Zo leer je je kind op een veilige manier fietsen

Marisca

Zodra je kind kan fietsen zonder zijwielen zal hij snel naast je willen fietsen in plaats van achterop. Heel erg gezellig, maar het is wel druk op de weg en niet iedere weggebruiker houdt zich aan de verkeersregels. En kinderen van die leeftijd kunnen ingewikkelde verkeerssituaties nog niet overzien. Het kan daarom hartstikke eng zijn om samen met je kind te fietsen. Dat begrijp ik maar al te goed, want ik vond het ook erg spannend. Toch is het goed om samen op de fiets te stappen en je kind de verkeersregels uit te leggen. Daar leert hij juist heel erg veel van! In deze blog geef ik tips om je kind op een veilige manier te leren fietsen. 

Een goede fiets is heel erg belangrijk

De basis moet goed zijn. Heeft je kind de goede maat fiets en kan hij daar al goed op fietsen (op de stoep of op een pleintje) zonder al te veel te wiebelen? Mooi! Check of de remmen het goed doen, het zadel op de juiste hoogte staat en kijk ook even de verlichting na. Zeker tijdens deze donkere dagen. Wil je zeker weten dat alles in orde is? Loop dan deze checklist van Squla en ANWB even na. 

Tegenwoordig zijn er ook leuke helmen te koop. Zeker het overwegen waard met de drukte in het verkeer. Is dit allemaal in orde? Dan kunnen jullie de weg op! 

Begin bij het begin

Begin rustig en fiets samen met je kind korte, bekende stukjes. Fiets bijvoorbeeld samen naar de speeltuin of naar de winkel. Dit zijn stukjes die je kind herkent en waarvan jij precies weet waar lastige verkeerssituaties voor kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan die ene rotonde waarbij fietsers wel voorrang hebben, maar het niet altijd krijgen van automobilisten. Omdat jij dat weet kun je je kind daarop voorbereiden. 

Wij begonnen ook met kleine stukjes en in het begin fietste ik naast hem. Ik heb echter een bakfiets waardoor dat te breed werd op de weg. Ook dat is gevaarlijk dus ben ik achter hem gaan fietsen. Zo kon ik alles overzien en zag ik hoe hij reageerde op bepaalde situaties. Ik kon hem vervolgens aanwijzingen geven en het er thuis met hem over hebben. Heb je een gewone fiets? Dan kun je ernaast fietsen en snel ingrijpen als het nodig is. 

Verkeersregels uitleggen én toepassen

Voor jullie gaan fietsen hoef je natuurlijk geen theorie examen af te nemen bij je kind met de verkeersregels 😉 Juist tijdens het fietsen van de kleine stukjes kun je de verkeersregels uitleggen. Begin eenvoudig: 

  • Leg uit wanneer je moet stoppen
  • Vertel dat rechts voorrang heeft, maar dat niet iedereen ook daadwerkelijk voorrang verleend. Altijd alert zijn dus
  • Leg uit wat een zebrapad is en wat haaientanden zijn
  • Wat ik mijn zoon ook uitlegde was wat de verlichting van auto’s betekent. Ik vertelde wat remlichten zijn en hoe hij het kan zien wanneer een auto achteruit gaat rijden
  • Daarna begonnen we met de borden, maar omdat hij nog niet alles overziet geef ik nog steeds aanwijzingen. 

Thuis kunnen jullie het vak Verkeer ook oefenen op Squla (voor peuters tot en met leerlingen van groep 8). 

De verkeersregels uitleggen is één ding, maar je moet zelf natuurlijk wel het goede voorbeeld geven. Houd jezelf ook aan alle verkeersregels, maar houd bijvoorbeeld ook je telefoon in je tas of jaszak. Even snel dat ene mailtje bekijken voor het stoplicht of een foto maken van je kind dat zo goed fietst. Je telefoon is zo gepakt, maar de boetes zijn flink en het is niet hoe het ‘hoort’!

Veel plezier samen op de fiets! 

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!