Programmeren heeft de toekomst; je kunt er niet jong genoeg mee beginnen!

Suzanne

Onze kinderen groeien op in een tijdperk waarin technologie een enorme invloed heeft op hun dagelijks leven.  De ontwikkelingen gaan razendsnel, bijna overal waar je kijkt, gaat of staat is wel iets binnen handbereik dat gelinkt is aan technologie: de zelfscanners in de supermarkt, de stoplichten op weg naar school, de slimme verlichting in de klas die zich automatisch aanpast gedurende de dag… Gun je kind de kans om de wereld achter alle technologische ontwikkelingen te doorgronden door middel van het leren programmeren. Het is een investering in zijn toekomst! In dit blog tips en meer informatie voor jouw programmeur in spe…

Programmeren: dat is toch veel te ingewikkeld?

Ingewikkelde codes en algoritmes…HELP! Veel mensen denken dat programmeren enorm ingewikkeld is en dat het uitsluitend is weggelegd voor experts die hier jarenlang voor hebben gestudeerd. Niets is minder waar, want met het volgen van een paar eenvoudige basisstappen programmeert je kind eigenhandig binnen een paar minuten een dansend aapje op het beeldscherm. Kinderen staan nog volledig open voor nieuwe (leer)prikkels en zijn doorgaans nieuwsgierig en ontdekkend van aard, in het bijzonder als het onderwerp in kwestie naadloos aansluit bij hun belevingswereld. Je zult zien dat je kind al snel op het puntje van zijn stoel zit, als hij hoort dat hij mag gaan oefenen om zijn eigen app te ontwikkelen!

Leren voor later

Van gas naar elektrische fornuizen, naar steeds ‘slimmere’ fornuizen in de toekomst. Wist je dat je tegenwoordig via een app op afstand kan checken of je de pitten wel echt uit hebt gedaan? Deze ‘slimme’ fornuizen worden aangestuurd door software. Hoe handig is het wanneer dit niet naar behoren werkt, jouw kind, de grote redder in nood, de code kan checken en die ‘bug’ er wel even uithaalt!
Je kind zal in de loop der jaren niet alleen rondom huis, maar ook in zijn werkende leven te maken krijgen met technologie. Als kinderen al op jonge leeftijd kennis maken met technologie en de wereld van programmeren dan zullen ze later beter in staat zijn om hun werk – en leefwereld beter te begrijpen. Het geeft je kind vertrouwen in de technologische ontwikkelingen en vergroot de zelfredzaamheid, omdat hij de basisprincipes achter de technologie voor een stukje heeft leren doorgronden en het nut heeft leren begrijpen van de inzet van bijvoorbeeld domotica, apps en robots.

Zoek die juiste code en leer door te zetten!

Programmeren zorgt niet alleen voor meer technisch inzicht, maar het proces van het leren programmeren brengt nog meer: het stimuleert doorzettingsvermogen en traint het geheugen. In de kern draait het om het vinden van de juiste combinaties van codes. Als er een fout in de codering blijkt te zitten, dan vergt dit kracht om door te zetten. Ondertussen moet je al je pogingen die je al gedaan hebt om de juist combinatie te vinden goed onthouden en dat traint het geheugen weer enorm. Programmeren alleen voor jongens? Helemaal niet waar! Het vinden van de juiste combinaties gaat niet alleen om technologie in de oude zin maar ook in de creatieve zin. Het coderen van dat dansende aapje vraagt een flinke dosis creativiteit. En als die juist combinatie dan eindelijk gevonden is en er geen haperingen meer aanwezig zijn dan overheerst het gevoel van trots en dit is dan weer ontzettend goed voor de eigenwaarde van je kind: een tastbaar resultaat is de kroon op het werk!

TIPS

  • Leg je kind eens uitvoerig uit wat het nut is achter programmeren en benadruk daarbij de FUN-factor. Speel samen een game en bekijk terwijl je speelt eens hoe die game technisch en creatief opgebouwd is (bijv. hoe kunnen sommige items bewegen), ontmantel eens een oud apparaat of bekijk hoe een animatie opgebouwd is. Ontdek zo samen met je kind wat zijn ingang is naar het onderwerp ‘technologie’.
  • Als je ziet dat je kind de smaak te pakken heeft dan zou je kind zich aan kunnen sluiten bij CODERDOJO: een initiatief dat draait op vrijwilligers, met als doel om het jonge kind kennis te laten maken met het leren programmeren in een groep met leeftijdsgenoten.
  • Ga het programmeer-avontuur in eerste instantie samen aan: probeer de eerste stappen samen te leren, zodat je je kind ook kunt ondersteunen bij de eerste vragen. Als je leek bent op dit gebied, dan zal je kind je in de meeste gevallen snel voorbij schieten: zij groeien er immers mee op en wij blijven, als ouders uit een compleet ander tijdperk, verbijsterd en verwonderd achter. Wat gaan de ontwikkelingen toch snel
  • Er komt steeds meer educatief speelgoed op de markt waarmee je kind spelenderwijs kennis kan maken met de kracht van programmeren. Zie bijvoorbeeld de leuke robot van B-Bot: gegarandeerd een succes!

Veel programmeer-plezier!

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!