Squla effectief inzetten bij thuisonderwijs

Pim

In deze periode willen we leerkrachten natuurlijk extra ondersteunen. Daarom geeft onderwijsexpert Annemieke tips die je helpen om Squla zo in te zetten dat je je leerlingen het onderwijs kunt geven dat ze verdienen.

Annemieke vertelt 

We zijn inmiddels wat weken onderweg. Ik merk dat we er een beetje aan ‘gewend’ raken en dat leerkrachten zich nog meer gaan richten op effectief thuisonderwijs. Ik hoop hierbij tips te geven die je helpen om Squla optimaal in te zetten de komende tijd. Hierbij wil ik gelijk graag juf Esther van Vliet bedanken voor haar tips. Mocht je ook een goede tip hebben, mail die dan naar winactie@squla.com. Onder de inzendingen worden 5 Squla-bordspellen verloot om straks – als het weer mag – te spelen met de hele klas.

Niet alleen verschillen tussen leerlingen

Thuisonderwijs geven is een flinke uitdaging, want je hebt te maken met verschillen tussen leerlingen én verschillen tussen thuiswerksituaties. Ga daar maar aan staan. Respect voor iedereen die daar vol voor gaat. Als juf of meester heb je zelf ook je eigen thuiswerksituatie en IT-vaardigheden. Ik bekeek vanmorgen een goed bedoeld filmpje van een enthousiaste meester die liet zien hoe hij online onderwijs vormgeeft. Hup, even split screens inzetten, schakelen van de ene app naar de andere, het contact structureren… Ik haakte af. 

Goede moed!

Zoiets is niet voor iedereen even makkelijk. En al helemaal niet als je jongste weer zit te gamen en niet aan zijn schoolwerk zit, terwijl ook je boodschappen eindelijk bezorgd worden en er helaas toch weer geen eieren bij zitten. Maar vol goede moed zetten we door! We zullen altijd blijven streven naar goed onderwijs.

Tip 1: geef gerichte opdrachten op

Geef je leerlingen gerichte opdrachten als ze Squla spelen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven hoeveel minuten je wilt dat ze op Squla spelen. Dit kan ook specifiek per vak. Of geef een specifieke opdracht, zoals: ga naar Rekenen en speel de Quiz ‘werken met vormen en figuren’.

Tip 2: geef een weektaak op

Je kunt natuurlijk ook meerdere opdrachten tegelijk opgeven voor een week. Gebruik daarvoor de Weektaakkaart, waar je de te spelen minuten per vak in kunt aangeven. Je kunt hierin ook specifieke quizzen opgeven als taak. 

Tip 3: quizzen voor een brede ontwikkeling 

Squla is uitermate geschikt om behalve aan de basisvakken ook te werken aan de brede ontwikkeling van je leerlingen. De quizzen worden voortdurend aangevuld met actuele onderwerpen. Kijk eens bij Checkit! bij jouw groep. Ook zijn er voor de bovenbouw quizzen op het gebied van het ontwikkelen van 21e-eeuwse vaardigheden, zoals programmeren of je mening geven. 

Ik raad je aan om ook die quizzen een plek te geven in de weektaak, en wel voor alle leerlingen. Dus niet alleen als uitloopopdracht of extra opdracht voor de kinderen die snel klaar zijn.

Tip 4: Squla is er ook voor peuters en kleuters 

Ook voor peuters en kleuters zijn er diverse quizzen te vinden. Zo worden er verhaaltjes voorgelezen en zijn er quizzen over getallen herkennen. Maar denk ook aan Buurman & Buurman quizzen waar na een kort filmpje vragen worden gesteld over bv. vormen. Alle vragen worden voorgelezen.

Tip 5: ‘wat heb je geleerd van deze quiz?’ 

Geef een specifieke opdracht bij de taak, zodat je leerlingen meer stilstaan bij wat ze ervan geleerd hebben. Denk aan: geef in één zin of een tekening aan wat je geleerd hebt van deze quiz. Of geef aan waarom een andere leerling deze quiz moet spelen! Wat is er leuk en leerzaam aan?

Tip 6: de dictees van Mees Kees 

De dictees van Mees Kees vanaf groep 4 zijn zeer de moeite waard! Het is natuurlijk al leuk dat Mees Kees de zinnen en woorden uitspreekt. De leerlingen krijgen directe feedback. Dit gebeurt al tijdens het typen van de letters, waardoor de leerlingen direct weten wat ze fout doen. Zo hoeven ze niet zelf na het fout typen van een woord, de fout te herkennen als ze het juist gespelde woord zien. Dit helpt de kinderen die niet zelf zien wat ze fout doen. 

Ze krijgen nu bij het typen van een verkeerde letter direct al te horen welke spellingregel er hier van toepassing is, waarna ze nog een kans krijgen om de fout te verbeteren. Bij de tweede keer fout zien ze de juiste letter in beeld, die ze zelf vervolgens moeten typen. Ze typen, eventueel met feedback, dus zelf altijd het woord goed. Zeer effectief! 

Tip 7: geef kijkvragen bij uitlegfilmpjes 

Bij elk vak staan ook uitlegfilmpjes. Geef op welk filmpje de kinderen moeten bekijken en geef hier een kijkvraag bij. Bij een filmpje over woordsoorten kun je bijvoorbeeld als opdracht meegeven: noem 3 woordsoorten die uitgelegd worden in het filmpje. Benoem 1 ding dat je nog niet wist.

Tip 8: wedstrijdjes spelen 

Laat je leerlingen ook wedstrijdjes tegen andere kinderen spelen, dat doen ze immers graag. Ze kunnen kiezen uit verschillende vakken. Proberen? Ga naar de banner met ‘Wedstrijdje’ op de startpagina. Leuk en leerzaam!

Tip 9: leerlingen indelen in passende groep 

Met je Squla leerkrachtenaccount kun je de leerlingen zelf indelen bij een groep. Zo kun je een sterke leerling van groep 2 bijvoorbeeld overzetten naar groep 3. Een simpele manier om het niveau per leerling aan te passen! 

Tip 10: monitoring 

Met je leerkrachtenaccount kun je inzien welke quizzen je leerlingen maken en hoelang ze spelen op het platform. Deze informatie kun je ook goed gebruiken om  ouders op de hoogte te brengen van wat het kind zoal doet op Squla. 

Zo kan je bijvoorbeeld ook aangeven dat het voor hun kind goed zou zijn om wat meer taalquizzen te spelen in plaats van rekenen. Blijf hierbij positief, en sla niet door in het controleren. Dat komt de motivatie niet ten goede.

Succes en sterkte de komende tijd! 


Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!