Groep 8: de eindtoets 2016 (en wat u erover moet weten)

Ryanne

zakgeld voor kinderen plus rekensommen

Alle achtstegroepers opgelet! In april komt de eindtoets er weer aan. Hét moment dat je kunt laten zien wat je in acht jaar tijd geleerd hebt. Voor u als ouder tijd om te ontdekken: wat is de eindtoets van Cito precies, moet of kan uw kind zich voorbereiden en hoe verhoudt de eindtoets zich ook alweer tot het schooladvies?

De eindtoets van Cito in groep 8: wat wordt er precies getest?

De eindtoets van Cito B.V. bestaat uit twee verplichte onderdelen die alle achtstegroepers moeten doen: Nederlandse taal en rekenen. Als de school ervoor kiest, doet uw kind ook het onderdeel wereldoriëntatie. Er zijn ook twee andere soorten eindtoetsen (Route8 en IEP), maar verreweg de meeste scholen kiezen voor Cito B.V..

Studievaardigheden

Belangrijk bij de uitslag zijn de studievaardigheden van uw kind. Met studievaardigheden wordt bedoeld dat uw kind bijvoorbeeld grafieken en tabellen kan lezen of dingen goed kan opzoeken (in een woordenboek of index).

Moet uw kind zich voorbereiden voor de eindtoets van Cito?

De toets test de kennis en vaardigheden die uw kind de afgelopen acht jaar heeft opgedaan. In principe hoeft uw kind dus niet speciaal voor de eindtoets te leren. Voorbereiden kan wel. Bijvoorbeeld om een idee te krijgen van wat de Cito-eindtoets inhoudt. Of om gewoon lekker te oefenen om zo spelenderwijs bekend te raken met de Cito-vraagstelling.

Met Squla oefenen met de Cito-vraagstelling en studievaardigheden

Squla heeft handige én leuke Cito-modules ontwikkeld voor de achtstegroepers die de eindtoets moeten maken. Niet alleen taal, rekenen en wereldoriëntatie zijn daar te vinden. Je kunt er ook spelenderwijs oefenen met de vraagstelling van Cito B.V. en met verschillende studievaardigheden. Op Squla kun je vanaf groep 3 oefenen met de Cito-modules. In groep 8 zijn er 519 Cito-quizvragen op Squla te vinden Je krijgt meteen feedback op je antwoorden en ziet in je rapport hoe goed je scoort. Handig om de toets mee voor te bereiden wanneer je zenuwachtig bent!
zakgeld kinderen basisschool tips

De eindtoets versus het schooladvies – wat weegt er zwaarder?

Vroeger was de eindtoets leidend voor het advies naar welk niveau middelbare school uw kind kon gaan. Maar sinds 2015 weegt het advies van de juf of meester zwaarder dan de eindtoets. Eigenlijk best logisch: een school kent uw kind meestal al 8 jaar en de eindtoets is toch een momentopname. Alleen als uw kind de Cito-eindtoets beter maakt dan het schooladvies, kan er iets aan het schooladvies worden veranderd – maar dat beslist de school. Maakt uw kind de eindtoets slechter, dan blijft het advies van de school gewoon staan.

Op naar de eindtoets! Op naar de middelbare!

powered by citoEen spannend moment dus, de eindtoets! Maar met een beetje goede voorbereiding en een gezonde instelling is het vooral een mooi en goed moment om te kijken wat uw kind de afgelopen jaren allemaal geleerd heeft. En daarna … op naar de middelbare school.

Praktische tips om uw kind te helpen voor, tijdens en na de Cito-toets vindt u op het blog Hoe help ik mijn kind tijdens de Cito-toets.

Tips om uw kind te helpen in de toetsperiode

6 tips van Squla voor Cito eindtoets 2016

Wil je deze infographic op je website gebruiken? Kopieer dan de onderstaande code, en plak deze in de broncode van je website:

[sq_html]

Nog geen lid van Squla? Bekijk de huidige actie, en speel in alle vakken van de basisschool!

Geef je kind meer zelfvertrouwen en leerplezier met de leuke quizzen en games van Squla! Niet tevreden? Ontvang binnen 30 dagen je geld terug!

Vanaf €7,95 p/m