Image

De helppagina van
Bitsbox X Squla

Bekijk de uitlegvideo’s hieronder of zoek je vraag op in het overzicht met de veelgestelde vragen.

Video 1: Beginnen met Bitsbox X Squla

Video 2: Maak je eerste app

Alles over het scannen en delen van je apps

Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe je je apps op je telefoon en tablet kan zetten en hoe je je app kan delen met vrienden en familie. 

Squla heeft geen app die QR-codes zelf kan scannen. Je kunt zelf een app downloaden in de App- of Playstore, bijvoorbeeld de QR Code Reader van Scan, Inc.

Volg deze stappen om deze app op je iPhone of iPad te downloaden:
1. Open de Appstore op uw apparaat.
2. Tik op het pictogram Zoeken onder aan het scherm.
3. Typ ‘QR code reader by scan’ in de zoekbalk en tik op Zoeken.
4. Zoek naar de app QR Code Reader by Scan (dit zou het eerste gratis zoekresultaat moeten zijn.)
5. Installeer de app.

Volg deze stappen om deze app op je Android-apparaat te downloaden:
1. Open de Play Store op uw apparaat.
2. Tik op het pictogram Zoeken bovenaan het scherm.
3. Typ “scan inc” in de zoekbalk en tik op het pictogram Zoeken.
4. Zoek naar de app QR Code Reader. (Het zou het eerste zoekresultaat moeten zijn.)
5. Installeer de app.

Kinderen kunnen de apps die ze hebben gebouwd eenvoudig op smartphones en tablets afspelen. Apps van Bitsbox X Squla zijn eigenlijk gewoon webpagina’s; om ze op een apparaat te zetten moet je de webpagina in de webbrowser van het apparaat openen.

De makkelijkste manier om het webadres naar het apparaat te verzenden, is door een QR-codelezer te gebruiken en de QR-code van het computerscherm van je kind te scannen. Gebruik bijvoorbeeld de gratis (en advertentievrije) app QR code reader by scan. Geef de app toesteming om de camera van je telefoon of tablet te gebruiken.

Volg deze stappen:
1. Maak je app die je wil versturen op www.leukprogrammeren.nl.
2.Klik op het pictogram Delen in de rechterbovenhoek van uw scherm. (Het lijkt op drie stippen verbonden door twee lijnen.)
3. Open de QR-code app en scan met je telefoon of tablet de QR code onder de tekst Zap To Gadget.
4. Klik op de Play-button en speel met je eigen app!

Pronk met de apps die je bouwt op Bitsbox X Squla. Met deze 4 eenvoudige stappen kun je je apps delen:
1. Maak de app die je wilt delen.
2. Klik op het pictogram Delen in de rechterbovenhoek van het scherm.
3. Kopieer de unieke URL van je pagina.
4. Plak de url op je favoriete sociale media. Gebruik de hashtag #bitsboxxsqula of #programmerenmetsqula als je wil dat wij ‘m ook zien!

Sommige Bitsbox X Squla-apps zijn bedoeld om te worden gespeeld door twee of meer mensen die tegelijkertijd verschillende apparaten gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer jij op je telefoon speelt en je vader op zijn telefoon.

Elke Bitsbox X Squla-app die je bouwt, heeft zijn eigen webadres. Als jij je app samen met een andere persoon wilt gebruiken, moeten beide apparaten (computers, telefoons of tablets) op hetzelfde webadres “kijken”. Je hoeft niet in dezelfde kamer te zijn of zelfs op hetzelfde continent.

Als jij het unieke webadres van jouw app naar iemand anders wilt verzenden zodat jullie beide je app kunt afspelen, kies je een van de volgende drie methoden:

Optie A: scan de QR-code van je app

Als jij en de andere persoon
beide in dezelfde kamer zijn EN
de andere persoon gebruikt een telefoon of een tablet met een camera, dan is het scannen van de QR-code de snelste manier je unieke webadres te delen

Optie B: verzend een e-mail met het webadres van je app

Als jij en de andere persoon
niet in dezelfde kamer zijn OF
beide op computers spelen (in plaats van telefoons of tablets), dan kun je het beste een e-mail sturen met het unieke e-mailadres van jouw app.

Optie C: kopieer en plak het webadres handmatig

Je kunt ook het unieke webadres van je app per sms, whatsapp of e-mail versturen.

Wil je een de verjaardagsapp uit het eerste pakket naar een vriend of familielid sturen?

Je kunt eenvoudig een link met je app e-mailen naar iedereen die je leuk vindt. Volg deze stappen:
1. Maak je app die je wil versturen op www.leukprogrammeren.nl.
2.Klik op het pictogram Delen in de rechterbovenhoek van uw scherm. (Het lijkt op drie stippen verbonden door twee lijnen.)
3. Klik op het grote pictogram ‘Share Your App’ in het deelvenster Delen. (Het lijkt op een envelop.)
4. Vul op het formulier in: typ het e-mailadres van je vriend in het eerste vak (‘to:’) en het bericht dat je wilt verzenden in het tweede vak (‘message’).
5. Klik op Verzenden.

Ja! Je kunt de app opslaan op je telefoon of tablet.

Apps van Bitsbox X Squla zijn eigenlijk webpagina’s. Met de meeste mobiele apparaten kun je een webpagina opslaan op je startscherm, zodat je er gemakkelijk weer op kunt terugkomen. Door op deze manier een app van Bitsbox X Squla op je startscherm te bewaren, ziet het eruit als een echte “native” app.

Als je een iOS (Apple)-apparaat gebruikt:
1. Volg eerst de stappen onder ‘Hoe zet ik een app op een telefoon of tablet?’.
2. Er is een grote kans dat je QR-lezer je app heeft geopend in zijn eigen webbrowser. Als je je app wilt opslaan op je startscherm, moet je deze eerst openen in Safari. Tik op de knop Delen onder aan het scherm en kies Openen in Safari (sommige telefoons hebben het pictogram van Safari al rechts onderin het scherm staan).
3. Open je app in Safari, tik op het pictogram Delen en kies Zet op Beginscherm.
4. Bewerk de naam van je app (als je dat wil) en tik op Toevoegen. Je app heeft nu een eigen pictogram op het startscherm van je mobiel of tablet!

Als je een Android-apparaat gebruikt:
1. Volg eerst de stappen onder ‘Hoe zet ik een app op een telefoon of tablet?’.
2. Open je app in Chrome en tik op de menuknop in de rechterbovenhoek en kies Toevoegen aan startscherm.
3. Bewerk de titel van je app (als je dat wil) en tik op Toevoegen. Je app heeft nu een eigen pictogram op het startscherm van je gadget!

Alles over het oplossen van oneindige loops

Als je per ongeluk een oneindige loop hebt gecreëerd, crasht je webbrowser elke keer dat je de app probeert te laten afspelen. We leggen je uit wat er gebeurt en hoe je het op kunt lossen.

Het is een stukje code dat voor altijd blijft draaien. Meestal is het zoiets als een for-loop of een while-loop die geen eindconditie heeft. Dit soort fouten worden verrassend eenvoudig gemaakt en kunnen een app onbruikbaar maken.

Belangrijke opmerking: de codevoorbeelden in dit artikel zijn absoluut niet handig om in te typen in Bitsbox. We raden je dan ook aan om ze alleen te bekijken. Je bent gewaarschuwd!

Hier is een eenvoudige loop die een oneindig aantal walrussen op je scherm plaatst:

for (i = 10; i > 9; i++) {
stamp (‘walrus’).move()
}

Kun je zien wat er misgaat? de variabele i wordt geïnitialiseerd met een waarde groter dan 9 en de eindconditie geeft aan te blijven draaien zolang de waarden groter zijn dan 9. Dit is een ongebruikelijke manier om een for-loop te gebruiken, maar het maakt ons punt duidelijk.

Door een oneindige loop in je Bitsbox-app te plaatsen, wordt je browser vergrendeld. Je kunt niet op de startknop op je virtuele tablet drukken of met de app communiceren en het kan zelfs de hele browser-toepassing onbruikbaar maken. Dit gebeurt elke keer dat je die app opent.

Helaas is er geen manier om dit rechtstreeks te doen. De app werkt altijd onmiddellijk wanneer je deze opent, dus deze wordt vergrendeld voordat je hem kunt bewerken. De beste aanpak is om een e-mail te sturen naar de klantenservice van Bitsbox x Squla via klantenservice@squla.nl. We moeten de database ingaan en de code rechtstreeks bewerken om de app te repareren.

Een fout die we vaak zien in een app die Run Dodo Run heet. Kinderen worden aangemoedigd om een snelheidsvariabele aan te passen om een windmolen sneller over het scherm te laten schuiven.

fill(‘jungle’)
mill = stamp(‘windmill’,700,780,120)
dodo = stamp(‘dodo2’,200,800,150)
speed = 10

function loop() {
mill.move(LEFT,speed)
mill.wrap()
if (dodo.hits(mill)) {
dodo.change(‘dodo3’)
}
}

function tap() {
dodo.move(UP,400)
dodo.move(200,800,2000)
speed = speed + 1
}

Soms stellen kinderen de snelheidsvariabele in op een belachelijk groot getal, zoals 100000000000000. Over het algemeen is het raadzaam om grote getallen in loops te vermijden, omdat dit te veel is voor Bitsbox om te verwerken. Hierdoor loopt de app vast. In een loop kan alles dat toeneemt, verplaatst of roteert met meer dan een paar duizend voor problemen zorgen.