Taal leren in groep 6

Groep 6 is het eerste jaar van de bovenbouw. Een kind zal vanaf dit moment steeds meer eigen verantwoordelijkheid krijgen. Belangrijk is daarom dat ze zelfstandig aan de slag leren gaan. Een eigen planning maken zal steeds essentiëler worden.

De basis van taal in groep 6

In groep 5 is al een begin gemaakt met ontleden. Voornamelijk met het herkennen van woordsoorten (zelfstandig naamwoord, lidwoord, werkwoord). In groep 6 gaan ze verder met ontleden. Vaak vinden kinderen dit een moeilijk onderwerp. Wel is deze kennis erg belangrijk wanneer een vreemde taal geleerd wordt en er zinnen met andere grammaticale regels geformuleerd moeten worden. In groep 6 ligt de focus vooral op het leren van zinsontleding (redekundig ontleden). Hierbij hak je een zin in verschillende zinsdelen.

Blogs over taal in groep 6

Hoe leert mijn kind in groep 6?

Een belangrijk taal onderwerp in groep 6 is dus ontleden. Dit is een handige vaardigheid bij het leren van de grammaticale regels bij het vak Engels en andere vreemde talen. Een kind zal met een stappenplan zinsontleding leren. Hierbij leren ze eerst hoe ze een persoonsvorm uit een zin halen, dan het onderwerp en tot slot het gezegde. Dit zijn de makkelijkste zinsdelen om uit een zin te halen maar deze zullen in groep 7 ook gecombineerd moeten worden om andere zinsdelen te vinden.

Wat leert mijn kind in groep 6?

  • Informatie uit teksten halen
  • Zinsontleding (persoonsvorm, onderwerp, gezegde)
  • Relaties herkennen tussen woorden (synoniemen, tegenstellingen)
  • Het gebruik van alinea’s, titels, kopjes
  • Het gebruik van leestekens (punt, komma, dubbele punt, puntkomma, aanhalingstekens, haakjes)
  • Boekverslag
  • Spreekbeurt houden/werkstuk maken
  • Mening uitenen en beargumenteren

Werkstuk maken

In groep 6 wordt er voor het eerst een werkstuk gemaakt. Hier krijgen ze een bepaalde tijd voor die ze nuttig moeten besteden. Plannen is dus heel belangrijk. Daarnaast zullen ze veel te maken hebben met verschillende soorten teksten waaruit ze de meest belangrijke informatie moeten zien te halen en in eigen woorden opschrijven. Verder zal het een goede oefening zijn voor het gebruik van hoofdletters, leestekens, alinea’s, titels en kopjes te oefenen maar natuurlijk ook een goede oefening voor spelling.
Vind je kind het leuk om een werkstuk te houden over Squla? Squla heeft tegenwoordig een werkstuk-/spreekbeurtpakket met een heleboel informatie en (spreekbeurt)tips.

Cito-op-squla

Vanaf groep 3 bieden we quizzen die in samenwerking met Cito zijn ontwikkeld. Zo kan je kind spelenderwijs ervaring opdoen met de vraagstelling uit de toetsen van Cito.

Bestel nu

Speel en leer thuis in alle vakken van de basisschool

Tijdelijk met gratis Squla-koptelefoon cadeau!

Bestel nu