Reken je kind rijk

Suzanne Mooi

Rekenen met je kind is niet alleen iets voor de juf of meester; ook jij kunt je als ouder thuis ontpoppen tot een coachende cijfergod(in) met almaar groeiende wiskundeknobbel. Cijfers zijn immers overal: bij de kassa van de supermarkt, op de spaarrekening van je kind, bij de sportuitslagen in de krant en natuurlijk óók in die favoriete game die op dit moment alle aandacht krijgt. Ga jij de uitdaging aan om thuis je kind wat bij te spijkeren op het gebied van rekenen? Binnenkort trekt hij niet meer alleen wortels uit jullie eigen moestuin én wil je kind al snel meer beleggen dan alleen zijn eigen boterhammen…

Rekenen in en om het huis

Is rekenen nu niet bepaald een hobby voor je kind en kan hij best wel wat extra’s gebruiken? Goed nieuws, want de cijfers zijn overal. Er is hulp in elke hoek van de kamer. Het vraagt alleen om een frisse mind-set van jou als ouder; een nieuwe kijk op rekenen en wat daar allemaal bij komt kijken. Probeer er eens een paar dagen een sport van te maken om te ontdekken wanneer je overdag zelf rekent of cijfers nodig hebt om tot je einddoel te komen. Vaker dan je dacht! De belasting-aangifte, de sudoku in de krant, de kilometer-vergoeding op je werk, het opmeten van het nieuwe tuinhek.

TIP Heb je een opfrisbeurt nodig omdat je niet meer precies weet welke rekenstof in welk schooljaar behandeld wordt? Snuffel eens rond op het Squla-account van je kind bij het vak rekenen of leen of koop het ‘Het grote rekenboek’ met een overzicht van alle basisschool-lesstof op het gebied van rekenen.

Meten = weten

Er bestaan thuis eindeloos veel manieren om je kind in contact te laten komen met cijfers en rekenen. Heb je bijvoorbeeld in het weekend een klus-project in of om het huis? Betrek je kind erbij en leg de focus op cijfers. Geef je kind een rolmaat, leg hem de werking uit van een waterpas, leg een doosje spijkers en een plank klaar en……rekenen maar. Geef je kind tijdens het klussen een aantal opdrachten. Laat hem bijvoorbeeld met de rolmaat de omtrek of oppervlakte uitrekenen van jullie tuin of geef hem de opdracht om de uitkomst van een (uitdagende) som in spijkers in een plankje te slaan. A je to: niet alleen die klus af, maar ook die reken-kennis bijgespijkerd.

Creatief met cijfers

Is je kind graag creatief bezig? Maak dan gebruik van deze ingang tot leren en doe eens creatief met cijfers. Het is bewezen dat het werken met zowel handen als hoofd zeer bevorderend werkt voor de opname van kennis: twee vliegen in 1 klap dus voor jouw creatieveling! Er zijn eindeloos veel creatieve materialen die zich uitstekend lenen om met cijfers en rekenen te oefenen.

Tips voor een creatief reken-moment:

  • Koop een bus scheerschuim en leg een plastic kleed op tafel: zelfs voordat jullie begonnen zijn tover je gegarandeerd een lach op het gezicht van je kind! Is je kind nog een kleuter, begin dan met het ‘tekenen’ van de cijfers. Je kind leert zo spelenderwijs de vormen van de cijfers door deze met de hand na te tekenen. Voor oudere kinderen kun je met je vinger of een sateprikker sommen in het schuim schrijven die je kind oplost. En natuurlijk nog even lekker kliederen als het werk erop zit…
  • Ga aan de slag met pasta (als je geen ongekookte pasta in je voorraadkast hebt, dan kun je ook bijvoorbeeld lego of kapla gebruiken). Geef je kind opdrachten, zoals bijvoorbeeld: ‘maak een slang van ongeveer 20 cm’. Leg een liniaal of rolmaat klaar voor je kind om te controleren of het klopt. Je kunt ook een aantal bakjes neerzetten en opdrachtjes verzinnen samen. Bijvoorbeeld om 30 stukjes pasta gelijk te verdelen over 3 bakjes. Bij oudere kinderen kun je de moeilijkheidsgraad natuurlijk opvoeren.
  • Koop een schijf piepschuim bij de hobbywinkel. Snij deze samen in gelijke stukken, bijvoorbeeld 6 punten, en ga aan de slag met het leren van breuken! Tover de punten om tot een mooie taart met verf, glitters, slagroomtoefjes van bijvoorbeeld watjes, kaarsjes van ijsco-stokjes en vlammetjes van gekleurd karton. Als jullie taart af is dan kunnen jullie een aantal verhaaltjessommen gaan doen met breuken. ‘Als er 3 mensen op je verjaardag komen en de taart mag op, hoeveel punten mag elke gast dan opeten?’.
  • Maak samen koekjesdeeg en creëer alle cijfers van 1 tot en met 10 een paar keer (of gebruik uitsteekvormpjes). Vergeet ook niet om een plusteken, minteken en een =-teken te maken. Bak de koekjes in de oven en…jullie eigen rekenset is nu klaar! Maak samen een paar sommen en eet daarna je lievelingscijfer gewoon lekker op.

Rekenen met sport & spel

Houdt je kind van sport en spel? Ook dan is er ruim baan voor cijfers!  Er zijn natuurlijk talloze standaard-spellen waarbij je kind meer leert of cijfers en over rekenen, zoals bijvoorbeeld Monopoly of Rummikub. Oudhollandse spelletjes zoals Bingo en Sjoelen laten je kind ook scores bijhouden en cijfers herkennen. En dan hebben we het alleen nog maar gehad over spelletjes binnen, maar ook buiten leert je kind onwijs veel van sport & spel. Geef je kind eens een stopwatch mee naar buiten (of gewoon de stopwatch op een mobiele telefoon) en een blocnote en geef een opdracht mee. Bijvoorbeeld: loop tien rondjes rond het pleintje, meet bij elke ronde hoe lang je erover doet en reken daarna je gemiddelde rondetijd uit. Voor jongere kinderen is het al heel leerzaam om een rondje te rennen en de tijd van een ronde op te meten en op te schrijven. Je kunt dan eventueel ook nog een uitleg geven over tijd (uren, minuten, seconden).

Bekijk tot slot toch ook vooral eens samen die favoriete game, als je kind die (al) heeft. Je kind zal het erg waarderen dat je eens meekijkt in zijn wereld en het zal je wellicht verbazen hoeveel je kind hiervan kan leren. Praat samen over zijn topscore en laat je kind in zijn woorden uitleggen hoe je meer punten kunt vergaren. Utopia bestaat dus echt voor ons als ouders: kinderen die gamen én leren. GAME OVER 😉

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!