Je kind in groep 1: 6 tips voor ouders

Juf Shelby

En dan ineens is het zover: de eerste schooldag. Je kind voor het eerst in de onderbouw, groep 1. Pas vier jaar oud en dan al in de schoolbanken. Groep 1 is voor de ouders soms nog wel spannender dan voor de kinderen. Waar kun je allemaal rekening mee houden als je kind naar groep 1 gaat? We geven je 6 tips. Het is allemaal al spannend genoeg!

1. Rustig samen wennen op school

De meeste scholen hebben wen-dagen. Fijn voor het kind én de ouders. Zo kunnen jullie al een beetje vertrouwd raken met het gebouw, de klas en de leerkrachten. Je kind legt alvast contact met de kinderen in de klas (en vrees niet: dat gaat vast makkelijker dan je denkt!), en went meteen ook aan het afscheid nemen. Tip: houd het afscheid kort. Het is beter om dat moment niet te rekken, ook al moet je kind misschien huilen. Voor je het weet, zie je je kind even later door het raam al helemaal opgaan in zijn of haar nieuwe omgeving. Wat misschien helpt: alle ouders hebben dit gevoel ervaren, en alle kinderen ook. Het went, echt waar, voor iedereen!

2. Vertel duidelijk wat je kind allemaal kan verwachten in groep 1

De meeste kinderen vinden het fijn om te weten wat ze kunnen verwachten. Hoe ziet een dag op school er zo’n beetje uit? Wie komt me straks ophalen? Ga ik dan naar huis of naar de naschoolse opvang? Wat mag ik wel en wat mag ik niet? Bespreek met je kind vóór de eerste schooldag wat hij of zij allemaal kan verwachten. Stel vooral ook vragen, bijvoorbeeld of je kind het spannend vindt, en neem eventuele twijfels weg. Door alles goed met je kind door te nemen, voelt hij of zij zich ook serieus genomen – al een echt grote kleuter! Er zijn ook diverse leuke leesboekjes over de eerste schooldag om voor te lezen.

3. Nieuwe spulletjes kopen voor de eerste schooldag

Een nieuwe lunchtrommel, een echte eigen rugtas, nieuwe kleren – ze helpen allemaal bij het uitkijken naar de eerste schooldag. Het zijn cadeautjes vol voorpret, en ze maken de eerste schooldag extra speciaal. Zorg ervoor dat je kind zelf de spullen en kleuren mag uitkiezen. Je kind komt zelfverzekerd en trots voor de dag met al deze spulletjes die zelf zijn gekozen!
Tip: zorg ook voor een duidelijk naamlabel op alle spulletjes (die je kind zelf ook herkent), bijv. met een afbeelding/pictogram erbij. Op sommige label websites kun je een eigen icoontje bij de naam laten afdrukken. Hierdoor kan je kind makkelijk zijn eigen spullen herkennen.

4. Wat doet een kind in groep 1 op een schooldag?

Weet je zelf hoe een schooldag eruitziet? Dat helpt ook om de grote overgang te verkleinen. In groep 1 leren de kinderen spelenderwijs al een hele hoop dingen! Je kind gaat letters en cijfers herkennen, soms al een beetje schrijven (natekenen) en tellen. Ook wordt er in het kringgesprek door iedereen iets verteld. Daar zijn flink wat mondelinge vaardigheden voor nodig! Natuurlijk wordt niet alleen het hoofd getraind, en komen ook de coördinatie en het lichaam aan bod. Daarnaast mogen de kinderen in groep 1 naar hartenlust hun creativiteit uiten. Lekker knutselen, tekenen, met verschillende materialen aan de slag! Maak alvast maar wat plek op die koelkast voor al deze kunstwerken… Gymmen gebeurt vaak in hemd en onderbroek. Informeer of gymschoenen gewenst zijn. Er is vaak geen vaste gym-dag. Bij mooi weer wordt er buiten gespeeld en bij regen binnen in de gymzaal. Het is voor je kind fijn als hij zelf oefent om de kleding aan en uit te trekken dit schooljaar. Op naar meer zelfstandigheid!

TIP: doet je kind de schoenen soms verkeerd om aan? Zet pijltjes of een gezichtje aan de binnenkant. Zo kan je kind zelf de schoenen aan doen.

5. Rust, reinheid en regelmaat

Veel van de lesjes in groep 1 gaan over regelmaat en ritmes. Bijvoorbeeld: hoe verdelen we de dag in dagen, en welke dagen zijn dat? Hoe is de verdeling op een dag? Hoe ziet een jaar eruit en welke hoogtepunten (verjaardagen, feestdagen) zijn er? Wat zijn de seizoenen en hoe merk je dat die van elkaar verschillen? Je kind leert de grote zaken op te delen in kleinere delen. Ook de schooldag wordt in blokjes verdeeld. Zo went je kind aan rust, reinheid en regelmaat.

6. Samen oefenen

Niets is leuker dan samen met je kind oefenen met wat hij of zij op school net nieuw heeft geleerd. Kinderen leren van oefenen het allermeest! De rol van de ouders is hierin heel belangrijk. Bedenk leuke vragen voor je kind. Vraag bijvoorbeeld hoeveel knuffels er in bed liggen, welke kleur de bank heeft, welke dag het vandaag is, hoeveel dagen de week heeft, enzovoort. Of speel samen Squla voor groep 1! Daar leert je kind door filmpjes en quizzen een hele boel vaardigheden die van pas komen in groep 1.

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!