Taal leren in groep 7

In groep 7 beginnen ze al met het voorbereiden voor de middelbare school. Dit betekent op de meeste scholen ‘huiswerk’. In groep 6 beginnen kinderen al met het plannen van een aantal schoolopdrachten buiten schooltijd. In groep 7 gaat dit een nog grotere factor spelen.

De basis van taal in groep 7

In groep 7 gaan ze bij het vak taal verder met taalkundig ontleden (zelfstandig naamwoord, werkwoord, bijvoeglijk naamwoord, lidwoord, voegwoord, voorzetsel, persoonlijk/bezittelijk/aanwijzend voornaamwoord) en redekundig ontleden (onderwerp, gezegde, lijdend voorwerp, meewerkend voorwerp, bijwoordelijke bepaling). Het allerbelangrijkste wat ze dit jaar zullen leren is misschien wel het vervoegen van woorden.

Nieuw van Squla: spellingmethode TaalExtra

TaalExtra vakicoon
Als spelling en lezen niet zo makkelijk gaan, dan is dat voor kinderen soms best frustrerend in onze talige wereld. Daarom heeft Squla voor kinderen in groep 3 t/m 8 een wetenschappelijk bewezen en vooral leuke methode ontwikkeld om makkelijker en met meer zelfvertrouwen te spellen en lezen.

 • Online quizzen, offline opdrachten, heldere uitleg en handige materialen.
 • Ontwikkeld met orthopedagogen, gebaseerd inzichten uit de wetenschap en de praktijk.
 • In kleine stapjes oefenen met klank-tekenkoppeling, spellingregels, stappenplannen en splitsen.

Blogs over taal in groep 7

Hoe leert mijn kind in groep 7?

Werkwoorden vervoegen is een belangrijk onderwerp in groep 7. In dit jaar zullen ze vervoegingen van de tegenwoordige, verlede en voltooide tijd leren. Bij de verleden en voltooide tijd gaan ze aan de slag met ‘t Kofschiptaxietje. Dit is een ezelsbruggetje waarmee je te weten komt of een woord eindigt op een ‘-d’ of ‘-t’. Op de Squla website is een infographic te vinden waar het ‘t Kofschiptaxietje uitgelegd wordt.

Wat leert mijn kind in groep 7?

 • Kennismaken met leenwoorden
 • Werkwoorden vervoegen (tegenwoordige, verlede en voltooide tijd)
 • Taalkundig ontleden
 • Redekundig ontleden
 • Discussiëren
 • Kritisch kijken
 • Herkennen van hoofdzin en bijzin
 • Woordenschat uitbreiden

Leenwoorden

In de Nederlandse taal hebben we een heleboel woorden uit andere landen ‘geleend’ omdat we daar zelf nog geen woord voor hadden (en soms omdat dit woord makkelijker/korter was). Deze woorden noemen we leenwoorden. Meestal komen deze uit het Engels, Latijn, Frans of Duits. Vaak gebruiken we deze woorden zonder dat we het doorhebben. Denk bijvoorbeeld maar aan het Engelse woord ‘computer’ of het Franse woord ‘restaurant’. Omdat de deze woorden ergens anders vandaan komen, worden ze vaak niet op dezelfde manier geschreven zoals we dat bij Nederlandse woorden zijn. In groep 7 zullen kinderen daarom de herkomst van de belangrijkste leenwoorden leren en de manier waarop deze woorden geschreven worden. Hierdoor zullen ze woorden die hier vandaan komen en hierop lijken sneller leren spellen. Het leren van een vreemde taal gaat hierdoor een stuk makkelijker.

Vanaf groep 3 bieden we quizzen die in samenwerking met Cito zijn ontwikkeld. Zo kan je kind spelenderwijs ervaring opdoen met de vraagstelling uit de toetsen van Cito.

Bestel nu
Squla partners
Squla partners
Squla partners
Squla partners

Speel en leer thuis alle vakken van de basisschool

Tijdelijk met Squla-badhanddoek cadeau bij een jaarlidmaatschap!

Bestel nu