De Cito-toets: tips voor leerkrachten

Ryanne

Over 3 weken is het zover: de Cito-toets! Als leerkracht wil je er natuurlijk alles aan doen om je leerlingen goed voor te bereiden op de Cito-toets. Niet te veel nadruk op de toets leggen, maar wel een goede verwachting creëren. Deze tips helpen je ervoor te zorgen dat je leerlingen bij de toets in hun volle kracht staan!

1. Ontspannen voorbereiding

Laat je leerlingen al wennen aan de vraagstelling van Cito, voordat ze echt moeten presteren. Je kunt bijvoorbeeld samen in de klas voorbereiden met Squla, of de kinderen in hun eentje laten spelen met Squla. Zo raken ze vertrouwd met hoe de Cito-vraagstelling werkt. De toets wordt op die manier concreet, en voelt bij het maken ervan dan ook niet zwaar, maar gewoon als een werkje.

2. Bereid ook jezelf goed voor

Zorg ook dat je zelf goed voorbereid bent. Lees de handleiding die je van Cito krijgt goed door zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Toets je met de digitale versie? Zorg er dan voor dat je geregistreerd bent en de toetsen geïnstalleerd hebt.

3. Kijk alles in 1x na

Kijk de toets in z’n geheel na en geef ook niet half nagekeken toetsen terug aan de leerlingen. Doe alles in 1x. Zo blijf je zelf beter gefocust en krijg je een beter beeld van de sterktes en zwaktes van je leerlingen.

Cito score 550

4. Tegenvallende score?

Soms komt het voor: een leerling presteert minder dan je had verwacht. Neem de testresultaten niet zomaar voor waar aan, maar kijk goed waar het verschil aan kan liggen. Test eventueel door. Of voer een diagnostisch gesprek. De toetsen zijn momentopnames, misschien heeft dat ermee te maken. Of misschien is het faalangst. Er kunnen tal van redenen zijn waarom de score lager is dan verwacht. Ga op je eigen gevoel af.

5. Wees duidelijk over het doel van de Cito-toets

De toetsten worden soms zo groot en belangrijk gemaakt, terwijl dat helemaal niet hoeft. Maak je leerlingen dus duidelijk dat de toetsen bedoeld zijn om jouw beeld van de leerlingen te bevestigen. Leg uit dat jij de leerlingen elke dag ziet, en dat er nog veel meer talenten en eigenschappen zijn die samen het hele plaatje vormen. Zo maak je er niet zo’n ding van en blijf je toch bij de kern van de zaak.

6. Vergeet de ouders niet

Wees niet alleen naar de leerlingen maar ook naar de ouders toe duidelijk over wat het doel is van de Cito-toetsen. Het helpt om de verwachtingen van ouders realistisch te maken. Zo gaan ook zij er ontspannen mee om, wat weer goed is voor de leerlingen. Win win!

7. Wat je beter niet kan doen

Naast tips die je kunnen helpen om je klas goed voor te bereiden op de Cito-toets, zijn er ook dingen die je beter kan laten. Deze ‘dont’s’ hebben we voor je samen gevat.

Cito score 550

 

Heel veel succes met de Cito-toets van jouw klas!
Heb je nog geen Squla in de klas? Meld je dan gratis aan en geef alle leerlingen een eigen account.

Gratis aanmelden