Als een grapje uit de hand loopt…..leer je kind grenzen stellen!

Suzanne

Er wordt hard gelachen op het schoolplein, in eerste instantie klinkt het heel gezellig en vrolijk, totdat er iemand plotseling in huilen uitbarst. Er was zojuist een grap gemaakt, maar deze schoot verkeerd. De juf komt om opheldering vragen, maar de grappenmaker begrijpt niet wat hij fout heeft gedaan. ‘Ik ging toch helemaal niet te ver?’ Dit soort situaties doen zich regelmatig voor op het schoolplein of tijdens het buitenspelen. Vaak levert dit een vervelend gevoel op bij zowel de grappenmaker als bij het ‘doelwit’ van de grap. Hoe leer je je kind waar de grens ligt? In dit blogbericht tips en informatie over hoe je je kind coacht in het bewaken van zijn eigen grens en het leren respecteren van de grenzen van de ander.

 

Gevoel voor humor

In de loop der jaren ontwikkelt je kind zijn gevoel voor humor. Het ene kind maakt veel grapjes en het andere lacht liever om de grappen van een ander. Maar humor is niet alleen grappen maken, het komt in verschillende soorten en maten: droge humor, moppen, absurde humor, woordgrappen, ironie, practical jokes etc. Op een gemiddeld schoolplein lopen dus tal van verschillende kinderen rond, allemaal met verschillend gevoel voor humor. Een grap op het schoolplein kan dus wel eens verkeerd geïnterpreteerd worden, als de betreffende kinderen op gevoel voor humor niet bepaald een match zijn. Kinderen voelen dit nog niet altijd even goed aan en zullen gaandeweg met vallen en opstaan moeten leren wat wel door de beugel kan en ‘grappig’ is en wat de kant van ‘kwetsend’ opgaat.

 

Wat jij voelt, dat voel ik anders

‘Wat een aansteller zeg, ik bedoelde dat helemaal niet zo, maar hij gaat meteen huilen’. Kinderen kunnen best hard zijn naar elkaar en hun eigen reacties gaan vergelijken met die van anderen. Je helpt je kind vooruit door hem te leren dat de ene persoon gevoeliger van aard is dan de ander (net als het verschil in humor), iedereen is uniek! Leer je kind om niet te oordelen, leer hem te beseffen dat iedereen ergens op reageert vanuit een bepaald gevoel of een bepaalde angst. Begrip en respect voor elkaar lossen heel veel op in het leven!

 

 

TIPS

  • Leer je (gevoelige) kind om op te komen voor zichzelf. Als dit niet in zijn aard zit, dan is het een kwestie van blijven oefenen. Het is goed om dit leerdoel ook te bespreken met de leerkracht van je kind. Indien er zich situaties voordoen op het schoolplein en je kind ‘omver geblazen’ wordt door kinderen mondiger zijn, dan voelt je kind in ieder geval het begrip van de leerkracht. Het idee dat iemand anders ervan weet zorgt voor veiligheid en vertrouwen.

 

  • Probeer altijd het zelfoplossend vermogen van je kind aan te spreken. Komt je kind terug naar huis van het buitenspelen, omdat er onenigheid was? Vraag altijd eerst hoe hij het zelf zou oplossen? Heeft hij zelf een aandeel gehad? En zo ja, hoe kan hij dit zelf recht gaan zetten? Is hij zelf het slachtoffer, dan kan er geoefend worden met het bewaken van eigen grenzen. Probeer je kind in dat geval te stimuleren om terug te gaan en het uit te praten. Is dat te lastig, ondersteun je kind dan door mee te gaan of door hem een briefje te laten schrijven en dat te geven aan het bewuste kind. Als je ziet dat het beter gaat, blijf je kind dan stimuleren om het de volgende keer alleen op te lossen; dit doet wonderen voor het zelfvertrouwen!

 

  • Maak er een gewoonte van om bij het avondeten of voor het slapengaan de dingen te benoemen die leuk waren en de zaken die minder fijn waren die dag. Niet alle kinderen durven te vertellen dat ze gekwetst zijn door een bepaalde grap of opmerking die leuk bedoeld was, maar helemaal verkeerd is gevallen. Probeer regelmatig te praten over ‘gevoel’ en leer je kind zijn hart te laten luchten en zijn grenzen te leren benoemen.

 

  • Geef zelf het goede voorbeeld: als er een grap voorbij komt en jij merkt dat deze kwetsend is voor een bepaalde persoon of groep, dan kun je dit telkens benoemen. Je bent als ouder altijd een belangrijk rolmodel voor je kind; goed voorbeeld doet goed volgen.

 

  • Leg uit dat met humor wel veel gezegd kan worden. Dat is ook juist de mooie kant van humor. Humor verbindt en kan soms ook pijn verzachten. Geef hier zelf ook regelmatig voorbeelden van.

 

Je kind zal snel genoeg de ongeschreven regels van ‘de wereld van de humor’ kunnen lezen!

 

Nu maar hopen dat jullie samen wel kunnen lachen om dezelfde grappen 😉

 

 

Squla (pages)

Ontdek motiverende quizzen en games.
Twijfel je? 14 dagen geldteruggarantie!