Groep 2: niet meer de jongste van de school

Ryanne

Je kind gaat naar groep 2. Een minder grote verandering dan bij groep 1, maar toch is de overgang meteen merkbaar. Van vooral veel spelen wordt het nu toch ook al echt een beetje werken. Vond je in groep 1 al dat je kind zo veel leerde, maak je borst nu dan maar nat. Wat staat je kind in groep 2 allemaal te wachten?

Lezen in groep 2: een begin maken met woordjes

In groep 2 leert je kind woordjes lezen. En kan hij of zij met de letters die al bekend zijn nieuwe woordjes maken. Het herkennen van woordjes gaat ook steeds makkelijker. Op melkpakken, borden en brieven staan ineens dingen die je kind kan lezen. Vraag vooral af en toe bij heel korte woordjes of je kind ze herkent.

Wat leert een kind in groep 2 nog meer?

Je kind leert de dagen van de week te benoemen. En verder dan tien te tellen. Hij of zij gaat kleuren herkennen; ook de kleuren die wat minder vaak voorkomen. Probeer thuis ook eens of je kind bepaalde voorwerpen in huis ineens weet te benoemen. De woordenschat groeit namelijk als kool! En ook het rijmen krijgt je kind (verder) onder de knie. Samen spelletjes doen vinden de meeste kinderen heel leuk. Wat rijmt er op huis?

Sociale ontwikkeling

In de klas samen spelen in plaats van alleen met iets bezig te gaan wordt steeds normaler. En ook zal de leerkracht ervoor zorgen dat je kind beter leert samenwerken. Langzaam leert je kind zich steeds iets beter in de ander te verplaatsen. In een kleutergroep zijn er continu kleine sociale conflicten. Dat klinkt misschien heftig, maar dat is normaal. Je kind leert ervan: op een veilige manier omgaan met conflicten. Thuis ga je dat wellicht ook merken!

Leuk om de jongere kinderen te helpen

Ineens is je kind niet meer de jongste van de school, maar al een echte bink (j/m). En dat betekent wat! Zit je kind in een combinatieklas, dan zal hij of zij de jongere kinderen vaak helpen. Je kind leert op een leuke manier met die verantwoordelijkheid omgaan en merkt dat hij of zij al veel heeft geleerd in het vorige jaar. Weet je nog dat je kind in groep 1 ging wennen? Toen waren het vast de wat oudere kleuters die meteen te hulp sprongen. Je grote kleuter kent de weg en maakt de jongere kinderen wegwijs. Best iets om trots op te zijn!

Ook thuis lekker oefenen

In groep 2 leert je kind dus al een hele hoop. Vindt je kind het leuk om nog meer te oefenen, ook thuis? Met Squla voor groep 2 kan je kind spelenderwijs oefenen met cijfers, de getallenrij, de woordenschat en letters, maar bijvoorbeeld ook met het benoemen van de seizoenen of de kleuren. Een mooie aanvulling op het spelen op school!

 

Squla voor groep 2 spelen? Log in met je Squla-account
Inloggen

 

 

Nog geen lid? Speel en leer thuis alle vakken van de basisschool met Squla!