen worden hartstikke gezond is? Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen. Op de eerste plaats werkt lezen vooral erg ontspannen. Het geeft je kind een kijkje in een compleet andere wereld. Spannend, avontuurlijk, vrolijk en vol fantasie! Boeken lezen stimuleert de verbeeldingskracht en dat zorgt ervoor dat je kind helemaal weg kan dromen bij een verhaal: “Joehoe, ik vroeg wat aan je…”. Heerlijk, toch!

Vergroten van de woordenschat

Vanaf het moment dat je kind zelf woorden kan herkennen en kan lezen, gaat er helemaal een wereld voor ze open. Niet alleen werkt je kind aan een uitgebreidere woordenschat, ook is het goed voor de algehele taalontwikkeling. Hij of zij leert veel op het gebied van schrijven, grammatica, zinsbouw en spelling. En daar heeft je kind op school weer veel profijt van!

Sociale ontwikkeling

Door te lezen krijg je inzicht in de verschillende karakters van de personen in het boek. De een is verdrietig, terwijl de andere zich misschien weer schuldig voelt. Je kind ontdekt meerdere kanten van een verhaal en leert zich in te leven in de (hoofd)personen. Dit heeft een positief effect op de sociale ontwikkeling en het omgaan met anderen.

Zelfs peuters zullen al dingen van zichzelf herkennen als je ze een boek voorleest. Basis emoties als bang, blij en boos kennen zij natuurlijk als de beste. Bij een kleuter of de wat meer introverte kinderen kan het lezen van een verhaal ook helpen een lastig onderwerp bespreekbaar te maken. Lees bijvoorbeeld samen een boek over een specifieke situatie (verhuizing, zindelijk worden, afscheid nemen of samen spelen). Grote kans dat een boek je helpt een gesprekje te openen met je kind.

Lezen per leeftijd

0 – 4 jaar

Je kunt op elke leeftijd starten met voorlezen. De meeste kinderen vinden het fantastisch om samen naar de bibliotheek te gaan en hun eigen boekjes uit te zoeken. Je kunt hier zelfs leuke (knuffel)boekjes vinden voor baby’s. Kinderen zijn gratis lid van de bieb en je kunt direct starten. Door regelmatig samen te lezen en voor het slapen gaan een verhaaltje voor te lezen, geef je je kind een goede basis. Hier vind je tips om het voorlezen thuis nóg leuker te maken!

Groep 1 en 2

Je kind maakt kennis met ‘geschreven tekst’. Hij of zij leert een aantal letters van het alfabet en kent misschien al wat geschreven woordjes, zoals de eigen naam. Vaak wordt er in de klas één letter per keer behandeld. Zo leert je kind stap voor stap spelenderwijs alle letters van het alfabet kennen.

Groep 3

In groep 3 gaat je kind echt stappen maken met zelf lezen. Eerst leert hij of zij de losse woorden en later volgen de eerste zinnetjes. Het tempo waarop dit gebeurt is voor ieder kind verschillend. De één pakt het in groep 2 al op en de ander start pas in groep 3.

Groep 4 t/m 8

In deze jaren gaat je kind zijn of haar leesvaardigheden steeds verder ontwikkelen. Zo komt ‘begrijpend lezen’ aan bod; kinderen leren om écht te begrijpen wat er is geschreven en waar een verhaal precies over gaat. Ook ontwikkelen ze hun eigen manier van lezen, ook wel leesstrategie genoemd. Er wordt in de klas veel aandacht besteed aan leesvaardigheid en het zelfstandig lezen van boeken.

Het belang van lezen

Het lezen van boeken verrijkt de wereld van je kind. Daarnaast zijn er voor elke leeftijd en elk leesniveau leuke boeken te leen in de (school)bibliotheek. Lezen opent een deurtje naar een andere wereld, het stimuleert de fantasie en daarnaast is het fantastisch voor zowel de taal- als de sociale ontwikkeling van je kind. Dit is belangrijk en handig op de basisschool! Het is goed om in de gaten te houden dat elk kind hierin zijn eigen ontwikkeling doormaakt, op zijn of haar eigen tempo. Lees ook het blog van Linda over beter worden in taal voor concrete tips.

Kortom: het stimuleren van het lezen van een boek heeft een positief effect op ieder kind. Houdt jouw kind van lezen? Heb je tips voor andere ouders om je kind aan het lezen te krijgen?

Laat het ons weten en praat mee. Veel leesplezier!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!