Bedtijden: Hoe laat moet je kind naar bed? Zo veel slaap heeft je kind nodig

Slaap is ontzettend belangrijk, zeker voor kinderen. Als je kind te weinig slaapt, functioneert hij mogelijk minder goed op school. Maar hoe laat moet je kind naar bed? En hoeveel slaap heeft je kind nodig? Dit zijn vragen waar veel ouders mee zitten. Daarom staat deze pagina volledig in het teken van bedtijden voor kinderen. Er wordt aandacht besteed aan de eerste jaren qua slaap, maar ook aan de bedtijden van basisschoolkinderen. Bovendien lees je waarom het verstandig is om voor een vaste bedtijd te kiezen.

De eerste jaren qua slaap

Het is je vast niet onbekend dat een kind in de eerste fase van zijn leven behoorlijk veel slaapt. Zo slapen baby’s in de eerste maanden al snel zo’n 16 tot 17 uur per dag. Ze slapen dan nog vooral op momenten dat ze moe zijn. Vanaf een maand of vier is het belangrijk dat je toewerkt naar een gezond slaapritme voor je baby. Laat hem tot hij een half jaar oud is – buiten de nachtrust om – zeker drie dutjes per dag doen. Als je kind ouder wordt, kun je dit aantal langzaam maar zeker terugbrengen naar twee.

Is je kind inmiddels een peuter? Dan merk je waarschijnlijk al dat hij minder slaap nodig heeft dan een baby. ‘s Nachts slapen peuters gemiddeld 11 tot 13 uur. Ze gaan vaak tussen 19.00 en 20.00 uur naar bed en worden tussen 06.00 en 08.00 uur wakker. Toch kan een kind van ongeveer 1,5 jaar oud nog niet zonder slaap de dag doorkomen. Vandaar dat veel ouders hun peuter nog een middagdutje laten doen. De duur van dit dutje hangt af van de slaapbehoefte van je peuter, maar vaak slapen peuters in de middag één tot drie uur.

Als ouder vraag jij je waarschijnlijk af tot welke leeftijd je peuter een middagdutje moet doen. Hier gelden geen regels voor, want dit verschilt per kind. De ene peuter heeft rond zijn tweede levensjaar al geen behoefte meer aan een middagdutje of slaapt nog maar een uurtje, terwijl andere kinderen op hun derde nog steeds drie uur slapen tussen de middag. Pas de duur van het middagdutje daarom vooral aan op de slaapbehoefte van je kind.

Bedtijd is typisch Nederlands

In Nederland gaan kinderen vaak op vaste tijden naar bed. Daarom denk je misschien dat dit er in andere landen net zo aan toegaat. Dit is alleen niet het geval, want ‘bedtijd’ is namelijk typisch Nederlands. Kinderen die opgroeien in een ander land, geven vaak aan wanneer ze naar bed willen of gaan zelf naar bed als ze moe zijn. In Duitstalige landen gaan kinderen over het algemeen ook relatief vroeg naar bed, maar in andere landen blijven ze soms tot laat op.

Dat bedtijd iets typisch Nederlands is, zie je ook terug aan de televisieprogrammering. In ons land zijn kinderprogramma’s vaak niet later dan 20.00 uur afgelopen. Dit komt vooral doordat de meeste kinderen rond die tijd naar bed gaan. In veel andere landen zijn er tot laat in de avond nog kinderprogramma’s te zien op televisie.

Ondanks dat kinderen in andere culturen vaak (veel) later naar bed gaan, slapen ze ongeveer net zoveel als Nederlandse kinderen. Dit komt doordat kinderen in andere landen vaak nog een middagdutje doen. In sommige landen is het zelfs gebruikelijk dat kinderen zelfs op latere leeftijd nog een paar uur slapen rond de middag.

Bedtijden bij de basisschoolleeftijd

Zit je kind op de basisschool, maar vind je het lastig om te bepalen hoe laat hij precies naar bed moet? Dan heb je vast en zeker baat bij de onderstaande tabel. Hierin zie je namelijk hoe laat kinderen van 4 tot en met 12 jaar naar bed gaan en hoeveel uur ze iedere nacht gemiddeld slapen. Je kunt de bedtijd van je kind hierop afstemmen, maar vergeet niet om ook rekening te houden met de slaapbehoefte van je kind. Het ene kind heeft immers meer slaap nodig dan de ander.

LeeftijdBedtijdSlaaptijd per nacht
418:30 – 19:3011,5 uur
518:30 – 19:3011 uur
618:30 – 19:3010 uur en 45 minuten
719:00 – 20:0010,5 uur
819:00 – 20:0010 uur en 15 minuten
919:30 – 20:3010 uur
1019:30 – 20:309 uur en 45 minuten
1120:00 – 21:009,5 uur
1220:00 – 21:009 uur en 15 minuten

Waarom kiezen voor een vaste bedtijd?

Sommige kinderen gaan iedere avond op een andere tijd naar bed, terwijl andere kinderen altijd op een vaste tijd naar bed gaan. Dit laatste heeft de voorkeur, want hierdoor houd je de biologische klok van je kind gezond. Het voordeel hiervan is dat je kind over het algemeen een stuk beter slaapt dan wanneer je hem telkens op een andere tijd naar bed brengt.

Een vaste bedtijd is niet alleen prettig voor je kind, maar net zo goed voor jou als ouder. Dit is zeker het geval als je meerdere kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd hebt. Door ze allemaal op een vaste tijd naar bed te brengen, heb je hier maar één keer werk mee. Als elk kind op een andere tijd naar bed gaat, blijf je bezig. Je moet het vaste ritueel dan immers meerdere keren herhalen en bovendien loop je het risico dat je de kinderen die al in bed liggen wakker maakt. 

Problemen door te weinig slaap

Als een kind niet genoeg slaapt, kunnen er problemen ontstaan. Oververmoeidheid is hier het bekendste voorbeeld van. Toch zijn er nog genoeg andere problemen die door een tekort aan slaap veroorzaakt kunnen worden. Zo hebben sommige kinderen moeite om zich te concentreren op school als ze niet genoeg geslapen hebben en kunnen ze overprikkeld raken. Je kind op tijd naar bed brengen is niet altijd de oplossing, want een kind kan ook slaapproblemen hebben. Vermoed je dat dit voor jouw kind geldt? Op de onderstaande pagina vind je een aantal handige tips om slaapproblemen bij kinderen te voorkomen.