Toetsen trotseer je samen!

Suzanne Mooi

Toetsen…. dat is gelukkig lang geleden voor de meeste ouders. Was jij vroeger als kind op van de zenuwen of onderging je alles in serene rust? Weken van tevoren starten met voorbereiden voor een overhoring of last-minute beginnen omdat er zoveel andere (leukere) dingen langskwamen? Wiebelen op je stoel of super geconcentreerd? En dan uiteindelijk dat spannende moment van de uitslag, dat zenuwslopende moment waarop je je telkens weer afvroeg waarom je ouders niet gewoon een achternaam hadden die met de A begon… Met al jouw levens (en toets-)ervaring op zak ben jij als ouder de allerbeste ‘mental coach’ die je kind zich maar kan wensen: dus trotseer die LVS-, topografie óf methodetoetsen samen en boek resultaat om trots op te zijn!

Tip 1: Slaap als doornroosje (maar maak je kind wel op tijd wakker voor de toetsen 😉)

De waarheid achter dit cliché wordt keer op keer weer door de wetenschap bewezen: slaap is essentieel voor een helder denkvermogen. Voor nieuwsgierige kinderen en/of kinderen die niet graag slapen kan het leuk zijn om eens uit te leggen waarom we als mensen zoveel moeten slapen. Slaap zorgt ervoor dat ons lichaam uitrust en onze hersenen alle gedachtes en ervaringen van die dag netjes op kunnen ruimen of op kunnen slaan in ons geheugen. Eigenlijk is slapen dus een beetje hetzelfde als je kamer opruimen, maar het grote verschil is dat je dus helemaal niks hoeft te doen. Heerlijk toch?! Eigenlijk is een vermoeid lichaam dus hetzelfde als een klagende moeder: ga nou eens opruimen, hup! Slapen dus: heel belangrijk.

Tip 2: Eet jezelf (nog) slimmer

Onze oma’s zeiden het vroeger al: eet goed, daar wordt je groot en sterk van. Inmiddels weten we dat we niet alleen groot en sterk worden, maar dat sommige voedingsmiddelen ook positief bij kunnen dragen aan ons welbevinden en zelfs ook aan ons denkvermogen. Laat je kind gezond eten, vooral rondom de dagen van de toetsen. Vermijd ongezonde vette happen en teveel suiker, dit zorgt voor te hoge pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Kies bijvoorbeeld voor vers fruit en noten als tussendoortje tijdens het leren. Kijk maar uit hoor, die komt zijn kamer niet meer uit na deze snacks: wat een focus voor die toetsen…

Tip 3: Ontspanning is net zo essentieel als alle inspanning

Is je kind heel gedreven aan het oefenen voor de LVS – of Cito – toets* of aan het leren voor bijvoorbeeld een topo- of taaltoets? Bewaak de balans dan goed tussen inspanning en ontspanning. Een kleine rustpauze kan wonderen doen, bijvoorbeeld door middel van een korte energizer en/of mindfulness-oefeningen om het hoofd even te ontlasten. Ook het luisteren van (lievelings)muziek of een korte dans-sessie in de woonkamer kunnen voor de nodige ontlading en ontspanning zorgen. Heb het met je kind eens over het begrip ‘ontspanning’. Wat betekent dat voor hem en hoe komt hij het beste tot ontspanning? Wie weet ontdek je samen nieuwe mogelijkheden om te zorgen voor meer balans.

*Zit je kind in groep 8 en werkt hij toe naar de doorstroomtoets? Oefen op Squla de omgang met de vraagstelling via het vak ‘Toetsen‘ en boost dat zelfvertrouwen!

Tip 4: Haal een frisse neus samen

De frisse buitenlucht doet altijd goed. Onze longen krijgen weer wat extra zuurstof en dit komt de hersenen ook meteen ten goede. Je kind zal zich weer energiek voelen na een korte wandeling of een rondje fietsen. Bijkomend voordeel is dat je ondertussen samen ook nog op een luchtige manier de eventuele toets-stress kunt bespreken en waar nodig kunt relativeren. Een toets is immers niet het einde van de wereld en ook een slecht cijfer niet.

De essentie van het leerproces is dat je kind leert om alles uit zichzelf te halen, pas dan kan hij zichzelf recht in de spiegel aankijken. Druk je kind op het hart dat het jou als ouder niet gaat om het resultaat, maar om zijn inzet. Meer dan je best kun je niet doen, ongeacht welk cijfer je ook haalt voor die toetsen! Daarnaast is het doel van de LVS-toetsen niet om jouw kind af te rekenen op het resultaat, maar juist om de voortgang en ontwikkeling van je kind in kaart te brengen. Zo leert de leerkracht je kind nog beter kennen en weet hij, als geen ander, waar je kind extra aandacht voor nodig heeft.

Tip 5: Verbeter de omstandigheden tijdens de toetsen

Bespreek tijdens een kopje thee eens hoe je kind zich voelt voorafgaand aan een toets. Is hij er relaxed onder of juist gespannen? Hoe vertrekt hij op die bewuste toets-dag naar school? Kijk samen of je de omstandigheden kunt verzachten om je kind zo goed mogelijk door de toets-momenten heen te loodsen. Denk bijvoorbeeld aan een warme ontspannende douche in de ochtend, wat vroeger opstaan om het lievelingsontbijt van je kind te maken, samen het juiste setje kleding klaarleggen voor een relaxed gevoel, een ‘lucky charm’ uitkiezen voor op het bureau in de klas. Overleg ook eens met de leerkracht wat de mogelijkheden zijn voor je kind, als hij bijvoorbeeld moeite heeft met stilzitten of snel afgeleid is van geluiden die van buiten komen; een wiebelkussen of koptelefoon kunnen uitkomst bieden.

Tip 6: Boost dat zelfvertrouwen: YOU CAN DO IT!

Een van de belangrijkste taken van een ouder is om je kind te leren houden van zichzelf. Het is zeker niet de makkelijkste taak. Er zijn behoorlijk wat kinderen die last hebben van faalangst of een lage eigenwaarde. Benoem daarom, zeker niet alleen rondom een toets-moment, de talenten van je kind en benadruk hoe trots je bent op zijn inzet. Leg de focus altijd op het proces in plaats van op het resultaat van de toetsen (focus op het resultaat zou je kind juist faalangstig kunnen maken). Is je kind niet zo’n ‘prater’, laat dan eens een handgeschreven briefje achter op zijn bureau, met een motiverende en liefdevolle boodschap. Laat kinderen stapje voor stapje geloven in zichzelf, dan volgt de rest vanzelf.

De dag van de toets heb jij als ouder ook je voordeel gedaan: je bent begonnen met je lievelingsontbijt (toevallig hetzelfde als dat van je kind), ook jij hebt een ontspanningsoefening na het opstaan gedaan, je geluksarmband om je pols, dat fruitbakje met blauwe bessen en walnoten in mum van tijd opgegeten en een wandeling tijdens de lunchpauze gedaan. En wat zie je op je bureau liggen als je terugkomt: een handgeschreven briefje van je leidinggevende ‘Je bent in topvorm vandaag, complimenten voor je krachtige presentatie van zojuist!’. Zie je wel dat het werkt…

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!