Topografie is overal: oefen de hele zomer!

Suzanne

De zomervakantie komt alweer in zicht en voor velen betekent dat ook: op vakantie naar een ander land! De voorpret kan al beginnen: verdiep je met het hele gezin alvast in de plaats van bestemming. Hoe zeg je ‘goedemorgen’, wat is het klimaat en wat komt er op jullie bord te liggen in dat specifieke land? Geniet samen van alle voorbereidingen. Je kind leert zo ontzettend veel van reizen. Ook voor de thuisblijvers kan de topo-kennis van eigen land of regio op speelse wijze worden opgevijzeld. Kom maar op met die zomervakantie; ontdek dat leren en ontspannen onwijs goed samen gaan!

Topografie op het land en in de lucht

Jullie gaan dit jaar misschien wel weer op vakantie, maar waar gaat de reis naartoe? Als de bestemming al bekend is, dan kunnen jullie de atlas alvast open gaan slaan! Stippel samen de route uit en bekijk welke landen, plaatsen, zeeën en rivieren je moet doorkruisen om bij de plaats van bestemming aan te komen. Combineer rekenen en topografie ook eens; laat je kind de verschillen berekenen in reistijd met de trein, de auto en het vliegtuig. En hoe zou je kind bij voorkeur de plaats van bestemming willen bereiken? Wees gewaarschuwd, want voor je het weet blijft jullie auto ineens op de stoep staan en kiezen jullie last minute toch unaniem voor een avontuurlijke treinreis. 😊

Topografie op je bord

Pasta vongole, coq au vin, Shepherd’s pie? ‘O help dat lust ik echt niet hoor…’ Bij reizen hoort natuurlijk ook ander eten. Sommige kinderen halen nergens hun neus voor op en proeven dapper de lokale specialiteiten, terwijl voor andere kinderen het eten in het buitenland een uitdaging kan zijn. Zoek op voorhand thuis samen op wat er zoal gegeten wordt in jullie vakantieland en bespreek of er iets tussenzit waar je kind van gaat watertanden. De meeste kinderen die bijvoorbeeld naar Italië gaan hoor je niet snel klagen…..PIZZA mmmm!

Een woordje over de grens

Weet je kind welke taal er gesproken wordt op jullie vakantiebestemming? Si, señor! Zo nee, zoek samen eens een paar woordjes of korte zinnetjes op. Ieder kind geniet ervan als de ober in een restaurant hem verwonderd toelacht als hij helemaal zelf dankjewel zegt of de rekening vraagt in een andere taal. Het is het begin van het leren communiceren over de grens….wie weet waar jouw wereldreiziger later nog allemaal uit zal komen. Maar over de toekomst hoeven we nu even helemaal niet na te denken; alle focus op genieten van elkaars gezelschap in een compleet nieuwe (vakantie)omgeving. Bon voyage!

TIPS voor een beetje topo-vakantiepret:

  • Knutsel samen een memoryspel in de voertaal van jullie vakantieland. Elk setje van 2 bestaat uit het woord in de andere taal en uit het woord in het Nederlands, dus bijvoorbeeld 1 kaartje met ‘YES’ en 1 kaartje met ‘JA’. Draai je deze 2 tegelijkertijd om dan is dit setje van jou. Kies voor woorden die jullie vaak denken te gaan gebruiken, zodat je kind goed voorbereid op reis gaat!
  • Duik samen de keuken in om een maaltijd te maken volgens authentiek recept van jullie vakantiebestemming. Print het recept uit in de taal van het land en ga samen eens kijken welke woorden jullie al kennen en welke niet. Kopieer het recept vervolgens naar een vertaalmachine, zodat je niet per ongeluk heel veel zout in plaats van suiker in dat verrukkelijke nagerecht stopt….En vergeet vooral niet de tafel in stijl te dekken en de achtergrondmuziek af te stemmen op het vakantieland.
  • Koop of print een kaart van Nederland, Europa of de wereld en omcirkel alle plaatsen waar jullie als gezin al ooit geweest zijn. Laat je kind vervolgens met een andere stift alle plaatsnamen omcirkelen waar hij nog nooit geweest is, maar die hij al herkent. Zoom vervolgens nog even in op een bepaalde streek, land of werelddeel en oefen daar eens samen de plaatsnamen, rivieren en gebergtes die voor je kind nog onbekend terrein zijn.
  • Teken samen de vlag van het vakantieland waar jullie naartoe gaan, zonder de originele vlag op te zoeken. Eens kijken of het een match is! Gebruik bijvoorbeeld dit boek als hulpmiddel. Leuk en leerzaam om alle vlaggen na te tekenen van de landen waar je kind al ooit geweest is of nog graag eens naartoe zou willen!
  • Maak samen met je kind zelf een quiz over het land of de plaats waar jullie op vakantie gaan. Bekijk hier hoe het werkt. Een aantal ideeën voor vragen: ‘hoeveel inwoners heeft het land?’, ‘noem een rivier die door dit land loopt’, ‘noem 3 bekende steden’, ‘welke sport wordt het meest beoefend?’, ‘wat is de populairste jongens – en meisjesnaam?’ Maak de quiz zo spannend en ingewikkeld mogelijk en daag opa’s en oma’s, neefjes, tantes en buren maar eens lekker uit!

Laat je kind in de aanloop naar de zomervakantie ook kennis maken met Squla´s zonnige nieuwe topografie quizzen!

Squla (pages)

Speel tot het eind van het schooljaar op Squla! Bestel 7 maanden, betaal 6 maanden.