Warm en fit de winter door!

Suzanne Mooi

Avondenlang buitenspelen, samen bbq-en en spelletjes doen in het hoge gras hebben plaatsgemaakt voor donkere avonden binnenshuis. Alhoewel jullie misschien stiekem verlangen naar die eindeloze zomeravonden, heeft de winter ook zeker genoeg warmte en dynamiek te bieden. Grijp dus niet direct naar dat voor de hand liggende fleecedekentje op die eeuwige bank, maar volg onderstaande tips en ga samen warm en fit de winter door!

Warming-up

Het wordt weer steeds moeilijker om ’s ochtends dat warme bed uit te stappen… Een vrolijke warming-up kan jullie in één klap afhelpen van kippenvel, klapperende tanden én een mogelijk aanwezig ochtendhumeur. Schuif alle meubels maar aan de kant, want de leukste apenkooi van de regio opent zich gewoon in jullie woonkamer! Ga samen op zoek naar leuke attributen om een uitdagend parcours aan te leggen. Steek eerst de (apen)koppen bij elkaar om even te brainstormen over hoe jullie apenkooi eruit gaat zien. Iedereen zal vast andere ideeën hebben en dit maakt het eindresultaat alleen maar beter. Spreek af dat jullie allemaal bijvoorbeeld 20 minuten krijgen om thuis rond te lopen om spullen te verzamelen voor de apenkooi. Vervolgens bouwen jullie alles op. Denk zoveel mogelijk ‘out of the box’: de tuinkussens uit de schuur worden een lange gymmat, de sinaasappels van de fruitschaal worden jongleerballen, het bankje uit de hal verbindt de mat met een zitzak waar je je zacht in kunt laten vallen… Na vele uren speelplezier zullen jullie vast en zeker met een warm gevoel nadenken over een permanente verbouwing. Elke dag apenkooien; wie wil dat nu niet?!

Een eind aan de kou breien

De hoge energierekeningen laten ons nadenken over het verwarmen van ons huis. Zou de verwarming een graadje lager kunnen? Dat kan zeker! Leer samen hoe je een warme trui, sjaal of sokken moet breien. Je zult echt niemand in huis meer horen klagen over koude rillingen. Begin met het bekijken van een instructiefilmpje en kies een eenvoudig patroon uit om mee te starten. Als je eenvoudig begint en het lukt om door te zetten, dan is de zin bij je kind groter om vervolgens door te gaan naar een ingewikkelder patroon! Vraag in je omgeving of er iemand breinaalden heeft die niet meer gebruikt worden of kijk bij de plaatselijke kringloop. Hier vindt je meestal voldoende breinaalden en vaak ook bolletjes wol. Dit scheelt weer in de portemonnee; de energierekeningen zijn immers al hoog genoeg. En heb jullie een huisdier? Vergeet ook voor hem of haar niet een lekker warm truitje te breien.

Smaken verschillen

Good afternoon. A cup of tea, please! De Engelsen drinken hun kopje thee graag in de ‘afternoon’, het is daar onderdeel van de cultuur. De theetijd in de middag is een gezellig moment om samen de dag door te nemen en even te ontspannen. Thee is heel veelzijdig: er bestaan heel veel verschillende smaken en je kunt thee warm drinken of koud (ice-tea). Dit leent zich uitstekend voor een leuke proeverij! Koop verschillende smaken thee bij een thee-winkel of gewoon bij de supermarkt. Zet verschillende kopjes klaar en leg de theezakjes op aparte bordjes. Als er kaartjes aan de theezakjes zitten, waar de smaak van de thee opstaat, gebruik dan een thee(😉)doek als blinddoek. Leg kaartjes en een pen of potlood klaar. Hier kan opgeschreven worden welke smaken jullie denken te proeven. De proeverij kan beginnen! Onthul na het proeven de goede antwoorden en check hoe goed jullie neuzen en smaakpapillen hun werk hebben gedaan. Niet vergeten om er een koekje of cakeje bij te eten hè? Of maak daar ook gewoon meteen een lekkere proeverij van…

Hartverwarmende woorden

De winter, met lange donkere avonden en nat en soms ook koud weer, kan voor sommige mensen een tijd zijn waarin depressieve gevoelens de kop op steken. Hoofd en hart kunnen dan wel wat extra warmte gebruiken. Een kop warme chocolademelk met slagroom doet altijd goed, maar een welgemeend compliment van een gezinslid warmt je ook geweldig op! Help elkaar de winter door met een stroom aan positieve woorden. Wat heb je daarvoor nodig? Gebruik een prikbord of whiteboard. Heb je dat niet, dan kun je ook gewoon een stuk papier op de muur plakken met vrolijke washi-tape. Knip uit een vel gekleurd karton hartjes van verschillende grootte of koop post-its in de vorm van een hartje. Roep het hele gezin bij elkaar en leg uit wat jullie gaan doen. Elke dag schrijft iedereen een paar hartverwarmende woorden op voor een gezinslid op een van de hartjes. Dit mag een compliment zijn, een wens voor de ander of gewoon iets liefs om iemand op te vrolijken of een hart onder de riem de steken. Spreek samen een moment af waarop iedereen zijn ‘hartverwarmer’ telkens schrijft. Bekijk na een week samen alle hartjes en warm je op aan de liefde die aanwezig is in je gezin.

Zoete broodjes bakken

Wordt er binnen jullie gezin wel eens gemopperd op die natte, koude en donkere winter? Dan is het nu tijd om het bij te leggen met dit seizoen! Bak zoveel zoete broodjes als je kunt en de winter zal jullie vast en zeker vergeven… Gelukkig is het geen straf om deze heerlijke zoete broodjes te maken samen. Wie zegt er nu nee tegen een vuurtje en een warme snack? Maak brooddeeg en voeg er kaneel en suiker aan toe om ze zoet te maken. Sprokkel rondom je huis, in eigen tuin of in het park of bos, een aantal stokken (en maak nog een fijne winterse wandeling). Kneed het deeg rondom de stokken en hang je broodjes boven het vuur. Als je geen vuur kunt maken thuis, dan bak je de zoete broodjes gewoon in de oven af. Smullen maar!

En als je kind na het uitvoeren van bovenstaande tips weer helemaal warm en fit is, vergeet dan niet nog even de winter te vieren op Squla . Zo houd je ook het brein van je kind warm en topfit tijdens de wintermaanden 😉.

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!