Hoe zorg je voor een fijne start van het schooljaar? Voor jezelf én je kinderen!

Maike

Broodtrommels klaarmaken, vroeg opstaan, schoolactiviteiten, sporten: het is allemaal weer begonnen. De zomervakantie is voorbij en alle kinderen keren terug naar het ritme en regelmaat van school. Hoe zorg je voor een fijne start van het schooljaar, voor jezelf én je kinderen?

We gaan weer beginnen!

Zijn de weken voorbijgevlogen? Of is het stiekem ook wel weer lekker dat je kind(eren) weer aan de slag gaan op school? Als ik naar mezelf kijk, ben ik wel weer klaar voor wat structuur en rust aan mijn hoofd. Want hoe leuk en lief ik mijn kinderen ook vind, zes weken is best lang. Ik merk het ook aan henzelf. Ze missen hun vriendjes en de dagelijkse routine van school. Kortom: tijd om terug te gaan naar school!

Om jezelf en je kinderen een vliegende start van het nieuwe schooljaar te geven, heeft Squla wat handige tips voor je op een rijtje gezet:

 1. Schoolspullen:
  Mist er iets? Is de broodtrommel aan vervanging toe? Heeft je kind nieuwe gymschoenen nodig? Rugzak kapot? Ga, samen met je kinderen, even goed door de schoolspullen heen en vervang alles wat kapot of te klein is. Zorg dat je kind(eren) het schooljaar starten met fris materiaal. En als je dan toch bezig bent, zet dan meteen de naam van je kind op de nieuwe schoolspullen.
 2. Ritme:
  Na een lange vakantie zonder wekker, kost het jullie misschien wat moeite om weer in het vroege schoolritme te komen. Gelukkig kun je je daar goed op voorbereiden. Sta bijvoorbeeld een week voor de school begint alvast wat eerder op. En: laat je kinderen de week voordat school begint weer op tijd naar bed gaan.
 3. Leerzaam cadeautje:
  Een klein, symbolisch cadeautje om de vakantie mee af te sluiten en het nieuwe schooljaar te starten is altijd leuk. Tegelijkertijd zet je meteen de intentie om er weer een mooi en gezellig jaar van te maken. Helemaal leuk: een cadeautje dat aansluit bij wat je kind gaat leren of gaat doen dit schooljaar. Bijvoorbeeld een wereldbol, een nieuwe etui of een nieuwe broodtrommel of waterfles.
 4. Voorbereiden:
  Gaat je kind naar een nieuwe groep of klas na de schoolvakantie? Dat kan best spannend zijn. Maak er tijd voor om dit samen te bespreken en neem de eventuele zorgen van je kind serieus. Ze mogen er zijn! Ter voorbereiding op het nieuwe jaar en de lesstof kun je op Squla terecht voor leuke games en quizzen. Dan weet je kind alvast een beetje wat hij of zij kan verwachten komend schooljaar.
 5. Tradities:
  Tradities zijn niet alleen leuk, maar ze zorgen ook voor helderheid. En ze zijn ideaal om een bepaalde periode of -in dit geval- het einde van een vakantie in te luiden. Start dit jaar een nieuwe traditie (als je hem nog niet hebt) door aan het eind van de zomervakantie bijvoorbeeld pannenkoeken te gaan eten in jullie favoriete restaurant. Of sluit de zomer in stijl af met de voeten in het zand, op het strand.

Positief gevoel

Zorg samen voor een positieve afsluiting van de vakantie en een rustige start van het nieuwe schooljaar. Wees dankbaar voor de tijd die jullie samen hebben gehad deze zomer. En blij dat de kinderen nu weer welkom zijn op school. Start het nieuwe schooljaar, voor jezelf én je kinderen, vanuit een positieve flow! En goed voorbereid, om de rust te bewaren.

Nog heel even genieten…

Geniet nog even lekker van de momenten samen en die fijne nazomerse dagen. Hup, naar buiten, leuke dingen doen, want voor je het weer is het weer voorbij.

Heb jij nog leuke tips voor andere ouders om het nieuwe schooljaar zo goed mogelijk te starten? Tradities binnen jouw gezin? Laat het ons weten.

Op een mooi, inspirerend schooljaar!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!