Zomerdip: onderzoek naar – en tips tegen – een leerachterstand (mét infographic)

Pim

Met simpele tips om je kind op niveau te houden in de zomervakantie

Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen in de zomervakantie een terugval hebben in leerniveau. Deze ontstaat na het langdurig niet oefenen van de lesstof. En dat is zonde! Want kinderen die in de vakantie veel lezen en sommetjes maken blijven op niveau, terwijl het niveau bij kinderen die dit niet doen achteruit gaat. Dit verlies in kennis tijdens de zomervakantie (soms wel 2 AVI-niveau’s in lezen!) wordt een zomerdip of leerdip genoemd. Met deze simpele tips voorkom je een achteruitgang in leerniveau bij jouw kind.

De bevindingen van ons onderzoek vind je in de infographic hieronder.
Tekst gaat verder onder de afbeelding

Squla-Zomerdip-infographic

Hoe zorg je ervoor dat je kind geen achterstand oploopt in de vakantie?

Tip 1. Lekker lezen tegen de zomerdip

De leesvaardigheid gaat, naast de rekenvaardigheid, het meest achteruit in de zomer. Ga voor je op vakantie gaat met je kind naar de bieb en laat hem of haar een stapel boeken uitzoeken om mee te nemen voor op de camping of op de achterbank. Zelfs het lezen van boeken onder het AVI-niveau of stripboeken helpt al.
Stapel boeken
Leest je kind liever op de tablet of mobiel? In de VakantieBieb-app staan gratis 60 e-books voor het gezin. De e-books in de app zijn van 1 juni t/m 31 augustus 2016 te lezen op smartphone of tablet. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om de app te gebruiken.

Vorig jaar heeft Stichting Lezen het project Vakantielezen ontwikkeld. Een gevuld tasje met allerlei taalspellen en boekjes helpt je kind tijdens de vakantie om met taal bezig te blijven.

Extra tip: Leest je kind een moeilijk boek of heeft het dyslexie? Geef dan een breed stuk papier (“boekenlegger”) en pen, zodat je kind de moeilijke woorden tijdens het lezen kan opzoeken en jullie deze samen in een woordenboek kunnen opzoeken bij thuiskomst.

Tip 2. Download leerzame (gratis) apps voor op vakantie

  • Kennisnet publiceerde een handige download met 104 leerzame apps en sites voor kinderen van 2 tot 8 jaar. Naast veel leerzame apps staan er ook handige tips voor ouders in, over waarop je moet letten bij het downloaden van een app voor je kind en hoe je je tablet kindvriendelijk maakt.
  • Een leuke app van de bibliotheek is de LuisterBieb, de eerste luisterboeken-app in Nederland. Hiermee oefent je kind begrijpend lezen, taalgevoel en woordenschat terwijl hij of zij op de achterbank zit of aan het zwembad ligt.
  • Ben je lid van Squla? Dan kun je overal onze leerzame quizzen en games spelen, op laptop, tablet en smarthone.
  • Ook gratis is de Squla-app familiebordspel. Deze app voor de iPad is het leukste leerzame digitale bordspel, speciaal voor gezinnen met kinderen van 7-13 jaar. Ouder(s) en kind(eren) spelen elk op eigen niveau.

Tip 3. Combineer leren en spelen

Spelletjes zijn leuk om te doen op vakantie. Kies eens voor een spel waarmee de hersenen blijven kraken. Squla heeft bijvoorbeeld het Familiebordspel, waarbij ieder gezinslid op eigen niveau kan spelen zodat zelfs de ouders een uitdaging hebben. Leuk voor op de camping! Ook de compacte FlitsQuizzen of kaartspellen zijn handig mee te nemen op reis en houden je kind op een leuke manier bezig met de basisschoolvakken.

Traditionele spellen waarbij je kind zijn of haar rekenvaardigheid oefent zijn bijvoorbeeld: eenentwintigen (een soort black-jack voor kinderen), Rummikub, Yahtzee en Halli Galli.

Tip 4. Sommetjes zijn net spelletjes

Veel kinderen vinden het leuk puzzeltjes en spelletjes op te lossen. Benader rekenen daarom als leuke bezigheid en plaats ze in context.

  • Laat je kind uitrekenen hoeveel wisselgeld jullie moeten krijgen bij het betalen in een restaurant of de supermarkt. En hoeveel moeten jullie eigenlijk betalen als er 20% korting wordt gegeven? Meer rekensommen met geld vind je op ons blog over zakgeld.
  • Leuk om samen te koken in de vakantie: lees samen het recept en maak een boodschappenlijstje. Hoeveel melk is er nodig voor 10 pannenkoeken? En hoeveel gram vlees is er nodig voor een barbecue van 4 personen? Hoeveel glazen water moet je kind eigenlijk drinken om 1L per dag te drinken?
  • Betrek je kind in de reisroute: bereken samen de afstand die jullie afleggen en de tijd die jullie daarover zullen doen. En als jullie met de trein of vliegtuig gaan: laat je kind in de tabel aflezen hoe laat jullie vertrekken.
  • Verzin samen rekenpuzzels met nummerborden van andere auto’s. Kun je de getallen bij elkaar optellen, van elkaar aftrekken en delen?

Tip 5. Wat nou zomerdip? Maak er een inhaalslag van!

Als je kind moeite heeft met een vak dan is de vakantie het ideale moment om de achterstand in te halen. Er zijn veel werkbladen en leerzame spellen in specifieke vakgebieden te vinden.

Ook op Squla kan je kind gestructureerd en op een leuke manier aan de slag met de lesstof. Door middel van quizzen en games, opgedeeld in de onderdelen per schoolvak, herhaalt je kind de stof die hij of zij op school heeft geleerd. Zo kan je kind precies dát onderdeel oefenen waar de achterstand zit.

Heb je 3G of Wi-Fi? Op laptop, tablet en mobiel speelt je kind alle quizzen! Squla spelen zonder internet, bijvoorbeeld op de achterbank? Kies dan voor Flitsen, het snelle reken-spel dat je kind in de Squla quiz-app ook zonder verbinding met internet kan spelen.

auto in de file

Leuke en leerzame vakantie toegewenst!

 

Vang twee vliegen in 1 klap: Bestel nu Squla en ontvang gratis het leerzame spel FlitsQuiz.
Bestel nu