Lunchen op school: gezonde en lekkere tips!

Maike

Lunchen op school: misschien eet jouw kind ook regelmatig op school tussen de middag? Het komt de laatste jaren steeds vaker voor dat kinderen overblijven, bijvoorbeeld door een continurooster of omdat hun ouders gebruik maken van de tussen schoolse opvang (TO). Wat geef je je kind mee in zijn lunchbox en hoe zorg je voor een gezonde én afwisselende maaltijd, zonder dat het je al te veel tijd kost?

Gezond lunchen

Steeds meer ouders worden zich bewust van wat er dagelijks op het menu staat en wat voor eten ze hun kinderen meegeven naar school. Een gezonde ontwikkeling, want goed lunchen op school heeft veel voordelen:

  • Je kind voelt zich er vrolijk en fit door.
  • Gezond eten zorgt voor extra vitamines en meer energie.
  • Het heeft een positief effect op de leerprestaties.
  • Goed eten zorgt voor een betere weerstand tegen bijvoorbeeld de griep.
  • Je kind blijft goed op gewicht.
  • Je kind leert gevarieerd en gezond te eten.

Maar hoe zorg je ervoor dat de lunchbox van je kind gevuld is met gezonde dingen, die je kind ook daadwerkelijk eet? Het is een kwestie van uitproberen en expertimenteren, bijvoorbeeld met deze praktische lunchtips:

Broodbeleg variatie

Brood wordt veel gegeten in Nederland en het zit vol met goede bouwstoffen voor je kind. Niks mis mee dus. Maar misschien kun je wel wat variëren met het beleg. In plaats van kaas, pindakaas en hagelslag, kun je ook kiezen voor wat gezondere varianten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een komkommersalade op brood, een gekookt eitje, vegetarische smeerworst, hüttenkäse of humus? En in plaats van chocoladepasta en jam, kun je ook appelstroop, halvajam of honig op de boterham smeren. Hoe minder suiker, hoe gezonder het natuurlijk is.

Extra vitamines

Een gemakkelijker manier om ervoor te zorgen dat je kind meer groenten binnenkrijgt, is door wat rauwkost in de broodtrommel te stoppen. Bijvoorbeeld plakjes biologische komkommer, snoeptomaatjes of stukjes wortel of paprika. Je kunt je kind ’s morgens vragen wat hij het lekkerst vindt. Ook kun je wat sla of plakjes tomaat toevoegen aan het broodje kaas. Niet ieder kind is dol op rauwkost, maar het is de moeite waard om het een tijdje uit te proberen. Extra fruit? In de zomer doet een gemende fruitsalade of een vrolijk fruitspiesje het altijd goed. Ook ongezouten noten zijn een bron aan ijzer, vitamines en mineralen. Geef dus gerust een handje nootjes mee in de lunchbox van je kind. Alle extra vitamines zijn mooi meegenomen!

Kliekjes

Kliekjes zijn ideaal voor in de lunchbox. Er zijn altijd wel dagen waarop je eten over hebt van de avond ervoor. En waarom zou je dat niet meegeven aan je kind? Wat dacht je bijvoorbeeld van een restje pasta bolognese, een goed gevulde wrap of een volkoren pannenkoek? Bananenbrood of hartige muffins lenen zich ook perfect voor een gezonde lunch. Maak ze de avond ervoor alvast klaar, dan hoef je ze ’s morgens alleen nog maar in de lunchbox te stoppen. Daarnaast kun je eindeloos variëren met de groenten die je in de muffins stopt. Fijn!

Tip: Let er wel op dat het kliekje ook lekker is om koud op te eten.

Vis tussen de middag

Wil je de hersenen van je kleine student extra stimuleren? Zet dan wat vaker vette vis op het (lunch) menu. Vis heeft een eigen smaak en daar moet je kind van houden, maar het is wel supergezond! Vis zit namelijk vol met belangrijke omega-3-visvetzuren EPA en DHA en vitamines. Sommige vissoorten zijn wat minder geschikt om aan je kind te geven, bijvoorbeeld omdat ze erg zout zijn (zoute haring of gerookte zalm). Maar makreel, sardines of paling zijn ideaal voor kinderen. Dus: een broodje vis in de lunchtrommel vandaag?

Drinken

Pakjes drinken zitten boordevol suiker, maar ook in frisdrank, limonade en diksap zit veel suiker. In plaats daarvan ben je gezonder én goedkoper uit door de drinkfles van je kind te vullen met water. In een creatieve bui voeg je er wat verse munt, een sliert komkommer of blauwe besjes aan toe voor extra smaak. En als je kind ervan houdt, kun je ook een thermosflesje lauwe thee meegeven. Of natuurlijk een beker melk of karnemelk. Yoghurtdranken zijn daarentegen weer erg zoet, dus geef die liever niet mee naar school.

Smoothies

Smoothies zijn echte vitaminebommetjes. Daarnaast kun je met smoothies eindeloos variëren; het internet staat vol met lekkere recepten. De beste smoothies zijn een combinatie van (blad) groenten en fruit, waarbij je eigenlijk alleen maar het zoete van het fruit proeft. En zoet: dat vinden de meeste kinderen hartstikke lekker! Een ander voordeel is dat je smoothies gemakkelijk vooraf maakt en klaarzet in de koelkast. Wat dacht je bijvoorbeeld van een smoothie met amandelmelk, spinazie, banaan en peer? Of blauwe bessen met andijvie en appel? Een flinke portie extra weerstand in deze koude wintermaanden! Ook voor jezelf.

Pimp de lunchbox

Een saaie lunchbox? Dat hoeft niet meer. Tegenwoordig kun je allerlei vrolijke varianten kopen op de ‘traditionele’ broodtrommel. Bijvoorbeeld met handige vakjes, waardoor je je kind verschillende dingen mee kunt geven naar school. Gezond lunchen wordt zo extra aantrekkelijk én overzichtelijk. Bestel de lunchboxes in leuke kleurtjes en patronen, zo geef je de lunch van je kind een feestelijk tintje!

Tip: Leert je kind net lezen of kan hij al lezen? Stop af en toe een lief briefje in de lunchbox! Schrijf ze zelf of shop online voor leuke (brood) trommelkaartjes.

Fitte hersenen

Je kind(eren) zijn volop aan het leren en zich aan het ontwikkelen op school. En dat kost energie. Gezond lunchen is dan ook belangrijk, want het zorgt ervoor dat ze de juiste bouwstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgen, zodat ze de lesstof goed tot zich kunnen nemen. Hopelijk helpen deze tips je een eind op weg.

Eet smakelijk!

Blijft jouw kind regelmatig lunchen op school en heb je handige lunchtips voor de andere ouders? Deel ze op Squla.

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!