Taal leren in groep 1

Het leren van taal is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Deze basis heb je nodig om andere vakken te leren. In groep 1 zal je kind al spelenderwijs kennis maken met lezen en schrijven.

De basis van taal in groep 1

In groep 1 wordt er gewerkt aan de woordenschat. Er wordt onderscheid gemaakt tussen actieve en passieve woordenschat. Een passieve woordenschat bestaat uit alle woorden die een kind begrijpt en de actieve woordenschat uit de woorden die een kind begrijpt en zelf gebruikt. In groep 1 en groep 2 zal de woordenschat van je kind met zo’n 2000 tot 3500 woorden worden uitgebreid.

Blogs over taal in groep 1

Hoe leert mijn kind in groep 1?

De meeste activiteiten die kleuters doen, zijn bedoeld om de ontwikkeling te stimuleren. Wanneer ze voorgelezen worden, verbreden kleuters hun woordenschat en leren ze woorden herkennen. Door te rijmen leren ze klanken herkennen.
In de Squla app wordt veel gebruik gemaakt van beeld en geluid. Alles wordt voorgelezen zodat kleuters zelfstandig spelletjes kunnen spelen en op een luchtige manier meer inzicht krijgen in taal.

Wat leert mijn kind in groep 1?

  • Woordenschat uitbreiden
  • Letters herkennen
  • Letters uit eigen naam namaken
  • 10 minuten luisteren
  • Kennismaken met rijmen
  • Korte en lange klanken
  • Vragen stellen
  • Mening verwoorden

Rijmen

Rijmen geeft op een speelse manier inzicht in taal. Kinderen maken door middel van rijmen kennis met klanken en zullen inzien dat woorden op elkaar kunnen lijken. Ze zullen voorspellingen kunnen maken over hoe verhaaltjes en liedjes eindigen. Hierdoor is rijmen een goede kennismaking met lezen en schrijven.

Vanaf groep 3 bieden we quizzen die in samenwerking met Cito zijn ontwikkeld. Zo kan je kind spelenderwijs ervaring opdoen met de vraagstelling uit de toetsen van Cito.

Bestel nu
Squla partners
Squla partners
Squla partners
Squla partners

Speel en leer thuis alle vakken van de basisschool

Tijdelijk met Squla-badhanddoek cadeau bij een jaarlidmaatschap!

Bestel nu