Je kind gaat naar groep 4: aan de slag!

Juf Shelby

Groep 4 is een belangrijke groep. Je kind heeft in groep 3 kunnen oefenen met werken en gaat nu steeds meer met echte lessen aan de slag. Veel oefenen is goed om je kind lekker te laten werken. Op school en ook thuis.

Lezen in groep 4 – begrijpend lezen

Je kind leert in groep 4 doorlopende zinnetjes te lezen. Dat betekent ook dat je kind al gauw korte verhaaltjes kan begrijpen. De een is hier sneller in dan de ander, maar de kans is aanwezig dat je je kind binnenkort met een boek op de bank aantreft! Begrijpend lezen wordt steeds belangrijker. Dat betekent dus niet alleen de woorden leren te herkennen, maar ook snappen wat er staat en hoe de zinnen verband met elkaar houden. Het is belangrijk om nog veel te lezen in groep 4. Ook voorlezen is daarbij nog steeds een belangrijk aspect. Hier kan dan ook makkelijker ingegaan worden op leesbegrip. 

Lezen – letten op signalen

Merk je dat je kind geen of heel weinig motivatie heeft om te lezen? Wacht dan niet af, maar bespreek het op school. Op latere leeftijd is het namelijk moeilijker om een kind te leren lezen. Tip: samen met je kind thuis oefenen kan een groot verschil maken om je kind beter én met plezier te laten lezen.

Taal in groep 4 – lange en korte klanken

In de taallessen komen de moeilijkere letters nu aan bod. Denk aan de s of z, f of v, ch of g. Ook leert je kind het verschil tussen korte en lange klanken herkennen. Bijna ongelooflijk dat wij volwassenen dat nu logisch vinden, want het is vaak helemaal niet makkelijk om te leren!

Rekenen in groep 4

Weet jouw kind hoe laat het is? Binnenkort in ieder geval wel, want je kind leert klokkijken. Dus afspraken als ‘pas om 8 uur mag je uit bed komen’, zouden nu in principe begrepen moeten kunnen worden … Er wordt begonnen met de hele en de halve uren. Ook gaat de klas oefenen met grotere getallen optellen en aftrekken en wordt een begin gemaakt met de tafels. Vaak eerst de makkelijke tafels van 1, 2 ,10 en 5. Weet je zelf niet meer wat dat zijn? Tip: met Squla ben je zo weer op hoogte.

Je kind naar groep 4! Een paar tips voor het schooljaar

  • Zorg dat je een paar boekjes in huis hebt (van de bibliotheek of gekocht in de winkel) die aansluiten op het (AVI) leesniveau en de interesses van je kind. Dan kan je kind altijd, wanneer het maar wil, op een leuke manier oefenen met lezen.
  • Leren lezen is ook leren voorlezen. Vraag je kind eens of de rollen omgedraaid kunnen worden: je kind een zin, jij een zin (of een langer stukje). Zo is je kind actief bezig met het leren van de taal. En krijgt jij goed inzicht in wat je kind al kan.
  • In groep 4 maakt je kind steeds moeilijkere geldsommen. Speel eens winkeltje. Geef 10 euro en koop iets van 6 euro. Als je kind goed kan wisselen, maak de sommen dan wat moeilijker – het leren gaat nu snel. Een erg leuke (en nuttige) manier om samen bezig te zijn met rekenen.

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!