Taal leren in groep 8

In groep 8 krijgt een kind een korte herhaling van zijn volledige schoolcarrière. De regels die ze bij het vak taal gehad hebben, met name de die uit groep 7, komen nog een keer langs. Door het nog een keer te herhalen, wordt het extra goed onthouden. Ze krijgen dus niet meer zoveel nieuws stof. Wel wordt er nog steeds aandacht besteed aan het uitbreiden van de woordenschat en het verbeter van de spelling.

De basis van taal in groep 8

In dit jaar zal de focus bij het vak taal vooral liggen op het herhalen van moeilijke onderwerpen zoals taalkundig ontleden (zelfstandig naamwoord, werkwoord, bijvoeglijk naamwoord, lidwoord, voegwoord, voorzetsel, persoonlijk/bezittelijk/aanwijzend voornaamwoord), redekundig ontleden (onderwerp, gezegde, lijdend voorwerp, meewerkend voorwerp, bijwoordelijke bepaling) en het vervoegen van woorden.

Nieuw van Squla: spellingmethode TaalExtra

TaalExtra vakicoon
Als spelling en lezen niet zo makkelijk gaan, dan is dat voor kinderen soms best frustrerend in onze talige wereld. Daarom heeft Squla voor kinderen in groep 3 t/m 8 een wetenschappelijk bewezen en vooral leuke methode ontwikkeld om makkelijker en met meer zelfvertrouwen te spellen en lezen.

  • Online quizzen, offline opdrachten, heldere uitleg en handige materialen.
  • Ontwikkeld met orthopedagogen, gebaseerd inzichten uit de wetenschap en de praktijk.
  • In kleine stapjes oefenen met klank-tekenkoppeling, spellingregels, stappenplannen en splitsen.

Blogs over taal in groep 8

Hoe leert mijn kind in groep 8?

Een kind leert dit jaar onderscheid te maken in verschillende soorten teksten en zal vooral de stof die ze voorgaande jaren gehad hebben, oefenen door zelf verschillende soorten teksten te schrijven. Bij het schrijven van verschillende soorten teksten zullen ze ook vaak hun eigen mening moeten geven. Hierdoor leren ze hun mening te verwoorden en deze te beargumenteren. Daarnaast oefenen ze hierbij spelling en het vervoegen van woorden. Bekijk de infographic over ‘t Kofschiptaxietje om erachter te komen of de verlede en voltooide tijd om een ‘-d’ of ‘-t’ geschreven wordt.

Taal groep 8

  • Taalkundig en redekundig ontleden
  • Studerend lezen
  • Verschil ‘dan’ en ‘als’
  • Verschil lijdende en de bedrijvende vorm
  • Woordenschat uitbreiden

Lijdende en bedrijvende vorm

In groep 8 leer je nog een aantal nieuwe onderwerpen. Hieronder vallen de lijdende vorm (passieve vorm) en de bedrijvende vorm (actieve vorm). Bij een lijdende vorm is passief en de bedrijvende vorm actief. Een zin in de lijdende vorm is bijvoorbeeld: ‘Het huiswerk wordt door mij gemaakt’ en een zin in de bedrijvende vorm is: ‘Ik maak huiswerk’. Hierbij leren kinderen dat er verschillende manieren zijn om een zin te formuleren en dat deze voor verschillende soorten teksten gebruikt kunnen worden. Een passieve zin gebruik je eerder voor een zakelijke tekst terwijl een actieve zin veel frisser klinkt en eerder gebruikt wordt voor een minder formele tekst.

Vanaf groep 3 bieden we quizzen die in samenwerking met Cito zijn ontwikkeld. Zo kan je kind spelenderwijs ervaring opdoen met de vraagstelling uit de toetsen van Cito.

Bestel nu
Squla partners
Squla partners
Squla partners
Squla partners

Speel en leer thuis alle vakken van de basisschool

Tijdelijk met Squla-badhanddoek cadeau bij een jaarlidmaatschap!

Bestel nu