Gratis online activiteiten voor thuis

Marisca

Sinds een paar weken ziet ons leven er heel anders uit dan daarvoor. Door het Coronavirus kunnen kinderen helaas niet naar school, geven we thuis onderwijs en veel van ons werken ook nog eens thuis. Een lastige combinatie waar veel ouders nog mee worstelen. Begrijpelijk, want deze combinatie valt niet mee. Naast het gewone schoolwerk blijft er veel vrije tijd over voor kinderen die lastig in te vullen is. Sportclubs en andere verenigingen zijn dicht en ook speelafspraakjes zijn nu lastig. Als ouder wil je dat je kind nog wat leert in deze extra tijd en dat het liefst op een leuke, laagdrempelige manier. Dit zijn de leukste gratis en leerzame activiteiten die je je kinderen kunt aanbieden. 

Een tour door het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is het museum van Het Melkmeisje, het zelfportret van Vincent van Gogh, de Nachtwacht en nog vele andere bekende schilderijen. Het museum zelf is nu gesloten voor publiek, maar online gaat het museum open. Je kunt virtueel door de schilederijen, online een route lopen en allerlei opdrachten doen. Een aanrader voor kinderen én hun ouders! Je vindt de tour voor jullie huishouden van Jan Steen hier

De website van het Spoorwegmuseum

Ook het Spoorwegmuseum is helaas gesloten voor publiek. Ontzettend jammer, want met het Paasweekend en de meivakantie voor de deur hadden heel veel gezinnen willen genieten van de prachtige treinen in het museum. Voor kinderen die toch meer willen weten over de treinen en de overige collectie van het Spoorwegmuseum biedt de website uitkomst. Onder het kopje “Ontdek het museum” kom je meer te weten over het museum en de bijzondere collectie. 

Nationaal Militair Museum in Soest

Op 5 mei aanstaande vieren we 75 jaar bevrijding. Een dag waarop we eigenlijk uitbundig onze vrijheid hadden moeten vieren. Hoewel we dit jaar op een andere manier stilstaan bij onze bevrijding, kunnen we onze kinderen wel vertellen en hen laten lezen over de Tweede Wereldoorlog. Op de website van het Nationaal Militair Museum kun je alvast aan de slag. In de tentoonstelling ‘Hij of ik’ beleef je de oorlog door de ogen van een Canadees en een Duitser. De tentoonstelling is de te bezoeken als het museum weer open gaat, maar het verhaal op de website geeft een goede aanzet en maakt indruk. 

Online musea

Bij de bovenstaande musea kun je nu veel online vinden, dat is anders dan anders. Je kunt er niet naar toe, loopt er niet doorheen en proeft de sfeer op een andere manier. Dat is met de musea op de volgende website wel anders. Op Online Musea vind je namelijk een heel groot overzicht van musea waarbij je online de meest gave verzamelingen kunt bekijken. Verzamelingen waar je niet direct op zou komen. Van een McDonalds verzameling tot een verzameling Suske en Wiske en van gebouwen zoals gevangenis Blokhuispoort tot aan diverse politiemusea. Heel leuk voor kinderen die meer willen weten over een bepaald onderwerp en een ideale mix tussen leuk om te zien en leerzaam. 

Het YouTube kanaal van Freek Vonk

Freek Vonk is deze periode de biologieleraar van alle kinderen en heet nu Meester Freek. Op zijn YouTube kanaal staan nu allemaal leuke en leerzame filmpjes om de kinderen op een leuke manier te vertellen over de natuur en verschillende dieren. Zo wordt biologie opeens heel erg leuk! 

Kinderpodcasts voor kinderen vanaf 3 jaar

Zelf luister je misschien graag naar podcasts, maar ook kinderen kunnen dit heel fijn vinden. Voor die kinderen zijn er gratis kinderpodcasts. Kinderpodcasts Nederland is ontstaan vanuit de behoefte aan een centraal platform dat de kwaliteit van kinderpodcasts bewaakt met als doel een educatief, veilig en verantwoord aanbod kinderpodcasts te bieden. Daarnaast kan het luisteren naar een podcast heel ontspannend zijn, omdat je de ogen van je kind even rust geeft én de fantasie de vrije loop laat. Diverse partners uit het Netwerk Mediawijsheid werken mee aan dit platform. Hier zitten echt heel leuke podcasts bij! 

‘Wij gaan op berenjacht, we gaan hele grote vangen…’

Grote kans dat je al wat hebt gehoord of gelezen over berenjacht. Dit initiatief is gebaseerd op het kinderboek “Wij gaan op berenjacht” en is in ongeveer een week tijd uitgegroeid tot een activiteit waar bijna heel Nederland aan meedoet. Het idee is eigenlijk heel eenvoudig: je zet een beer voor het raam en meld de locatie van jullie beer aan op een berenjacht website of Facebookpagina van jouw woonplaats. Als ouders met kinderen een stukje gaan wandelen in de buurt kunnen zij onderweg allerlei beren spotten. Een leuke activiteit in deze soms angstige periode voor kinderen.  ‘We kunnen er niet onderdoor, we kunnen er niet overheen, we kunnen er niet omheen, we moeten er doorheen!’

Dankzij al deze leuke initiatieven komen wij de komende periode wel door! 

Geef je kind meer zelfvertrouwen en leerplezier met de leuke quizzen en games van Squla! Niet tevreden? Ontvang binnen 30 dagen je geld terug!

Vanaf €7,95 p/m