Laat de moed niet in je schoenen zinken: blijf positief!

Suzanne Mooi

Stond jij altijd al bekend als het zonnetje in huis of is het glas bij jou juist altijd half leeg? In deze ingewikkelde tijden komt een positieve mindset erg goed van pas. Niet alleen voor jezelf, maar ook zeker voor je kinderen! Je hebt geluk als je van nature makkelijker een roze bril op zet dan een zwarte. Mocht je daar wat meer moeite mee hebben, dan is er ook goed nieuws: je kunt het jezelf gewoon aanleren. Wees positief, ook al moet dat soms misschien van heel ver komen, en laat je hele gezin daarvan profiteren! Hier beneden vind je handige tips!

Positief blijven = het goede voorbeeld

Na een aantal weken samen thuis verlangen de meeste gezinsleden vast weer heimelijk naar het ‘normale’ leven. Helaas is dat nog niet aan de orde. Hoe gaan jullie daarmee om als gezin? Zitten jullie in zak en as, of nemen jullie het leven zoals het komt? In de meeste gezinnen gaat iedereen op zijn eigen manier om met het nieuws en de situatie en dat is natuurlijk ok. Toch kan het geen kwaad je eigen gedrag en al je uitingen eens kritisch onder de loep te nemen. Jij bent hét grote voorbeeld voor je kind, dus jouw gedrag heeft effect op zijn gemoedstoestand. Als jij je best doet af en toe de tijd te nemen voor een grapje tussen de hectiek door, dan zullen jullie daar direct allebei een positief gevoel aan over houden.

TIP Wil je in deze bedrukkende weken wat meer positiviteit in je gezin (en in de opvoeding) blazen? Er zijn talloze online-cursussen te vinden die je opvoedingsskills en de sfeer binnen je gezin een boost kunnen geven.

Focus op wat wél kan: wees positief

Er zijn eindeloos veel dingen te benoemen die niet mogelijk zijn door de huidige omstandigheden. De focus daar op blijven leggen maakt verdrietig en down. Als mensen te lang alleen negativiteit om zich heen hebben worden ze diep ongelukkig. Het kan jullie dus ver brengen als jullie je als gezin gaan richten op wat nog wél kan. Je zult zien dat er meer mogelijk is dan jullie wellicht eerst voor ogen hadden!

TIP Roep het gezin bij elkaar voor een pauze. Doe een rondje langs iedereen: elk familielid noemt 3 dingen op die niet kunnen, maar die hij wel heel erg mist. Het volgende rondje benoemt elk familielid zoveel mogelijk dingen op waar hij positieve energie van krijgt en die nog wel kunnen. Laat 1 gezinslid alles opschrijven en hang dit briefje op de koelkast of op een andere plek waar iedereen vaak langs loopt. De aanblik van dit briefje ga je op zeker moment automatisch koppelen aan een positief gevoel, want het zijn dingen waar jullie blij van worden en die nog wel kunnen.

Maak het gezellig in jullie ‘bubbel’

Een omgeving die als een warme deken om je heen valt zorgt voor een instant positief gevoel. Laat dat nu net ook een van die dingen zijn die je wél direct kunt realiseren. Zet een bloemetje op tafel (of maak deze met je kind samen van crêpepapier), dek de tafel eens wat vaker met een ouderwets gezellig stoffen tafelkleed, hang vrolijke tekeningen van je kind op of bestel een blik verf en omring je met je lievelingskleur. Kaarsjes aan, dekentjes op de bank, appeltaart in de oven…..Home sweet home!

TIP Kan jullie school aan huis (de keukentafel/eethoek!) wel wat extra decoratie gebruiken? Combineer het leren van letters met creatief bezig zijn en maak samen een leuke letter-slinger van papier!

Samen zijn is samen lachen, samen huilen

Deze periode thuis kan ook een moment van bezinning zijn voor sommigen. Je denkt misschien meer na over jezelf en over het leven, doordat je daar nu alle tijd voor hebt. Bij je kinderen kan dit ook het geval zijn. Liep je zoon bijvoorbeeld op school al regelmatig vast bij spelling, dan kan dit thuis (zonder de extra instructie en ondersteuning) extra naar boven komen drijven. Je kind kan hierdoor extra gaan piekeren of een woede-uitbarsting krijgen. Probeer ook hier iets positiefs uit te halen voor je gezin. Jullie zijn nu samen en dat is in dit geval super fijn. Een kind wil immers niets liever dan zijn ouders in de buurt als hij zich verdrietig voelt. Probeer te genieten van het feit dat je elkaar optimaal kunt (onder)steunen door veel te kletsen en te knuffelen.

TIP Probeer er juist nu ook écht te zijn voor je kind. Je werk raast door, de kinderen vragen om aandacht. Je voelt je misschien onzeker over de nieuwe situatie, omdat je niets voor de volle 100% kunt doen. Probeer je te blijven realiseren dat je werkgever over 10 jaar echt niet meer zal weten hoe die ene conference call verliep, maar dat je kind zich over 10 jaar nog wel zal herinneren hoe liefdevol jij hem hebt getroost toen hij er echt doorheen zat. Geef alles op alle vlakken, maar blijf wel relativeren en wees trots op jezelf en op je kinderen!

Succes en sterkte in jullie eigen bubbel. Blijf positief. Let love rule.

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!