De wilde bloem: fleur de natuurkennis van je kind op!

Suzanne

De vogels fluiten, de zon schijnt, de bomen geuren van de bloesem en de korte broeken en rokjes worden weer vrolijk uit de kast gehaald. Heerlijk: het is weer lente!
Tijd om naar buiten te gaan en je kind onder te dompelen in de magie van de natuur. Squla werkt deze lente samen met OERRR en samen zetten wij de wilde bloem in de schijnwerpers. Lees verder en ontdek meer over de bloemenpracht & -kracht!

Muurbloempje of wild veldboeket?

Is jouw kind een echte buitenspeler, een huttenbouwer, een sloten-springer? Of doet jouw kind het juist liever wat voorzichtiger aan zodra de zon begint te schijnen en het buitenleven roept? Of je kind nu een durfal is of een meer voorzichtigere inborst heeft, elk kind kan op zijn eigen manier genieten van de natuur. De gulden middenweg is het samen bestuderen van de natuur; daar is voor elk wat wil(d)s! De 1 bestudeert de insecten onder die ene glibberige boomstronk die half in het water hangt en de ander plukt op blote voeten madeliefjes in het hoge gras.

Bloemenpracht

Maak je kind bewust van alle mooie bloemen die er bloeien in het wild. Er zijn er meer te ontdekken dat je in eerste instantie zou denken! We kennen allemaal wel de paardenbloem, het madeliefje en het boterbloempje, maar ooit gehoord van engelwortel, fluitenkruid of zandraket? Ga het bos in met de speciaal voor Squla X Oerrr ontwikkelde poster vol met bijzondere wilde bloemensoorten en speur samen naar bloemen waar jullie het bestaan nog niet van wisten….

Bloemenkracht

Vertel je kinderen ook eens over de geneeskrachtige werking van sommige bloemen. Er schuilt een complete apotheek in de natuur, maar hoe herken je nu deze geneeskrachtige planten? Welke pluk je wel en helpen je juist en welke planten zijn juist gifitig of zelfs verboden om te plukken? Het advies is om nooit zomaar te gaan plukken zonder voorkennis, maar bijvoorbeeld een boek te kopen om je vooraf eerst goed in te lezen samen met je kinderen. Ook leuk: Oerrr organiseert in enkele regio´s met regelmaat activiteiten rondom wildplukken.

DIY met wilde bloemen en planten

Er valt zoveel leuks te bedenken met zelf geplukte bloemen, een paar ideeën om je dag eens lekker op te fleuren:

    • Droog je vers geplukte bloemen eens in een (zelfgemaakte) bloemenpers of tussen 2 papiertjes in een dik boek. Je kunt er daarna de prachtigste knutselwerken mee maken of ze een in fotolijstje achter glas stoppen. Schrijf er een mooie boodschap bij en de datum en je hebt een onvergetelijke herinnering aan een kleurrijke lente!
    • Voor de theeleuten onder ons; zet samen eens een heerlijke verse kop kruidenthee! Pluk bijvoorbeeld lindebloesem, raap eikels of pluk bladeren van een bramenstruik en laat deze drogen. Elke planten- of bloemensoort heeft elk zijn specifieke geneeskrachtige werking en sommige soorten thee uit de natuur worden daarom al eeuwenlang gedronken. Hier hangen weer een hoop prachtige geschiedenisverhalen aan vast…..

PAS WEL OP: ga nooit zelf experimenteren met het verwerken van wilde planten of bloemen in je voeding!

  • In veel Nederlandse bermen groeit de vlierstruik en laat je hier nu eens de lekkerste limonadesiroop van kunnen maken. Pluk de witte schermen in de bloeitijd, meestal van mei tot juni, en brouw je eigen verrukkelijke siroop, bijvoorbeeld volgens dit recept .
  • Maak samen een mooie mandala van natuurlijke materialen. Leuk om te maken op een open plek in het bos. Pluk je favoriete bloemen in de natuur, verzamel ook andere ‘schatten’ uit de natuur (dennenappels, eikels, takjes, bladeren, steentjes) en leg ze in een symmetrische vorm. Geniet zelf van het eindresultaat en maak zo ook nog andere bosbezoekers blij, want dit kunstwerk laat iedereen floreren 😊.
  • Wist je dat brandnetels niet alleen prikken, maar dat ze je ook juist kunnen verzorgen? Brandnetelzalf werkt goed bij jeuk en irritatie van insectenbeten, netelroos, kwallenbeten of zelfs bij……een prik van brandnetels! Vul hiervoor een maatbeker tot het streepje van 250ml met gedroogde brandnetels. Doe 4 ruime eetlepels vaseline in een kom en verwarm deze au bain-marie. Mix de brandnetels fijn met een staafmixer of in een blender en voeg deze toe aan de warme vaseline. Laat 4 uur trekken, zet het vuur laag en zorg ervoor dat de vaseline vloeibaar blijft. Zet het vuur na 4 uur uit en laat de zalf weer afkoelen. Herhaal dit opwarmproces, telkens met tussenpozen van 3 dagen, verdeeld over 2 weken, 6 keer. Zeef de vaseline met een neteldoek boven gesteriliseerde potjes en klaar is je natuurlijke genezer! Tja, zo’n zelfgemaakt zalfje kost wat tijd, maar je bent gegarandeerd jeukvrij voor 2 jaar lang (dit is de houdbaarheid).

TIP: Ontdek ook eens de nieuwe Oerrr x Squla quizzen: de hele maand staat het platform van Squla in het teken van de wilde bloem!

Eetbare bloemen

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!