Plastic-bende: Kom thuis in actie!

Suzanne

‘Mama, wacht heel even’ roept je dochter op het strand “ik raap deze rondslingerende verpakking even op, want anders komt het in de plastic-soep en dát willen we niet”. Er zijn gelukkig al veel kinderen die zich enorm bewust zijn van de grote hoeveelheid plastic die uiteindelijk in onze natuur uitkomt. Al het plastic dat niet netjes wordt opgeruimd, heeft grote gevolgen voor de natuur en dus ook direct voor de toekomst van jouw kind. Laten we vroeg beginnen en ze meteen leren: hoe minder plastic je gebruikt, hoe mooier de wereld is waarin je groot wordt! Lees verder voor meer info over hoe je samen kunt gaan voor minder plastic in jullie huishouden…

Plastic-soep

Of je nu op je werk bent, thuis of in de supermarkt; overal om je heen is wel iets te ontdekken van plastic. Plastic is echt overal in ons leven en sinds enkele jaren wordt pijnlijk duidelijk wat dit voor gevolgen heeft. Plastic verpakkingen, visnetten, plastic flesjes, plastic zakjes en tasjes vormen een grote ‘vuilnisbelt’ in het water. Dit plastic valt in de loop van de tijd uit elkaar in kleinere deeltjes en tijdens dit proces kunnen er giftige stoffen vrijkomen. Dieren die leven in de zee zien deze plastic deeltjes aan voor voedsel met als gevolg dat ze hier ziek van worden of zelfs dood  zullen gaan. 

Plastic in de grond

De plastic-soep is een bekend fenomeen, maar wist je dat plastic de rest van de natuur ook ernstig bedreigt? Onderzoekers hebben bijvoorbeeld plastic deeltjes aangetroffen in honing, melk en zelfs in drinkwater. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de deeltjes in deze voedingsmiddelen terechtkomen, maar vermoedelijk gebeurt dit in de productieketen. Een bij neemt vermoedelijk bijvoorbeeld tijdens het opslaan van de nectar miniscule deeltjes plastic mee. En een koe neemt mogelijk tijdens het grazen in het gras microscopische deeltjes plastic uit de grond op. Of dit daadwerkelijk zo gaat, dat is nog de vraag, hier wordt nog uitvoerig onderzoek naar gedaan. Het merendeel van de plastic deeltjes is afkomstig van verzorgingsproducten, zoals scrub, tandpasta, shampoo en douchegel. Ze komen in het riool terecht en kunnen zich zo in het milieu verspreiden. Het belang van het verminderen van het gebruik van plastic is dus groot, want het bedreigt ook onze voedselketen.

Recycling & upcycling

Het plastic-probleem is een feit, maar gelukkig kunnen we er wel tegen in actie komen. Het is fijn dat er al vele initiatieven zijn en dat recycling al behoorlijk ingeburgerd is bij iedereen, ook bij de nieuwe generatie. Elk kind kent wel de plastic-recylezakken of kliko’s die thuis worden gebruikt. En ook op scholen en in openbare ruimtes verschijnen steeds vaker verschillende prullenbakken, zodat het recycle-proces ook daar plaats kan vinden. Naast recycling is up-cycling ook in ontwikkeling. Met name voor creatieve kinderen is up-cycling ook ontzettend leuk: iets moois of handigs maken van spullen die je normaal gezien weg zou gooien. Kijk hier voor inspiratie en ga samen aan de slag!

Anti-plastic-plan

‘Een beter milieu begint bij jezelf’ zegt men al jaren. Naast upcycling, recycling en de hoop houden dat grote bedrijven ook hun foodprint scherp in de gaten houden kunnen jullie thuis zeker nog meer doen om de gevolgen van overmatig plastic-gebruik tegen te gaan:

  • Ga samen voor minder plastic verpakkingen. Maak voortaan bijvoorbeeld thuis al je ijsjes zelf. Koop duurzame recyclebare ijsvormpjes en ga aan de slag met vers fruit en yoghurt. Probeer dit recept maar eens: JAMMIE!
  • Een boterhamzakje is snel gepakt. Er is haast in de ochtend en je moet door! Begrijpelijk, er zitten in dat ochtendritueel vaak te weinig minuten voor je gevoel. Probeer hierop te anticiperen door de avond van tevoren iedereen zijn broodtrommel en eventuele fruitbakjes al klaar te zetten op het aanrecht. Zo hoeven jullie niet meer te grijpen naar de zakjes…
  • Jullie gaan boodschappen doen: de meeste kinderen vinden het heel leuk om mee te gaan! Een uitstekende gelegenheid om eens goed op jullie plastic-consumptie te letten. Hebben jullie een boodschappentas of -kratje mee? Welke groentes en welk fruit zitten verpakt in het plastic en is hier ook een alternatief voor dat je kunt pakken? Denk ook eens aan het gebruik van deze zakjes voor het afwegen van je fruit en groente.
  • Is je kind te oud geworden voor zijn speelgoed? Gooi het niet weg, maar breng het samen naar de plaatselijke kringloopwinkel. Door het hele land zitten ook diverse ´speelgoedbanken´ die er ontzettend blij van worden als jullie het speelgoed afgeven: het speelgoed verdwijnt niet als vuilnis, maar krijgt nog een tweede leven. 
  • Daag je gezin uit en doe eens een ‘plastic-vrije-dag-challenge’. Probeer samen een dag door te brengen waarbij je geen plastic-producten of etenswaren verpakt in plastic aanschaft en waarbij je dus ook een hele dag geen plastic hoeft weg te gooien. Bedenk samen de voorwaarden en bespreek ’s avonds het eindresultaat: het is een uitdaging, maar het gaat jullie vast lukken. Weg met die plastic-bende!
Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!