Middelbare school: Hoe bereid je je kind erop voor?

Maike

Voorbereiding op de middelbare school: als je kind in groep 8 zit breekt er een spannende periode aan. De eindtoets is net gemaakt en je kind gaat bijna naar de brugklas. Spannend! Hoe help je je kind voor te bereiden op deze grote stap? Tips, trick en meer over de voorbereiding op de middelbare school lees je in dit blog!

Laatste maanden op de basisschool

Nog een paar maanden en je kind gaat naar de middelbare school: er breekt een nieuwe fase aan voor jullie allemaal. De laatste maanden op de basisschool is een bijzondere tijd voor je kind. Niet alleen heeft hij de grote Eindtoets er net opzitten, ook wordt er hard gewerkt aan de laatste dingen afronden, de eindmusical voorbereiden, uitjes en natuurlijk: schoolkamp. Belangrijke momenten die allemaal meespelen bij het goed afscheid nemen van de basisschool. Het betekent trouwens niet dat er helemaal niet meer geleerd wordt deze laatste maanden, veel scholen werken nog aan een educatief project of lopende leertrajecten worden afgerond.

Afscheid nemen

Toen je kind vier jaar was kwam hij/zij als klein hummeltje binnen op de basisschool. De jaren vliegen voorbij en voor je het weet zit je kind alweer in de laatste klas: het is tijd om afscheid te nemen van zijn vertrouwde plek. Het is dan ook belangrijk dat je kind goed afscheid neemt van de basisschool. Als ouders kun je hem hierbij ondersteunen. Bijvoorbeeld door je kind de ruimte te geven om lekker veel te spelen met vrienden en vriendinnen. Ook kun je het onderwerp ‘middelbare school’ voor nu het beste even laten rusten, zodat je kind volop kan genieten van deze laatste tijd en alle feestjes en activiteiten die er nog worden georganiseerd.

Sommige kinderen kunnen zich in deze periode ook wat ‘down’ voelen. Afscheid nemen van een vertrouwde omgeving is voor de een moeilijker dan voor de ander. Probeer vooral goed contact te houden met je kind en zijn gevoelens serieus te nemen.

Middelbare school. Alles = nieuw

Veel kinderen vinden de brugklas best spannend en dat is niet gek: alles is nieuw. Nieuwe klas, nieuwe lesstof, nieuwe leraren, nieuwe vrienden én vooral een nieuwe manier van leren.

Zodra je kind afscheid heeft genomen van de basisschool en het advies bekend is, kan hij zich langzaamaan gaan voorbereiden op de middelbare school. Hoe doe je dat? En hoe kun je je kind hierbij helpen?

Squla zet wat tips voor je op een rijtje:

 • Introductie middelbare school

  Veel middelbare scholen nodigen hun brugklassers nog een keer uit voor een korte introductie voor de zomervakantie start. De kinderen leren hun klas en mentor kennen en vaak krijgen ze nu ook hun lijst met boeken uitgereikt. Houd deze data dus goed in de gaten.

 • Schoolspullen kopen

  Ga in de zomervakantie samen shoppen naar schoolspullen. Maak een lijstje van wat je kind allemaal nodig heeft straks in de brugklas. Een stevige rugtas, handig etui, toffe agenda en schrijfwaren mogen natuurlijk niet ontbreken.

 • Route oefenen

  Waarschijnlijk moet je kind verder reizen naar de middelbare school. Het is handig om deze nieuwe route alvast een paar keer te oefenen in de zomervakantie. Fiets bijvoorbeeld samen van huis naar het schoolgebouw en laat je kind de route ook een keer zelfstandig fietsen. Kijk wat belangrijke/gevaarlijke momenten zijn onderweg en bespreek deze. Ook als je kind met de bus of trein reist, is het fijn om deze route samen te bereizen en bijvoorbeeld te oefenen met waar hij uit moet stappen.

 • Voorbereiden op nieuwe vakken

  Ook krijgt je kind op het voortgezet onderwijs te maken met nieuwe vakken. Om hem zelfverzekerd van start te laten gaan, kun je hem in de vakantie extra laten oefenen met de vakken, bijvoorbeeld met WRTS. Squla en WRTS zijn sinds maart dit jaar samengegaan en bieden een leerplatform waarbij je woordjes efficiënt en op een eenvoudige manier kunt leren. Engels, Frans en Duits? Jouw kind schrijft én spreekt het straks vloeiend.

 • Samen praten

  Maak de onzekerheden en gevoelens van je kind bespreekbaar. Naar het voorgezet onderwijs gaan is een grote stap in de ontwikkeling van je kind. En het is natuurlijk logisch dat hij zich daar zenuwachtig over voelt of er geen zin in heeft. Daarom is het belangrijk om samen te blijven praten. Misschien helpt het jouw kind om een plan te maken en alvast een beetje te oefenen met hoe hij zich bijvoorbeeld voorstelt aan andere kinderen?

 • Leuke dingen doen

  Zorg ervoor dat het niet elke dag over de nieuwe school gaat, sommige kinderen worden hier alleen maar zenuwachtiger van. Probeer de gedachten van je kind te verzetten door samen veel leuke dingen te doen, op vakantie te gaan en lekker te genieten van jullie vrije tijd.

 • Tot slot…

  Er staat een hele nieuwe periode voor deur: alles wordt anders voor je kind en er is veel om aan te wennen. Maar met genoeg rust, een positieve mindset en een goede voorbereiding komt het helemaal goed.

  Geniet van de laatste momenten op de basisschool!