Oefenen voor de eindtoets in groep 8

Het is voor basisscholen verplicht om in groep 8 een eindtoets af te nemen. De toets meet voor de laatste keer de kennis en vaardigheden die de leerlingen vanaf de kleuterklas hebben opgedaan.

Met het verplicht maken van de eindtoets is het sinds 2015 mogelijk om tussen verschillende toetsaanbieders te kiezen. De meeste scholen gebruiken de Cito-toets, IEP-toets of ROUTE 8-toets. Naast het toetsen van de vaste onderdelen taal en rekenen, heeft iedere aanbieder zijn eigen kenmerken. Heeft je kind moeite met een van deze onderdelen of is hij zenuwachtig? Dan kan oefenen helpen! In groep 8 maak je op Squla spelenderwijs kennis met de vraagstelling van Cito, IEP en ROUTE 8. Zo zijn er geen verrassingen wanneer de eindtoets in april wordt afgenomen.

Welke onderwerpen komen er bij Toetsen Oefenen aan bod?

Taal en rekenen zijn verplichte onderdelen in de eindtoets. Binnen deze vakken worden verschillende onderdelen getoetst. Met de quizzen en games van Squla oefen je de individuele onderdelen en kan je kiezen tussen Cito, IEP en ROUTE 8.

  • Lezen; leesvaardigheid
  • Taalverzorging; werkwoordspelling en interpunctie
  • Getallen; rekensommen en tafels
  • Meten; meetkunde
  • Verbanden; tabellen en grafieken

De verschillen in de eindtoets

De Cito-eindtoets

De Cito-eindtoets is de bekendste eindtoets en wordt schriftelijk afgenomen. Naast de verplichte onderdelen Nederlandse taal en rekenen bevat de Cito-toets het onderdeel wereldoriëntatie. De school beslist zelf of dit onderdeel wordt toegevoegd. De toets duurt in totaal 2 dagen en bevat 165 opgaven.

Cito-eindtoets oefenen

De IEP-eindtoets

De IEP-eindtoets wordt ontwikkeld door Bureau ICE en meet de verplichte vaardigheden Nederlandse taal en rekenen. Tijdens het toetsen worden ook de ‘zachte vaardigheden’ zoals creativiteit meegenomen. De resultaten worden langs een onafhankelijke meetlat gelegd. De toets wordt digitaal afgenomen en duurt 2 ochtenden waarbij de leerlingen maximaal 2 uur bezig zijn.

IEP-eindtoets oefenen

De ROUTE 8-eindtoets

De ROUTE 8-eindtoets is adaptief. De moeilijkheidsgraad van de toets wordt aangepast op het niveau van het kind en toetst alleen de verplichte onderdelen Nederlandse taal en rekenen. De toets wordt niet door alle leerlingen tegelijk gemaakt en vindt digitaal plaats. In totaal is de leerling tussen de 2 a 3 uur bezig.

Route 8-eindtoets oefenen

Oefen de vraagstelling van Cito, IEP, ROUTE 8

Voor de eindtoets kan je niet leren. Maar oefenen kan wel helpen! Met Squla kan je dus niet leren voor de toets. De quizzen en games dienen als ondersteuning. Kinderen die zich zorgen maken of zenuwachtig zijn voor de eindtoets kunnen alvast kennismaken met de vraagstelling van Cito, IEP en ROUTE 8. De vragen zullen dan niet ineens heel anders zijn dan die ze hebben geoefend. Hierdoor gaan ze met meer zelfvertrouwen de toets tegemoet en raken ze niet in paniek.

Blogs en tips over de eindtoets

Meer vakken...

De eindtoets vindt plaats in groep 8. Maar wist je ook dat je op Squla al vanaf groep 3 kan oefenen met de vraagstelling van Cito? Zo maakt je kind spelenderwijs kennis met de manier van vragen. Even genoeg rekenen, taal of aardrijkskunde geoefend? Speel dan een van de Checkit! themaquizzen of leer een vreemde taal!

Squla partners
Squla partners
Squla partners
Squla partners

Speel en leer thuis alle vakken van de basisschool

Tijdelijk met Squla-badhanddoek cadeau bij een jaarlidmaatschap!

Bestel nu