Leer een nieuwe taal, dat kunnen we allemaal!

Sarah

Hello! Bonjour! Hola! Het is leuk ‘internationale’ vriendjes maken als je hun taal spreekt. Met wat handen en voetenwerk kom je er ook wel, maar net iets meer woorden kennen is al helemaal tof! Nooit meer in gebarentaal om zijn naam vragen of een zwembad uitbeelden. Moeilijk? Wel nee! Vamos, and leer une nouvelle taal!

Tip 1: ondertiteling

Hoe heb jij de Engelse taal geleerd, afgezien van woorden stampen op de middelbare school? Juist ja, je keek veel Engelstalige series of films met ondertiteling. Baywatch, McGyver of The A-Team of ER (bouwjaar ’82 hier) hadden mij zo aan de praat! Zo werkt het met mijn kids nu ook, ze komen zoveel met de Engelse taal in aanraking dat het vrij rap gaat. Vooral vanaf het moment dat ze redelijk kunnen lezen. Bij de jongste ging de ondertiteling in het begin nog te snel, dus soms zetten we een lange zin even op pauze. Harry Potter wordt dan wel een lange zit maar met genoeg popcorn overleeft iedereen dat wel.

Tip 2: bekijk het in een andere taal

Heeft hij die ene aflevering van Peppa al een miljoen keer gezien? Zet hem dan eens in een andere taal. Eerst ondertitelt (als dat kan) en later zonder. Hij kent het verhaal al en kan het inmiddels meepraten (en jij helaas ook), maar die kennis helpt om het in een andere taal te begrijpen. En wie weet praat hij na een tijdje die aflevering ook mee (en ja, jij ook.) Yo soy Peppa Pig!

Tip 3: van instellingen naar ajustes

Het is een bekend geintje: de tablet, mobiel of laptop in een andere taal zetten. liefst een hele moeilijke zoals in het Japans. Zie dat maar eens terug te zetten. Maar het is nog niet zo’n gek idee. Van het omzetten naar een andere taal leer je ook veel nieuwe woorden. Maar niet in een te moeilijke taal natuurlijk, want dat is helemaal not funny! 

Tip 4: muziek

Hier luisteren ze heel veel muziek, in het begin Nederlandstalig maar al vrij snel ook in het Engels of Spaans of Frans… Ze wilden op een gegeven moment graag weten waar dat liedje nou over ging. Als je zelf niet zo’n kei bent in die taal (we spreken niet allemaal Koreaans) kan dat lastig zijn, maar met een beetje googelen tover je zo vertalingen van songteksten tevoorschijn. Soms is een liedje wel heel cryptisch, dus ook voor degene met een talenknobbel: Google is je vriend.

Tip 5: YouTube

YouTube bevat zoveel meer dan de hilarische (vind ik dan) Dylan Haegens of gamevideo’s (niet hilarisch). Er is een schat aan taal te vinden. Googel “youtube kind Spaans leren” en er gaat een wereld voor je open. Je kiddo “habla Espagnol” nog voordat hij zijn veters kan strikken.

Easy peasy

Met deze vier tips is het leren van een nieuwe taal easy peasy! Ook Squla biedt de mogelijkheid om spelenderwijs van steenkolen Engels, ‘supurbe’ Engels te maken. Dat kan al vanaf groep 1. Nog even wachten en dan lach je weer om de grapjes van Murdock (daar is dat bouwjaar weer) maar dan wel gezellig met z’n tweeën.