Herfstvakantie-uitjes: coronaproof én educatief!

Suzanne Mooi

Na een aantal weken hard werken (en wennen) in de nieuwe groep op school is het weer hoog tijd voor vakantie. De herfstvakantie staat weer voor de deur! In het verleden kon je naar hartenlust de uitstapjes gaan plannen, maar nu ligt dat helaas net iets anders. Misschien denk je na maandenlang thuis werken wel: o help, vakantie, nog langer thuis met z’n allen….Wat gaan je de hele week doen met de kids? En wat kún je nog doen op een veilige manier? Geen zorgen, want er is nog steeds voldoende te ondernemen. Lees verder en ontdek de 8 allerleukste uitjes. Jullie gaan vast, ondanks alle beperkingen, een herfstvakantie tegemoet waar iedereen blij van wordt!

1. Bezoek een heuse filmset van klei

Zijn jullie ook zo’n fan ‘Shaun the Sheep’? In dat geval hebben jullie mazzel, want er is een gewéldige expositie naar Nederland gekomen! De films ‘Shaun the Sheep’, ‘Wallace and Gromit’ en ‘Chicken run’ zijn allemaal ontwikkeld door de wereldberoemde Aardman Studio’s in Bristol. In Forum Groningen krijg je een spectaculair kijkje achter de schermen van deze succesvolle filmstudio. Bekijk meer dan vijftig filmsets, diverse kleimodellen en decorstukken die gebruikt zijn voor de animatiefilms. Super leuk: maak ook zelf je eigen ‘kleigoede’ filmpoppetje!

Leeftijd expositie: 4 t/m 12 jaar, Leeftijd workshop: vanaf 7 jaar

2. Ontdek samen de wonderen van wetenschap en technologie

Ontdek wiskunde in de wereld om je heen, bouw samen een stuwdam of strijd met de elementen! Verras je wetenschapper in de dop met een bezoek aan het NEMO Science Museum. Bekijk deze herfstvakantie samen alle dynamische en super leerzame tentoonstellingen én vergeet niet om een van de spectaculaire demonstraties of workshops te bezoeken.  

Leeftijd museum: 4 t/m 12 jaar, Leeftijd workshops: variërend, vanaf 6 jaar

3. Spot virtuele eekhoorntjes en doe onweer na…

Wat is er nu een must tijdens de herfstvakantie…..? Inderdaad: de herfstwandeling! Maar wat als het nu pijpenstelen regent? Het Natuurmuseum Brabant biedt uitkomst met BOS: een experience die mee verandert met de seizoenen. Waan je in een heus virtueel herfstbos met paddenstoelen onder je voeten en dansende eekhoorntjes. Het herfstbos zit vol met opdrachten, een museumboom en een bijzondere projectievloer. Leer vliegen als een groep spreeuwen, speel samen met spinnen en test of jouw geheugen net zo fenomenaal is als dat van de gaai!

Leeftijd: 4 tot 8 jaar

4. Brrrr….ijskoud genieten!

De ijsbanen van de KNSB openen hun deuren (binnenkort) weer. Haal jullie schaatsen weer uit het vet en die muts en shawl weer uit de kast, want het is tijd voor ijspret in de herfstvakantie! Check hier waar je in jouw buurt kunt schaatsen en wanneer de schaatsbaan opent. Nieuw op de schaatsbaan? Met deze tips voor beginners van oud-profschaatster Annouk van der Weijden trotseer jij dat spiegelgladde ijs als een ware sportheld!

Leeftijd: 0 t/m 99 jaar

5. DIY met delfts-blauw

Heb je deze herfstvakantie een creatieve honger te stillen bij je kind? Prinsenhof Delft biedt uitkomst met een artistieke workshop. Laat je kind kennis maken met de stad Delft en het onlosmakelijk verbonden ‘Delfst Blauw’. Schilder naar hartenlust met de kleur blauw en leer meer over dit stukje ‘Hollands glorie’!

Leeftijd: 4 t/m 12 jaar

6. Missie in de ruimte

De ruimtevaart heeft een magische aantrekkingskracht op bijna elk kind! Kunnen we ooit allemaal naar de maan reizen, hoe voelt het om in een ruimteschip te verblijven en over wat voor eigenschappen moet je beschikken om later een goede astronaut te worden? In Space Expo worden al de prangende vragen van je kind vervuld en meer dan dat: ontdek tijdens een virtuele missie samen met André Kuipers de wereld van échte astronauten en verdien je eigen astronautendiploma!

Leeftijd: 4 t/m 12 jaar

7. Pluk samen een volle fruitschaal

Voelen jullie je op dit moment het meest op je gemak in de buitenlucht? Tijdens een bezoek aan een pluktuin sla je 2 vliegen in 1 klap; jullie genieten van een leuke ‘outdoor’ herfst-activiteit én jullie genieten thuis nog dagen na van vers geplukt fruit! Pluktuin Olmenhorst is de hele herfstvakantie geopend en heeft allerhande gezellige activiteiten georganiseerd. Er is ook de mogelijkheid tot het drinken van een fris glaasje appelsap of het eten van een overheerlijk stuk appeltaart!

Leeftijd: 0 t/m 99 jaar

8. (Her)ontdek de intelligentie van de natuur

In deze tijden van een letterlijke ‘pas op de plaats’ is het fantastisch om de schoonheid van de natuur om jullie heen weer te (her)ontdekken in de herfstvakantie. Bekijk jullie tuin, de sloot, het park of het bos vlakbij weer eens samen vol verwondering, alsof je het voor de eerste keer ziet. Wat blijft het een wonder die natuur; al die verschillende vormen, structuren en kleuren! Neem eventueel een loep en potje mee om al het moois uitvoerig te bekijken en een ‘natuur-souvenir’ mee te nemen naar huis.

Leeftijd: 0 t/m 99 jaar

Squla (default)

De leukste manier van leren! Oefen met rekenen, taal en andere vakken. Altijd op eigen niveau. Nu met €12 korting op een jaarlidmaatschap!

Van € 7,95 p/m voor € 6,95 p/m