Waarom ik Squla juist voor thuisgebruik heb gemaakt

Andre Haardt

Ik krijg regelmatig de vraag waarom Squla zich vooral op de thuismarkt richt. Het antwoord is simpel: omdat ik ouders graag een tool wil geven om hun kind op educatie-gebied te ondersteunen. Waarom ik dit belangrijk vind, heeft te maken met drie overtuigingen.

1. Spelen en leren kunnen samen gaan

Het idee voor Squla ontstond toen mijn kinderen nog jong waren. Net als veel andere kinderen waren mijn zoon en dochter toen al dol op games op de computer, tablet en mobiel. Als ouders vind je dat soms jammer, omdat je ze graag gezonde, educatieve naschoolse activiteiten wil aanbieden. Ik dacht toen: kunnen leren en spelen niet samengaan? Dat een kind met lesstof bezig is, maar dan op een leuke manier, aansluitend op zijn eigen leef- en belevingswereld? Dat wilde ik met Squla verwezenlijken en volgens mij zijn we inmiddels goed op weg.

Om die reden wil ik Squla ook zo leuk mogelijk blijven maken voor kinderen. Zo zitten er in de app voor mobiele telefoon en tablet inmiddels leuke mini-games die tussen het quizzen door verschijnen. En ook de quizvragen zelf voelen steeds meer aan als kleine spelletjes. Zo krijg je bijvoorbeeld de opdracht om blikjes omver te schieten of zeepbubbels door te prikken. Dat soort gamification maakt het leren voor een kind leuker en daardoor blijven ze gemotiveerd. Deze ideeën komen trouwens van onszelf, maar ook van kinderen tijdens onze testlabs, waar kinderen nieuwe spellen mogen uitproberen en input mogen geven.

Mijn eigen kinderen hebben me dus de inspiratie gegeven om Squla te starten. Ik vraag ze nog steeds regelmatig wat ze van de nieuwe games vinden. Overigens gaat mijn zoon inmiddels naar de brugklas… De tijd gaat snel als je vader bent!

2. Het onderwijs is te belangrijk om alleen aan leraren over te laten

Als ouder wil je weten hoe het met je kind gaat op school. Je krijgt dit wel te horen op rapportgesprekken maar tussentijds heb je soms weinig notie van of en hoe je kind zich ontwikkelt. Mijn kinderen kregen nog geen huiswerk op de basisschool dus ik kon niet dagelijks meekijken. Ik merkte dat ik graag wilde weten hoe ik mijn kinderen kon helpen.

Daarom krijgen ouders op Squla via een wekelijks rapport en een ouderaccount inzicht in het speelgedrag van hun kind. Daarnaast kunnen ze hun kind een uitdagend doel geven, hem of haar leuke berichtjes sturen en zelfs samen een spelletje spelen. Op die manier wil ik ouders contact met, en inzicht in de ontwikkeling van hun kind bieden.

Zoals Henk Vredeling (landbouwkundige en politicus) eens zei: “Het onderwijs is te belangrijk om alleen aan leraren over te laten.” Daar ben ik het mee eens: als ouder wil dat je kind het beste uit zichzelf kan halen en met Squla wil ik ouders een middel geven om hierin te kunnen voorzien.

3. Bouwen aan de toekomst betekent innoverend zijn

Wat houdt kinderen bezig? Daar ben ik voortdurend naar op zoek. Zo hebben de meeste kinderen op de basisschool tegenwoordig een mobiele telefoon of spelen ze graag op die van hun ouders. Dat is voor mij een duidelijk teken om een goede mobiele app te gaan ontwikkelen en die is er nu dus ook.

Ik vind het belangrijk dat we blijven kijken naar de leef- en belevingswereld en interesses van kinderen om aan te blijven sluiten. Daarbij wil ik het liefst altijd een stapje voor zijn zodat Squla steeds blijft bieden waar kinderen behoefte aan hebben. Zou Squla via Virtual reality brillen of via de Apple watch gebruikt moeten kunnen worden? En moeten we Frans aanbieden op Squla, of juist Chinees of programmeren? Daar ben ik eigenlijk voortdurend mee bezig.

Waarom Squla ook op scholen wordt gebruikt

Waarom Squla ook op scholen wordt gebruikt? Leerkrachten zijn het belangrijkst wanneer het aankomt op educatie. Het persoonlijke contact en de expertise van de leerkracht zijn met geen programma te vervangen. Daarom vind ik dat ik een soort morele plicht heb om leerkrachten gratis toegang te geven tot Squla, zodat zij ook hun lessen met innovatieve programma’s als Squla kunnen verrijken.

De educatieve inhoud van Squla in de klas is hetzelfde als Squla voor thuisgebruik, maar de mogelijkheden zijn toegespitst op de behoeften van leerkrachten. Zo kunnen leerkrachten voor iedere leerling een apart account aanmaken en per leerling bekijken hoe ze het doen op Squla. Zo kunnen scholen dus vooral gebruikmaken van de educatieve quizzen voor leukere lessen.

Na schooltijd zijn er meer games te spelen en verdienen kinderen ook muntjes waar ze cadeautjes voor kunnen kopen. De funfactor is dan nog wat hoger. Squla voor thuisgebruik is eigenlijk éxtra leuk leren, in vergelijking met de school-versie 😉

Met vriendelijke groet, André Haardt
Oprichter en eigenaar Squla

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!