In die eerste periode op de basisschool merk je het al snel als je kind uit school komt: hij of zij is vreselijk moe. Al die nieuwe indrukken moeten verwerkt worden en het zijn lange, volle dagen voor de kinderen. Weer wat later zijn ze gewend aan de schooltijden en het ritme, maar wordt er steeds meer van ze gevraagd. Ze moeten leren, gaan op zwemles, hebben speelafspraakjes, doen aan sport en hebben misschien nog een hobby. Kortom, onze kinderen hebben het druk en daarom is een goede nachtrust zo belangrijk.
Bedtijden voor kinderen
Onze zoon van 7 is een ochtendmens. Hij staat iedere dag om 5.30 uur naast zijn bed. Fris, fruitig en vol verhalen. Het is zelfs weleens gebeurd dat hij om 4.30 uur al naast mij stond met hele verhalen over school. Hij is klaarwakker en verder slapen lukt dan niet meer. Ik herken dat wel, want dat heeft hij van mij. Vroeg opstaan en meteen aan de slag is voor mij geen probleem, maar daar staat wel tegenover dat ik soms om 21.30 uur al naar bed ga. Voor onze zoon van 7 geldt dat ook, hij ligt om 19.00 uur al in diepe slaap. Wat zijn de gemiddelde bedtijden van kinderen op de basisschool?
4 t/m 7 jaar: tussen 18.30 en 19.30 uur
8 t/m 10 jaar: tussen 19.45 en 20.15 uur
11 t/m 13 jaar: tussen 20.30 en 21.00 uur
Hoeveel slaap hebben kinderen nodig?
Mijn zoon van 7 heeft veel slaap nodig en slaapt gemiddeld zo’n 10 uur per nacht. Nederlandse kinderen slapen gemiddeld zo’n 9,5 uur per nacht, dus daar zit hij net boven. Toch zou hij wel wat meer slaap kunnen gebruiken, want het aantal uren slaap dat kinderen van zijn leeftijd daadwerkelijk nodig hebben ligt wat hoger. Het gemiddeld aantal uren slaap dat kinderen per leeftijd nodig hebben is:
4 t/m 6 jaar: tussen de 12 en 11,5 uur per nacht
7 t/m 10 jaar: tussen de 11 en 10,5 uur per nacht
11 t/m 13 jaar: tussen de 10 en 9,5 uur per nacht
Een vast bedritueel
Het ene kind komt makkelijker in slaap dan het andere. Met onze zoon hebben we de eerste jaren behoorlijk getobd wat betreft slapen. Net wanneer we dachten dat het goed ging, duurde het daarna soms wel weer twee uur voordat hij in slaap viel. We bleven echter volhouden en herhaalden iedere avond hetzelfde ritueel: na het eten nog even spelen, douchen, pyjama aan, tandjes poetsen, een knuffel uitzoeken, een verhaaltje voorlezen en daarna gaan slapen.
Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en ons ritueel is nagenoeg hetzelfde gebleven. Onze jongste zoon gaat daar nu vanzelf in mee. De regelmaat zorgt ervoor dat de biologische klok eraan went, waardoor kinderen beter kunnen slapen. Hoe laat gaan jullie kinderen naar bed en hebben jullie bijvoorbeeld ook een vast ritueel?
Meer over bedrituelen en het aanpakken van slaapproblemen bij kinderen, lees je in het blog van Suzanne.