Taal leren in groep 2

In groep 1 herkennen kleuters een aantal letters. In groep 2 zullen hier nu echt mee aan de slag gaan. In dit jaar zullen ze ongeveer 15 letters leren met de klanken die hierbij hoort. Dit is een goed opstapje voor groep 3, waar ze zullen beginnen met lezen en schrijven.

De basis van taal in groep 2

Om te leren lezen en schrijven is het belangrijk dat je kind eerst in aanraking komt met klanken en auditieve vaardigheden. Dit jaar zullen ze veel aan de slag gaan met welke letter bij welke klank hoort. Letters zijn overal dus een kleuter komt hier sowieso mee in aanraking. De eerste letters die ze leren zijn waarschijnlijk die uit zijn eigen naam. Omdat ze weten hoe hun eigen naam uitgesproken wordt, is het makkelijker om de klanken aan de letters te koppelen. Je kind zal ervaren dat deze letters ook in andere woorden voorkomen en dat woorden op elkaar lijken. Hierdoor zullen ze steeds meer woorden herkennen.

Blogs over taal in groep 2

Hoe leert mijn kind in groep 2?

In groep 2 wordt er aandacht besteed aan het herkennen van letters en de klanken die hierbij passen, aan haken en plakken maar ook aan het uitbreiden van de woordenschat. Hoe meer woorden een kleuter kent, hoe sneller het kind iets begrijpt. Het leggen van associaties zal hierdoor veel gemakkelijker gaan. Dit zal je kind veel speelse activiteiten en werkjes krijgen zoals zelf boekjes bekijken en letters knutselen en versieren. Het is belangrijk dat een kind comfortabel met taal wordt. Hierdoor zal het lezen en spellen in groep 3 met veel meer gemak gaan.

Wat leert mijn kind in groep 2?

  • Woordenschat uitbreiden
  • Klanken bij bepaalde letters herkennen
  • Eigen naam schrijven
  • 20 minuten luisteren
  • Vloeiend en verstaanbaar vertellen
  • Hakken en plakken
  • Rijmen

Hakken en plakken

In groep 2 leren ze om woorden te hakken en plakken. Hierbij wordt een woord in klanken gesplitst en dan weet aan elkaar geplakt. Dit doen ze door met platte handen tegen elkaar hakbewegingen te maken bij elke klank die ze uitspreken. Met een veegbeweging plakken ze het woord weer aan elkaar. Hakken en plakken zal steeds gemakkelijker vanzelf gaan zonder de beweging te gebruiken. Uiteindelijk zal er een overgang komen waarin je kind het woord gewoon leest.

Vanaf groep 3 bieden we quizzen die in samenwerking met Cito zijn ontwikkeld. Zo kan je kind spelenderwijs ervaring opdoen met de vraagstelling uit de toetsen van Cito.

Bestel nu
Squla partners
Squla partners
Squla partners
Squla partners

Speel en leer thuis alle vakken van de basisschool

Tijdelijk met Squla-badhanddoek cadeau bij een jaarlidmaatschap!

Bestel nu