7 tips om goed voorbereid aan Engels in de brugklas te beginnen

Docent Suzanne

Als docent Engels loop ik jaarlijks tegen het probleem aan dat er binnen de brugklas grote verschillen zitten in het Engels taalniveau van de leerlingen. Op de ene basisschool krijgen leerlingen al vanaf groep 1 Engels, op de andere pas in groep 7. Dit komt omdat er geen eindtermen zijn vastgelegd voor Engels aan het eind van de basisschool, je hoeft dus niet te voldoen aan een bepaald basisniveau. 

Er komt in de brugklas al veel op je kind af. Nieuwe school, klasgenoten, docenten, andere vakken… Een achterstand op Engels komt dan niet echt van pas. Gebruik daarom de laatste paar maanden op de basisschool om het Engels van je zoon of dochter op te krikken, zodat hij of zij goed voorbereid naar de brugklas kan. Hieronder 7 tips die je daarbij kunnen helpen. Succes!

1. Zorg ervoor dat je kind het leuk vindt

De meest effectieve manier om beter te worden in Engels is veel in contact zijn met de Engelse taal. Of dit nou lezen of luisteren is, dat maakt niet zo veel uit. Het belangrijkste is dat je kind er plezier in heeft. Laat je zoon of dochter daarom zelf een leuk Engels boek uitkiezen, bijvoorbeeld Diary of a Wimpy Kid of een leuke strip. Als ze iets leuk vinden, motiveert dat om te gaan lezen.

2. Luister naar luisterboeken en podcasts

Onderzoek wijst uit dat het niet uitmaakt of je leest of luistert naar verhalen. Luisterboeken en podcasts worden steeds populairder, ook bij kinderen. Het voordeel van podcasts is dat ze gratis zijn en dat je kind er niet voor stil hoeft te zitten. De website CommonSenseMedia heeft een collectie van leuke podcasts voor kinderen die je kan uitproberen.

3. Lees The Next Step

Squla heeft samen met WRTS en Stepping Stones (van uitgeverij Noordhoff) een bijspijkerboek voor Engels gemaakt, om je bijna-brugklasser te helpen goed voorbereid naar de middelbare school te gaan. The Next Step is een werkboek van 100 pagina’s vol opdrachten, puzzels en interessante weetjes. Zo kan jouw kind in de zomervakantie aan de slag met Engels, op een leuke en leerzame manier. Lees hier meer over The Next Step.

4. Luister met aandacht naar de liedjes die je luistert

Als jouw kind lezen in boeken maar niks vindt, dan zijn er ook een hoop andere manieren om Engels te leren. Hoe bewust is jouw zoon of dochter van de Engelse tekst in de liedjes die hij of zij luistert? Zingt je kind mee met de tekst of probeert hij/zij de betekenis te achterhalen? Op www.genius.com kun je de betekenis van heel veel songteksten vinden en als je het leuk vindt ook zelf proberen opmerkingen aan de liedjes toe te voegen. Zo oefent je kind luisteren, lezen en schrijven.

5. Zet de taal van je telefoon, laptop of tablet in het Engels

Nogmaals: het is vooral belangrijk dat je kind veel in contact staat met de Engelse taal. Je kind (en jij ook!) leest gedurende de dag veel meer dan hij of zij beseft. Bijvoorbeeld alle woorden en zinnen op een telefoon, laptop of tablet. Tip: zet daarom de taal van bijvoorbeeld de tablet naar het Engels, zo verhoog je in een klap het aantal Engelse woorden die je kind elke dag leest. Helemaal omdat veel websites en apps hun taal aanpassen aan de instellingen van jouw apparaat.

6. Verbind je dagelijkse activiteiten met Engels

Volgens onderzoek blijft taal extra goed hangen als je het verbindt aan de activiteiten die je onderneemt. Welke hobby’s heeft je kind in de vakantie? Wil hij of zij bijvoorbeeld beter leren skateboarden? Misschien kan een Engelstalige YouTube-uitleg goed helpen. Gaan jullie samen een taart bakken? Zoek dan wat Engelse recepten. Met het gezin naar een museum? Daag jezelf en je kind dan uit met de Engelse brochure of gids.

7. Gamen toegestaan

Docenten Engels weten altijd meteen welke leerlingen in de brugklas veel gamen. Deze leerlingen zijn namelijk altijd beter in Engels dan hun klasgenoten. De meeste spellen zijn in het Engels, dus je leest veel tijdens het spelen. Maar online multiplayer games zoals Minecraft en Fortnite nodigen je ook uit om in het Engels te praten. Een goed excuus voor je kind wanneer jij vindt dat ze teveel achter de PlayStation zitten! 

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!