Niet op zomervakantie; deze leuke dingen kun je doen met je kind(eren)

Marisca

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je niet met zomervakantie gaat. In eerste instantie lijkt dat heel jammer, maar er is zo ontzettend veel te doen in en rond je eigen huis! Daar hoef je helemaal niet voor op vakantie. Wij geven de allerleukste en meest originele tips, ook voor regenachtige dagen.

Welke leerzame en leuke activiteiten kun je bedenken om te doen?

Leuke activiteiten als de zon schijnt

Trek er lekker op uit en ga naar buiten, want er is zoveel leuks te doen!

Een eigen krant maken en als razende reporter dingen ondernemen in je eigen woonplaats. Het idee ontstond toen mijn zoon net kon lezen en door de krant bladerde. Hij sloeg een bladzijde open met advertenties en vroeg aan mij wat dat waren. Ik legde hem uit wat dat zijn en dat een krant daar geld mee verdient. Zijn interesse was gewekt en we gingen samen door de krant; columns, de kalender met activiteiten en zelfs de horoscoop, alles kwam voorbij en hij vond het mega interessant. Hij wilde zelf ook wel als journalist door de stad op zoek naar nieuwtjes. Ik ging met hem mee en samen bedachten we nieuwsberichten.

De ijsjestest! Niet duur, maar wel heel erg leuk. Trek er een aantal dagen op uit om met je kind ijsjes te gaan proeven bij verschillende ijssalons. Als je dat doet wanneer het weer iets minder goed is heb je kans dat de ijscoman jullie met veel plezier uit wil leggen hoe je ijs maakt. Lekker en leerzaam!

Zet een speurtocht uit! Dit kun je doen vanaf je eigen huis, maar ook vanaf een bepaalde locatie en dan naar huis lopen. Met de app Troovie (voor Android en Apple) maak je in een paar minuten een spannende speurtocht om samen met je kind(eren) te doen. Je kunt er opdrachten aan toevoegen en aan het einde wacht natuurlijk een mooie prijs die je zelf bedenkt.

Naar de kinderboerderij. Grote kans dat je deze toch wel bezoekt in de vakantie, maar laat je kind er eens anders naar kijken dan normaal. Er lopen genoeg verzorgers rond die je van alles kunnen vertellen over de dieren.

De natuurspeeltuin. Er worden er steeds meer geopend en zo’n nieuwe speeltuin is niet alleen heel erg leuk, maar je kind is lekker buiten en maakt nieuwe vriendjes.

En nu we het toch over de natuur hebben, waarom ga je niet op zoek naar insecten? Er zijn heel veel verschillende soorten en daar valt een hoop over te vertellen en over te leren. Squla heeft sinds kort heel leuke insectenquizzen!

Bezoek eens een andere plaats. Misschien ben je wel ergens anders geboren dan in je woonplaats. Pak de trein (een belevenis op zich) en ga eens op avontuur in je geboorteplaats. Of misschien neem je je al een hele tijd voor om die ene leuke plek te bezoeken en is dit nu je kans. Er is zoveel moois te zien en zoveel leuks te doen in eigen land!

Leuke activiteiten als het regent

Naar de bibliotheek! Waar ze vroeger redelijk saai waren, zijn de biebs van nu ontzettend hip! Er worden allerlei activiteiten georganiseerd voor kinderen en er zijn diverse lezingen en presentaties. Ook kunnen kinderen er lekker spelen. Ze zijn tot hun 18e vaak gratis lid en kunnen daardoor alles lenen wat ze leuk vinden. Dit is vooral heel leuk op regenachtige dag.

Vrijwilligerswerk. Deze ligt een heel stuk minder voor de hand, maar ik heb met mijn zoon drie maandagochtenden 1,5 uur geholpen met het ontbijt in een verpleeghuis. In de zomervakantie is alle extra hulp meer dan welkom en ik wilde mijn zoon leren dat opa’s en oma’s ook hier kunnen wonen en gezondheid niet vanzelfsprekend is. De bewoners vonden het geweldig met hem en hij heeft het er nog steeds over. Het was even wennen, maar hij vond het heel erg leuk én hij heeft een hoop geleerd.

Meubeltjes oppimpen! Hebben jullie zin om de kamer van je zoon of dochter een make-over te geven? Hiervoor hoef je niet perse nieuwe meubels te kopen. Kijk eens welke meubels jullie willen houden en geef deze een nieuw kleurtje. Samen schuren en verven is hartstikke gezellig! Zo geef je in een handomdraai de kamer een heel nieuwe look.

Speelgoed uitzoeken en verkopen. Lekker opgeruimd het nieuwe schooljaar in met een opgeruimde kamer. Zoek samen oud speelgoed uit en zet deze te koop. Van het verdiende geld kan jouw kind weer iets nieuws kopen of het geld sparen voor iets dat hij/zij heel graag wilt hebben.

Filmpjes maken en editen. Oudere kinderen vinden het heel leuk om filmpjes te maken. Dit kan heel eenvoudig met jouw telefoon of camera. Op regenachtige dagen kunnen jullie ze samen editen. Voor kinderen is dit heel leuk en heel leerzaam. Als jij niet wilt dat ze online worden geplaatst, dan hoeft dat natuurlijk niet. Toch vinden veel basisscholen het belangrijk dat kinderen 21e eeuwse vaardigheden leren. Hier vallen onder andere computervaardigheden en jezelf presenteren onder.

Met deze ideeën komen jullie die zes weken vast wel door. Heel veel plezier!