Hoe haal je als leerkracht het einde van het schooljaar? Zeven vrolijke tips!

Pim

Einde van het schooljaar

Hoe houd je je leerlingen gemotiveerd, zodat zij het einde van het schooljaar ontspannen halen? En zodat jij zelf natuurlijk fluitend die deur dichttrekt na de laatste schooldag. Zeven vrolijke tips voor die soms zware laatste loodjes.

1. Extra buitenspelen

Geen powernap, maar juist een power-speelkwartiertje extra. Laat de kinderen even lekker uitwaaien en uitrennen. De energie kwijt, om tegelijkertijd weer op te laden. Niet te lang, 10 minuten is al goed. Je zult verbaasd zijn hoeveel dit oplevert

2. Elke dag een doelijsklont met Q erin

Bedenk zelf of samen met de klas elke dag een doel voor die dag. Dat hoeft helemaal geen groots of moeilijk doel te zijn. En het kan zelfs ook een grappig doel zijn. Het houdt je klas net even iets meer gefocust. Een leuk doel is bijvoorbeeld: op elk heel uur één minuut stilte. Of: als ik Freeze roep, houdt iedereen even op waar hij of zij mee bezig was. Of: we lezen vandaag samen minstens 2 bladzijden. Of: aan het einde van de dag moeten alle tafels/kastjes/mappen opgeruimd.

3. Stel niet uit

Het is verleidelijk om de grote dingen uit te stellen omdat de waan van de dag je tijd opslokt. Maar dan begin je het volgende schooljaar meteen met een achterstand. Of je moet alles nog in die laatste overvolle week proppen. Probeer dus niet uit te stellen, maar de koe bij de horens te vatten. Dat is inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan, we weten het.

4. Stretchen

Een wonderlijke methode die ook voor jezelf heel lekker kan zijn. Neem een moment per dag waarop jullie je helemaal uitrekken. Van top tot teen. Armen, benen, vingers, voeten, alles moet (staand) gerekt worden. En vergeet je gezichtspieren niet los te maken. Hierbij mag lawaai gemaakt worden! Kost weinig tijd en het is zo fijn! Probeer het eens aan het begin van de dag of na de lunch.

5. Zet iemand anders voor de klas

ijsklont met Q erin
Je hoeft natuurlijk niet alles zelf te doen. En hoe leuk is het voor de leerlingen als ze eens naar iemand anders mogen kijken en luisteren. Dat kan een andere leerkracht zijn of een gast, die bijvoorbeeld iets over een thema vertelt. Of die ergens heel goed in is. Misschien wel een bioloog die met ze naar buiten gaat. Of een verhalenverteller die samen met de klas een verhaal gaat maken. Het maakt niet uit: vreemde ogen dwingen en brengen nieuwe energie.[/column] [/row]

6. Zorg voor een waardevolle evaluatie

Plan een rustig moment waarop je samen met je klas de tijd neemt om het afgelopen jaar door te nemen. Ga daarbij in een open kring zitten. Houd het luchtig en motiverend en vraag open naar de ervaringen van je leerlingen. Neem hiervoor de tijd. Je krijgt vast wat mooie en verrassende feedback.

Ook leuk: laat je leerkrachten jou beoordelen met het rapport voor de juf of meester. Wat zijn jouw sterke en zwakke punten volgens je leerlingen?

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.
Juf-rapport

Print het rapport voor de juf

Meester-rapport

Print het rapport voor de meester

7. Geef je leerlingen iets mee

Geef de leerlingen een kaartje mee met een persoonlijke boodschap. Zet erop wat jij zo geweldig van hem of haar vond in het afgelopen jaar. Wanneer jij de leerling boven zichzelf zag uitstijgen. Grote kans dat dit kaartje door je leerling gekoesterd wordt! Je kunt deze persoonlijke boodschappen eventueel ook tijdens de evaluatie bespreken. Maar iets tastbaars dat ze kunnen bewaren, gaat langer mee. Veel inspiratie vind je op Pinterest, bijvoorbeeld door te zoeken op ‘einde schooljaar cadeau’.

Ps. Heb je nog geen Squla in de klas? Vraag je leerkracht-account gratis aan!

Gratis aanmelden

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!