Begrijp het belang van begrijpend lezen!

Suzanne

Begrijp jij het nog? Natuurlijk begrijp jij het, want jij hebt vast op school geleerd om met aandacht te lezen, te herhalen als de context nog niet duidelijk is en zo in je hoofd langzaam een betekenis te geven aan een groepje woorden. Als volwassene ben je dagelijks bezig met begrijpend lezen; een krantenartikel aan de ontbijttafel, nieuwe informatie op je werk doornemen, een tijdschrift lezen in de wachtkamer van de tandarts….Goed leren lezen is super handig voor de rest van je leven! Lees verder voor meer informatie en tips.

 

Verschil tussen lezen en Lezen

 

Zodra je kind in groep 3 zit leert hij woordjes lezen en al snel volgen er ook korte zinnen. In de onderbouw ligt de focus nog veelal op het ‘technisch’ leren lezen van de combinatie van letters en woorden. Wat het kind exact leest is nog niet van het grootste belang, het draait in de eerste jaren op de basisschool vooral om het aanleren van de juiste leestechniek. Naarmate je kind ouder wordt en de techniek van het lezen onder de knie heeft wordt de focus steeds meer gelegd op het echt leren begrijpen van wat je leest. Wat wordt er nu exact bedoeld met deze tekst, wat voor toon heeft de tekst en wat kun je opmaken uit de context; hier gaat je kind verder mee aan de slag in de bovenbouw.

 

Begrijpend leren lezen voor later

 

Begrijpend leren lezen heeft een glansrol gekregen in het basisonderwijs. Als je die competentie immers goed onder de knie hebt, dan zul je daar later tijdens een vervolgopleiding en in je loopbaan de vruchten van kunnen plukken. Denk maar eens aan al die boekbesprekingen, spreekbeurten en samenvattingen die je kind de komende jaren nog zal moeten gaan maken. Iemand die sterk wordt in begrijpend lezen zal zich dus ook vlotter door al deze opdrachten heen kunnen werken.

 

Hoe leert je kind begrijpend lezen

 

Op school leert je kind begrijpend lezen door middel van het oplossen van verhaaltjessommen, het opstellen van boekbesprekingen en spreekbeurten en door middel van het lezen en analyseren van nieuwsberichten. Een veelgebruikte methode hiervoor in het basisonderwijs is Nieuwsbegrip. Ook thuis kun je je kind ondersteunen om op speelse wijze te werken aan de ontwikkeling van begrijpend lezen. Zo komt op Squla wekelijks een nieuwsbegrip-quiz online met quizvragen over het nieuws van de afgelopen week. Andere leuke tips:

  • Roep je kind er eens bij op het moment dat je de krant of een online nieuwsbericht gaat lezen. Zoek een bericht uit met een onderwerp dat aansprekend is voor je kind en lees dit samen op jullie gemak door. Vraag je kind op het einde van het bericht wat het hoofdonderwerp van het bericht was. Verzin daarna 1 stelling behorend bij het bericht, zodat je kind zich een mening kan vormen. Bijvoorbeeld bij een bericht over klimaatverandering: ‘Alle lantaarnpalen moeten ’s nachts uit’. Discussieer samen, eventueel met nog meer gezinsleden, over de stelling.
  • Als je kind wat ouder wordt, dan verdwijnt het voorlezen in de avond vaak vanzelf. Een leuk alternatief voor het voorlezen is het ´samen voorlezen´. Kies een boek dat matcht met het leesniveau van je kind en lees samen een hoofdstuk. Om en om lezen jullie elkaar een bladzijde voor. Vraag na elke bladzijde kort aan je kind of hij alles begrepen heeft van het verhaal en of hij het heel kort samen kan vatten. Probeer je kind niet te verbeteren terwijl hij leest. Geef complimenten en tips als hij klaar is met lezen; combineer altijd een ‘tip’ met een ‘top’ om faalangst niet in de hand te werken.
  • Daag je kind eens uit en verras hem met een kaartspel of gezelschapsspel met een uitgebreide/ingewikkelde handleiding; begrijpend lezen op topniveau. Stel voor dat jij je er niet mee bemoeit en laat je kind eens op zijn gemak zelf ontdekken, aan de hand van de handleiding, hoe het spel gespeeld moet worden. Help indien nodig en check altijd even of de persoon die de handleiding heeft doorgenomen niet stiekem ook nog wat eigen regels in zijn voordeel erbij heeft verzonnen. 😉
  • Wen jezelf aan om een woord dat onbekend is voor je kind altijd direct op te zoeken. Als de vraag ‘wat betekent….’ net op een ongelukkig moment valt, beloof dan concreet wanneer je het wel opzoekt. Heeft je kind al een eigen telefoon, maak dan een snelkoppeling van Van Dale aan naar het startscherm, zodat hij het snel zelf op kan zoeken. Hoe groter de woordenschat, hoe sneller het tekstbegrip zal volgen. Stimuleer de ontwikkeling van de woordenschat altijd, elke dag weer!

TIP: Probeer nu op Squla één van de nieuwe begrijpend lezen quizzen uit (voor groep 4 t/m 8). Doe bijvoorbeeld de quiz ‘Welk soort boek past bij jou’ en ontdek welk leesgenre bij jouw kind past!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!