Maike

09-07-2019 - Leestijd: 5 min

Topografie voor jouw wereldreiziger

Topografie zorgt ervoor dat je kind de wereld leert kennen. Terwijl het ene gezin afreist naar verre oorden, beleeft het andere kind een fantastische vakantie op de camping in Nederland. Maar dit hoeft niet te betekenen dat je kind wereldvreemd is. Sterker nog: er zijn allerlei leuke manieren te bedenken om je kind in contact te laten komen met andere culturen. Lees snel verder!

Vakantielanden

Frankrijk, Kroatië, Oostenrijk of Spanje; waar gaan jullie naartoe deze zomer? De zomervakantie is een ideaal moment voor een fijne, lange vakantie met het hele gezin. Maar het allerleukste van in een ander land zijn, is misschien wel dat alles anders is. Zoals de mensen, het eten, de gebouwen, de natuur en natuurlijk de taal die wordt gesproken. Op deze manier leert je kind veel over de topografie van het land.

Op vakantie in Nederland

Maar wat als jullie ieder jaar naar een camping in Nederland gaan? Betekent dat dan dat je kind geen buitenlandse invloeden meekrijgt? Zeker niet. Ook op een camping in eigen land maakt je kind contact met mensen uit andere landen. Dus ook al blijven jullie in Nederland, de kans is groot dat je verschillende nationaliteiten op de camping tegenkomt en je kind daardoor ook (taal)invloeden van andere landen meekrijgt.

Wereldwijze kinderen

Samen de wereld ontdekken is erg leuk én educatief, want je kinderen leren er veel van:

 • Flexibiliteit. Omdat alles vaak anders is in een ander land, leren kinderen zich flexibel op te stellen.
 • Eten. Net als volwassen, verbreden ook kinderen hun smaak door nieuwe gerechten te proeven.
 • Taalvaardigheid. Een vreemde taal leren, zoals Engels of Frans, gaat kinderen vaak gemakkelijk af.
 • Sociale vaardigheden. Kinderen leren omgaan met een andere cultuur en daardoor wordt er een beroep gedaan op hun sociale vaardigheden.
 • Plek in de wereld. Ook leren ze waar het land ligt ten opzichte van Nederland, net als de namen van zeeën en rivieren van jullie vakantiebestemming.

Ontdekkingstips

De wereld ontdekken doe je op verschillende manieren, zo hoef je niet altijd uren in het vliegtuig te zitten om een indruk te krijgen van een ander land. Hoe je dat doet? Bijvoorbeeld aan de hand van deze tips:

 • Eten koken uit een ander land
 • Richt een avond in de week of maand in om een gerecht uit een vreemd land te bereiden. Kies samen een land uit en zoek er een lekker recept bij. Als jullie gaan eten, kun je bijvoorbeeld iets vertellen over het gerecht, het land waar het vandaan komt en wat voor ingrediënten er allemaal inzitten. Op deze manier maak je op een leuke én smakelijke manier kennis met een ander land.

 • Praten in een andere taal
 • Ook leuk: een dagdeel met elkaar communiceren in een andere taal. Spreek met elkaar af welke taal jullie gaan spreken en laat je kind hier alvast een beetje mee oefenen op Squla. Zijn jullie er klaar voor? Dan kies je een ochtend of middag uit, waarop jullie met elkaar communiceren in een andere taal. Handen- en voetenwerk is natuurlijk ook toegestaan.

 • Een wereldkaart of -atlas bekijken
 • Vreemde landen en continenten komen helemaal tot leven met verhalen uit de wereldatlas. Kies bijvoorbeeld elke week een continent uit en bekijk wat voor land het is. Er zijn ook speciale wereldatlassen voor kinderen te koop, waarin ze per werelddeel alles te weten komen over het land en de mensen en dieren die er wonen. Ook leuk: oefenen met de hoofdsteden op de wereldkaart of lekker wegdromen bij al die verre landen.

 • Naar een museum
 • Kijk of er een museum is met een leuke expositie over vreemde landen. Een museumbezoek is een ideale activiteit om samen met je kind(eren) te doen op een regenachtige dag. Het Afrika Museum of het Tropenmuseum zijn hier goede voorbeelden van.

 • Op reis in eigen land
 • Prik een plaats in Nederland en ga daar een dagje naartoe. Misschien zijn er bijzondere bezienswaardigheden te bekijken? Of ontdekken jullie wel een lokaal gerecht wat ze alleen daar eten? Hoe ziet de stad of het dorpje eruit? Lopen de mensen er in klederdracht? Samengevat: ook in eigen land is er genoeg te ontdekken!

Spelen met topografie

Andere leuke topografie-spelletjes om samen te spelen zijn:

 • Landje veroveren. Dit blijft een heerlijk buitenspelletje, waarvoor je alleen stoepkrijt nodig hebt. Online vind je de uitleg van het spel, bijvoorbeeld hier.
 • Oefenen met de hoofdsteden van elk land. Noem om de beurt een land op en kijk of jullie daarvan de hoofdstad weten of kunnen raden.
 • Hints met landen. Hierbij beelden jullie om de beurt een land uit. Kan de ander raden welk land het is?
 • Woordenslang. Speel dit woordenspelletje met landen en/of steden op de wereld. De een begint met bijvoorbeeld het woord ‘Frankrijk’ en de ander bedenkt weer een volgend woord met de laatste letter. In dit geval dus de ‘r’. Hoelang houden jullie het vol?

Ook Squla heeft de zomer in zijn bol! Zo zijn er nu allerlei nieuwe games en quizzen toegevoegd binnen het vak topografie, om jouw wereldreiziger(s) extra te stimuleren. Je vindt ze op: www.squla.nl/topografie

Ik wens je alvast een hele fijne zomer!