Tafels oefenen met je kind

Pim

Om later breuken te kunnen begrijpen, is het belangrijk dat je kind de tafels goed onder de knie heeft. Het leren van de tafels wordt soms gezien als saai, terwijl het voor andere kinderen een hele opgave is. Dit komt doordat het vaak een kwestie van stampen en onthouden is. Aan jou als ouder de uitdaging om het leren van de tafels interessant te maken. Lees snel verder, in dit blog vertellen we je leuke trucjes om tafels logisch te maken voor je kind!

Waarom tafels leren en tafels oefenen?

Tafels leggen de basis voor veel wiskundige berekeningen. Wiskunde is een hoofdvak op de middelbare school. Zonder wiskunde kunnen veel andere beta-vakken ook niet goed worden uitgeoefend. Daarom is het belangrijk dat al vanaf groep 4 wordt geoefend met het rekenen van tafels.

Tegenwoordig rekenen we veel op de rekenmachine, maar toch is het essentieel dat je zoon of dochter leert hoofdrekenen. Op die manier stimuleer je zelfstandig te denken en worden de hersenen extra getriggerd. Dit is niet alleen goed voor het leren rekenen maar helpt ook bij andere vakken.

Tafels leren aan de hand van verschillende modellen

Om de tafels te leren, zijn er verschillende modellen waar jij en je kind gebruik van kunnen maken:  het groepjesmodel, het lijnmodel en het rechthoekmodel. We leggen deze modellen hieronder kort uit.

Het groepjesmodel

Groepjes zijn op scholen populair. Kinderen willen zelf bij een groep horen, en moeten ook wel eens snoepjes verdelen. Dat gebeurt vaak ook in groepjes. Bij het groepjesmodel maakt een kind een paar gelijke groepjes van bepaalde objecten. Door deze opdracht te geven, leert het kind de basis van vermenigvuldigen te denken.

Het lijnmodel

Sommige kinderen leren beter als ze iets schematisch zien of schematisch tekenen. Het lijnmodel leent zich hier perfect voor. Je leert je zoon of dochter aan een getallenlijn te maken. Zo wordt duidelijk welke sprongetjes er gemaakt moeten worden bij de tafels. Boven de getallen maak je pijltjes en zet je neer hoeveel er ieder sprongetje bij komt.

Het rechthoekmodel

Bij het rechthoekmodel leggen we objecten netjes op een rij. Ze worden in een rechte lijn naast elkaar gezet. Als het verschillende rijen zijn, leggen we die ook keurig onder elkaar. Op deze manier krijgt je kind een visuele voorstelling van de tafels. De logica wordt dan snel duidelijk.

Tips om tafels te oefenen

Tip 1: Uitleggen waarom tafels zo belangrijk zijn

Leg je kind uit waarom tafels zo belangrijk zijn. Kinderen raken meer gemotiveerd als ze weten waarom ze iets doen. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat ze een tafeldiploma krijgen, of stickers verzamelen voor iedere tafel die ze goed doen. Het is ook goed om uit te leggen waarom het daadwerkelijk nodig is: zodat je zoon of dochter straks in hogere groepen ook moeilijkere sommen kan maken.

Tip 2: De tafels zingen

Wie heeft vroeger niet de tafels gezongen? Het is een goede manier om iets te leren. Zingen is vaak een stuk vrolijker en leuker! Door het liedje vaak te zingen, blijft het sneller hangen. Zing de tafels tijdens het koken of tijdens het aantrekken van de kleren. Oefen al zingend de tafels!

Tip 3: Bewegen aan de hand van de tafels

Het is een bewezen dat je meer kennis opdoet als je erbij beweegt. Oefen daarom eens samen met je kind de tafels tijdens het overgooien van een bal, of tijdens het hooghouden ervan. Maak het tafels leren leuk door er een leuk spelletje bij te verzinnen!

Tip 4: de tafels oefenen met de spelletjes van Squla

Squla heeft verschillende rekenspelletjes beschikbaar om de tafels te oefenen. Dit is een leuke en leerzame manier om de tafels te leren, zonder druk.

Tip 5: hang een tafelkaart en hang ‘m op

Er zijn speciale tafelkaarten, zoals hieronder, beschikbaar. Of nog leuker, maak samen met je kind een eigen tafelkaart. Schrijf alle tafels van 1 t/m 10 onder elkaar. Of heeft je kind juist moeite met de tafels van 11 t/m 20, schrijf deze dan op. Hang de kaart op een zichtbare plek (in de keuken, op de wc of boven het bureau), oefen geregeld samen de tafels en streep af welke tafels al goed gaan. 

Squla (pages)

Van rekenen en taal, tot handige toetsvragen en leuke themaquizzen. Ga met zekerheid het komende half jaar tegemoet. Nu 6 maanden voor € 50.

Vanaf € 7,95 p/m