Leren rekenen in groep 3

In groep 2 lag de focus vooral op getalbegrip tot en met 20, splitsen tot en met 10 en de begrippen ‘evenveel’, ‘meer’ en ‘minder. Dit is de basis die kinderen nodig hebben om ‘kale rekensommen’ te kunnen maken. Kale rekensommen zijn sommen waarin enkel getallen en plus- en min-symbolen gebruikt worden. Dit is dus het moment dat je kind écht leert rekenen.

De basis van rekenen in groep 3

Bij het leren rekenen in groep 3 is het beheersen van de rekentaal essentieel. Rekentaal zijn begrippen die verwijzen naar hoeveelheden (veel, weinig), relaties van hoeveelheden (meer, minder, evenveel) en handelingen van aantallen (erbij doen, eraf halen). In de rekenquizzen van groep 1 en groep 2 zijn deze begrippen al vaker aan bod gekomen. In groep 3 maken kinderen zich deze rekentaal eigen.

Blogs over rekenen in groep 3

Hoe leert mijn kind rekenen?

De rekentaal die kinderen in groep 3 leren beheersen is erg belangrijk. Dit hebben zij nodig om het verband tussen sommen die bestaan uit aantallen van groepjes, voorwerpen of dieren te leggen met sommen die bestaan uit getallen en symbolen. Deze basis is onmisbaar bij het leren rekenen. Wanneer kinderen dit inzicht hebben, zullen ze in staat zijn optel- en aftreksommen te begrijpen, leren ze hoe splitsen werkt en zullen ze een begin kunnen maken met geld te leren rekenen.

Wat leert mijn kind in groep 3?

  • Plus- en min-symbolen
  • Getalbegrip tot en met 100
  • Automatiseren van sommen tot en met 10
  • Sommen tot en met 20
  • Splitsen
  • Tellen met stappen van 10
  • Rekenen met euromunten en briefjes van 5 en 10
  • Simpele kloktijden (hele en halve uren)
  • Aanleren van vormen en kleuren

Automatiseren van sommen tot en met 10

In groep 3 is het van belang dat kinderen snel sommen onder de 10 kunnen maken. Het snel oplossen van sommen onder de 10 is een goede fundering om te rekenen met getallen van twee cijfers. Als een kind goed weet hoe rekensommen tot en met 10 (en later tot en met 20) in elkaar zitten, zullen zij complexere sommen makkelijker kunnen uitwerken. Op de Squla app kan het automatiseren van sommen tot en met 10 geoefend worden.

Vanaf groep 3 bieden we quizzen die in samenwerking met Cito zijn ontwikkeld. Zo kan je kind spelenderwijs ervaring opdoen met de vraagstelling uit de toetsen van Cito.

Bestel nu
Squla partners
Squla partners
Squla partners
Squla partners

Speel en leer thuis alle vakken van de basisschool

Tijdelijk met Squla-badhanddoek cadeau bij een jaarlidmaatschap!

Bestel nu