Summer school: maak leren leuk deze zomer!

Suzanne Mooi

Dwars door de dagen strand, de vele ijsjes en de bbq’s heen poppen er leermomenten op. Hoeveel gram groenten rijg jij op een spies, welke grondstof wordt er gewonnen uit (strand)zand en hoeveel inwoners heeft Italië? De kernvakken rekenen, spelling en taal lopen gewoon door deze zomer, maar dan op teenslippers! Pas maar op dat jullie ‘summer school’ niet te populair gaat worden, want voor je het weet bivakkeren alle buurkinderen de hele vakantie bij jullie in de achtertuin…

Zonnige tips voor een zomer lang leuk leren:

1. Ijsjes tellen

Ijsjes zijn onlosmakelijk verbonden met een zonnige zomer. Of het nu een ijsje betreft van de plaatselijke ijssalon of een ijsje op een dorpsplein in Italië: de ‘summer-vibe’ is altijd gegarandeerd! Ijsjes zijn niet alleen super lekker, maar lenen zich ook uitstekend voor een leuke reken-oefening én een knutsel-atelier.

Knip ronde muntjes uit stevig karton, gebruik eventueel een 2 Euro muntstuk als ‘mal’. Teken of schilder samen op de voorkant van elk muntje een ijsje. Schrijf op de achterkant van elk muntje de waarde van de ‘ijsmunt’. Je bespreekt van tevoren met je kind hoeveel bollen ijs hij/zij mag kopen de komende vakantieweken. Vanaf het moment dat je kind de munten in handen krijgt heeft hij/zij zelf de regie: “koop ik 4 x 1 bol ijs of 2 x 2 bollen ijs of…”. Je kunt voor jongere kinderen achterop de munt de waarde aanduiden door er ‘1 bol’ op te schrijven. Voor wat oudere kinderen kun je de waarde in Euro’s uitdrukken en ze net zoveel munten geven, zodat ze zelf een bolletje bij elkaar moeten zoeken. Stel een bol ijs kost Eur. 1,40 bij de ijssalon, dan maak je bijvoorbeeld muntjes van Eur. 0,50 en muntjes van Eur. 0,20 en Eur 0,10. Je kunt er voor oudere kinderen ook voor kiezen om een ijsjes-strippenkaart te knutselen en echt geld te geven om zelf mee te rekenen. Rekenen en ijs eten gaan verrassend lekker samen deze zomer!

2. Dorst-lessen

Als de temperaturen stijgen in de zomer, dan is het belangrijk dat je kind voldoende vocht binnen krijgt op een dag. Praat met je kind over drinken: drinkt je kind makkelijk uit zichzelf of moet je je kind er vaak aan herinneren om voldoende te drinken? Drinken kan leuker worden voor kinderen als er een doel aan verbonden is en als dit doel ook tastbaar gemaakt wordt. Zoek daarom eens samen op hoeveel jouw kind per dag moet drinken. Dit is afhankelijk van de leeftijd van je kind. Zet samen in de ochtend een maatbeker klaar, zodat je kind kan zien en afmeten hoeveel hij/zij moet drinken die dag. Print eventueel ook een drinkmeter uit, waarop je kind een glas in kan kleuren, nadat het opgedronken is én bekijk voorafgaand aan het vullen van de maatbeker deze video over inhoudsmaten. Leuk het water op met wat verse aardbeien, citroenpartjes, komkommer of munt. Slurp!

3. Reisgidsen revival

In tijden waarin Google onze oneindig grote reisgids is geworden, is de papieren variant op de achtergrond geraakt. Toch kan het heerlijk ontspannen en leerzaam zijn om die ouderwetse reisgidsen nog eens op te graven. Als jullie op vakantie gaan, dan is het natuurlijk extra leuk om een reisgids over dat land op te halen bij de bibliotheek of de plaatselijke boekhandel. Topografie en begrijpend lezen komen zo mooi samen.  In de meeste gevallen zijn de reisgidsen voor volwassenen. Lees en bekijk de gidsen daarom ook samen. Laat je kind kleine stukjes voorlezen en vertellen over wat hij/zij ziet op de afbeeldingen in de gids. Zoek ‘moeilijke’ woorden samen op. Ben jij al ooit zelf in dit land geweest? Deel jouw geliefde vakantieherinneringen en maak samen met je kind plannen om nieuwe herinneringen te maken.

4. Quizmaster

Leuk de zwoele zomeravonden samen op de lounge- of tuinbank op met een sprankelende familie-zomerquiz. Zet een paar lekker snacks klaar, schenk een fris drankje in en quizzen maar! Laat alle gezinsleden een quiz maken over een bepaald onderwerp, zoals bijvoorbeeld met weetjes over alle gezinsleden, over jullie vakantiebestemming of over een hobby of passie. Het maken en spelen van deze quizzen werkt ondersteunend voor het taalbegrip en daarnaast oefent je kind ook met spelling. Help jonge kinderen op weg en maak met hen samen een quiz met vragen die zijn afgestemd op hun belevingswereld.

5. Sportieve voorspellers

Er komt een zomer vol met sport aan! De Olympische zomerspelen, het EK-voetbal, de Tour de France. Deze sportzomer biedt je kinderen de perfecte gelegenheid om te rekenen, te organiseren én om zelf een tabel te leren maken. Laat je kind een sport kiezen waar hij of zij zich mee verbonden voelt. Organiseer een ‘poule’ door bij buren, familie en vrienden te informeren wie er mee willen doen. Laat iedereen een klein geld bedrag inleggen of speel voor de eer. Maak vervolgens samen een tabel. Een eenvoudige tabel kun je op papier maken, maar voor kinderen in de bovenbouw is het ook leerzaam om digitaal een tabel te maken, bijvoorbeeld in Excel. Er zijn online talloze voorbeelden te vinden, ter inspiratie. Ben je zelf geen Excel-wonder? Er bestaan ook handige apps om een pool in op te zetten, zoals deze van de KNVB.

6. De sappige watermeloen-breuk

Zo’n grote frisgroene bal op het aanrecht! Er is geen kind die daar vanaf kan blijven. Het is dus op schieten geblazen om aan de slag te gaan met deze zomerse rekenles, voordat de meloen in 2 grote helften gespleten op de keukenvloer ligt (omdat het toch wel erg leuk is om even te proberen of de meloen het ook goed als voetbal zou doen 😊).

Leg een watermeloen op het aanrecht en pak er papier, een pen en een mes bij. Beheer als ouder het mes. Vraag je kind voor elk snede die je maakt in de meloen, op het papier te schrijven welke breuk er voor hem/haar ligt. De hele meloen is 1/1. Een part meloen in 4 stukken gesneden is 1/4. Drie stukken meloen van een meloen die in 8 stukken is gesneden is 3/8 enzovoort. Stem het aantal parten en de vragen die je stelt af op het rekenniveau van je kind. Vergeet ook niet om een nieuwe vraag te stellen, nadat jullie allebei een sappige part op hebben gegeten. Welk breuk blijft er over op het aanrecht?

7. Un, deux, trois!

Zie je jezelf nog zitten, in de auto (zonder airco!), op weg naar Zuid-Frankrijk? Geen tablet, geen telefoon…alleen een autoraam, een woordzoeker en de zoveelste herhaling van het favoriete cassettebandje op de achtergrond. Wat ging je doen, zo’n 12 uur lang? Dan maar tot tien leren tellen in de taal van het land van bestemming. Tot tien leren tellen in een vreemde taal kan ook voor de kinderen van deze generatie nog steeds leuk én nuttig zijn. Het is veelvuldig bewezen dat jonge kinderen vreemde talen relatief snel opnemen. Herhaling is hierbij uiteraard van belang. Dus tablets en telefoons weg en tellen maar….in alle talen! Probeer voor de liefhebber ook eens een heel eenvoudig sommetje in een andere taal. TIP Gebruik de voice-over van Google translate om de uitspraak samen te oefenen, want jij mag wél je telefoon bij de hand houden. Jij hebt immers nog wat schermtijd in te halen, na al die saaie autoritten vroeger…

8. Het zonnige zonnebloem-project

Dit project draait geheel om de vrolijkste bloem die er bestaat: de zonnebloem!

Plant deze zomer om te beginnen een zonnebloem in jullie tuin of op jullie balkon. Dit project draait om de zaden van de zonnebloem én om het delen van vrolijkheid. Jullie gaan de zonnebloemzaadjes namelijk drogen en uitdelen. Volg de groei van de zonnebloem en geniet van de vrolijke gele blaadjes van de zonnebloem als deze uiteindelijk in bloei staat. Begint de bloem enigszins slap te hangen? Dan is het tijd voor het rijpen van de zaden. Als de zaadjes een beetje van elkaar loslaten, dan zijn ze rijp. Je kunt het bloemenhoofd nu afsnijden. Hang het ondersteboven op een droge plek, zodat de zaadjes goed opdrogen. Als de zaden goed droog en uitgerijpt zijn, dan kun je ze daarna uit het bloemenhoofd halen of je hangt er een papieren zak onder waar ze in kunnen vallen.

Nu kunnen jullie starten met het leukste onderdeel van het project: het delen van vrolijkheid. Schrijf een aantal namen op van mensen in de buurt, in je familie of in je vrienden kring die wel wat vrolijkheid kunnen gebruiken. Maak een mooie, zonnige kaart of tekening van een zonnebloem en schrijf er een vrolijke tekst of gedicht bij. Maak vervolgens zelf papieren zakjes voor de zonnebloemzaadjes. Tel samen alle zonnebloemzaadjes en reken uit hoeveel zaadjes je in elk zakje gaat stoppen, zodat iedereen er net zoveel krijgt. Zou je kind door hebben gehad dat hij/zij bezig is geweest met rekenen, spelling en taal? Nu is het tijd om de zonnige verrassing rond te gaan brengen. Dat de zon maar veel mag schijnen voor iedereen!

Oefen deze zomer ook zeker verder op Squla met rekenen, spelling en taal en verschijn volgend schooljaar weer als een stralend zonnetje in de klas ☼