Huiswerk was nog nooit zo leuk!

Suzanne Mooi

Na een gezellig weekend vol vrolijke activiteiten blijkt er thuis nog iets te liggen wachten… Het huiswerk! Je kind heeft er niet altijd zin in. Hoog tijd voor een motiverend gesprek en wat positieve vibes. Maak huiswerk maken leuk en leg het nut uit van huiswerk. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt én hoe trotser je kunt zijn op jezelf! ‘Hard work pays off’. Dit geldt niet alleen voor je schoolwerk, maar dit is ook een super nuttig inzicht voor de rest van het leven. Dus hup, zoek een fijne plek op, grijp een lekkere snack uit de kast en laat het huiswerk maar komen!

Het eerste huiswerk

Ineens ligt daar dan het eerste huiswerk op de keukentafel! Maar hoe ga je hiermee om? Wordt er ook iets van jou verwacht? Het eerste huiswerk biedt jou de uitgelezen kans om je kind te stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. De manier waarop jij naar huiswerk kijkt kan van grote invloed zijn op hoe je kind nu en later naar huiswerk kijkt. Goed voorbeeld doet goed volgen! Laat je kind duidelijk merken dat je in hem of haar gelooft en dat je er altijd zult zijn als er hulp nodig is bij het huiswerk.

Waarom al huiswerk?

Op sommige basisscholen beginnen ze in groep 3 of 4 al met huiswerk. De hoeveelheid wordt meestal langzaam opgebouwd richting de bovenbouw. In de onderbouw wordt huiswerk regelmatig ingezet bij onderdelen die het kind graag op eigen tempo oefent, zoals bijvoorbeeld de tafels. In de bovenbouw is het huiswerk steeds meer gericht op het opbouwen van executieve vaardigheden. Executieve vaardigheden helpen je kind om dingen te doen, te plannen en om problemen op te lossen. Bij het maken van huiswerk oefent je kind met het ontwikkelen van vele verschillende executieve vaardigheden. De ontwikkeling van deze vaardigheden wordt vaak ‘leren leren’ genoemd. Een aantal voorbeelden:

Taakinitiatie
→ Zelf aan iets beginnen zonder dit eindeloos uit te stellen.
Bij huiswerk: leren starten, ook als je er niet direct zin in hebt.
‘Ik heb er geen zin in, maar ik ga toch beginnen.

Planning en organisatie
→ Inzicht krijgen in wat er moet gebeuren en in hoe je dat aanpakt.
‘Welke opdracht eerst?’, ‘Wanneer moet het af zijn?

Tijdsbesef en timemanagement
→ Inschatten hoeveel tijd iets kost en je daaraan houden.
‘Hoe lang ga ik huiswerk maken?’, ‘Wanneer neem ik pauze?’

Doelgericht doorzettingsvermogen
→ Doorgaan met een taak, ook als het lastig of saai is.
‘Ik snap het nog niet helemaal, dus ik probeer het nog een keer, want ik wil mijn doel halen.’

Emotieregulatie
→Omgaan met frustratie of stress tijdens het leren.
‘Ik word heel boos van deze sommen. Ik wil mijn schrift eigenlijk weggooien, maar het is beter als ik hulp ga vragen!’

Handige huiswerktips

En dan nu…aan de slag! Laat je kind zien dat het maken van huiswerk geen geploeter heeft te zijn. Maak het leuk! En dat gaat je ongetwijfeld lukken met deze huiswerktips:

  • Kies samen een goed moment. Net uit school? Nog bezweet van de sportles? Laat je kind altijd even bijkomen. Kies voor een moment waarop je kind energiek is. Plan het huiswerkmoment altijd ver voor bedtijd, zodat je kind niet met een vol hoofd naar bed gaat.
  • Kies een fijne plek. Vraag je kind waar zij graag huiswerk maakt. Geef je kind een aantal opties die verantwoord zijn voor de ergonomie. Ook dit is een kwestie van jong geleerd is oud gedaan; een goede werkhouding is gezond voor je lichaam. Zorg voor een kussentje, een lampje en leg de potloden en pennen binnen handbereik. Klaar voor de start!
  • Maak het gezellig! Zorg ervoor dat het brein van je kind huiswerk gaat koppelen aan gezelligheid. Maak het leuk! Zorg bijvoorbeeld voor een lekker snackbakje met gezonde (en misschien ter motivatie ook eens wat minder gezonde) snacks.
  • Bied hulp op de achtergrond. Start – vooral de eerste keren – samen op. Help je kind waar nodig door het stellen van vragen; ‘Welke stap denk je dat je nu moet nemen?’ of ‘Wat denk jij dat je hier moet invullen en waarom?’. Probeer de denkstrategie te achterhalen als je ziet dat je kind vastloopt. Stimuleer je kind om hardop te denken, zodat je goed kunt volgen welke denkstappen hij maakt. Probeer zelf nooit de antwoorden te geven; laat het brein van je kind z’n werk doen!
  • Ontwikkel een leuk huiswerkritueel. Bedenk samen een leuk huiswerkritueel dat motiverend is voor je kind. Sommige kinderen werken bijvoorbeeld extra hard als ze een beloning krijgen. Spreek samen af wat een leuke beloning is en maak duidelijke afspraken. Probeer nooit het resultaat te belonen, maar beloon het proces. Het is fijn als kinderen al jong leren dat je alleen je doelen behaalt door er heel veel tijd en energie in te steken.

IDEE! Maak samen op papier een vast ritueel voor het huiswerk! Download hier het Squla-huiswerkritueel. Gebruik dit invulblad als voorbeeld of neem het over als het bij jullie past. Hang het centraal op, bijvoorbeeld bij de plek waar je kind graag huiswerk maakt. Vergeet niet om alle mooie complimenten erbij te schrijven. Dat is motiverend om terug te lezen!

  • Hou het kort en positief. Laat het huiswerkmoment niet te lang duren. Liever 10 minuten vrolijk en toegewijd aan het werk dan 30 minuten vol frustratie. Neem even pauze als je ziet dat de aandacht verslapt. Focus altijd op het proces en nooit op het resultaat. Geef je kind complimenten waarmee je een groei-mindset stimuleert. Bijvoorbeeld: ‘Deze som lukt nu nog niet, maar als je het nog een keer probeert dan gaat het je vast lukken!’.

Extra huiswerk-hulp nodig?

Loopt je kind vast met het huiswerk? Of raakt je kind gestrest? Meld dit altijd even bij de leerkracht. Op school kan de leerkracht dan samen met je kind bespreken wat de beste ondersteuning is. Richting het einde van de bovenbouw kan het ook fijn zijn om je licht al eens op te steken bij een huiswerkinstituut. Hier werken mensen die alle expertise, tijd en aandacht hebben om je kind effectief te begeleiden bij het maken van hun huiswerk.

Vergeet vooral ook niet dat Squla altijd paraat staat voor je kind. Op Squla kan je kind eindeloos oefenen met de onderdelen van het huiswerk. Je kind heeft niet eens door dat hij hard aan het oefenen is en na een paar dagen vult hij het huiswerk al fluitend vlekkeloos in!

Ontvang nu tijdelijk hoge korting op Squla.